Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Τον 15πλασιασμό του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών της ΔΕΗ με επενδύσεις ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ανήγγειλε την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018  ο... ΔΕΗ: 15πλασιασμός του χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και 170.000 «έξυπνοι» μετρητές από τον ΔΕΔΔΗΕ σε πέντε περιοχές

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Τον 15πλασιασμό του χαρτοφυλακίου ανανεώσιμων πηγών της ΔΕΗ με επενδύσεις ύψους 2,3 δισεκατομμυρίων ευρώ ανήγγειλε την Πέμπτη 7 Ιουνίου 2018  ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΗ Μανώλης Παναγιωτάκης από το βήμα της γενικής συνέλευσης των μετόχων.

Ο κ. Παναγιωτάκης άσκησε σκληρή κριτική στην πολιτική των προηγούμενων ετών κάνοντας λόγο για ολέθρια λάθη και παραλείψεις που κατέστησαν τη ΔΕΗ ουραγό αντί για πρωτοπόρο στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ο οποίος αποτελεί σήμερα πηγή αφαίμαξης για την επιχείρηση αντί να συνεισφέρει στα κέρδη.

Το μερίδιο της ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών είναι σήμερα μόλις 3%. Οι επενδύσεις που σχεδιάζονται περιλαμβάνουν αιολικά πάρκα, γεωθερμία, βιομάζα, υβριδικά έργα καθώς και ανακατασκευή παλαιών αιολικών και μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών.

Είναι ενδεικτικό ότι ο κ Παναγιωτάκης χαρακτήρισε τις ανανεώσιμες πηγές «ατμομηχανή της ανάπτυξης της επιχείρησης, όπως ήταν στο παρελθόν οι θερμικές μονάδες» .

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι στη γενική συνέλευση των μετόχων των Ελληνικών Πετρελαίων που προηγήθηκε, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης ανήγγειλε τον εικοσαπλασιασμό του παραγωγικού δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με στόχο τα 200 μεγαβάτ. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο μεγαλύτεροι ενεργειακοί όμιλοι της χώρας πραγματοποιούν εντυπωσιακή στροφή από τις παραδοσιακές μορφές ενέργειας, λιγνίτη και πετρέλαιο, στις ανανεώσιμες πηγές.

Έξυπνοι μετρητές

Στο περιθώριο της συνέλευσης ο επικεφαλής της ΔΕΗ ανέφερε εξάλλου ότι μέσα στο καλοκαίρι θα ληφθούν αποφάσεις για την προμήθεια και εγκατάσταση έξυπνων μετρητών κατανάλωσης ρεύματος.

Οι έξυπνοι μετρητές θα παρέχουν μεταξύ άλλων τη δυνατότητα τηλεμέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος καθώς και διακοπής της παροχής, εφαρμογής διαφορετικών τιμολογίων στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου κ.α. Έτσι, θα οδηγήσουν σε μείωση του κόστους καταμέτρησης και αποκοπών για τον διαχειριστή του δικτύου, θα βοηθήσουν στην αντιμετώπιση των αιχμών ζήτησης ρεύματος, καθώς και των ληξιπροθέσμων οφειλών.

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει προκηρύξει από ετών διαγωνισμό για την εγκατάσταση 170.000 έξυπνων μετρητών, πιλοτικά σε 5 περιοχές της χώρας (Ξάνθη, Λέσβος, Λευκάδα, Αττική και Θεσσαλονίκη)  Ωστόσο ο διαγωνισμός έχει σταματήσει ύστερα από προσφυγή του δεύτερου ΚΑΤΆ σειρά μειοδότη στο Συμβούλιο της Επικρατείας και απόφαση της Ενιαίας Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΗ και καθώς ο χρόνος πιέζει, δεν αποκλείεται η ακύρωση της διαδικασίας και η προκήρυξη νέου διαγωνισμού με μικρότερο αντικείμενο σε 2-3 πόλεις της επικράτειας. Ακολούθως για το στάδιο της εγκατάστασης προκρίνεται η λύση της κατάτμησης της επικρατείας σε πέντε ή περισσότερες περιοχές ώστε το έργο να ολοκληρωθεί πιο σύντομα.

«Τα επόμενα χρόνια θα φανεί η σημασία του ΔΕΔΔΗΕ» τονίζει ο πρόεδρος της ΔΕΗ. «Από τα δίκτυα διανομής περνά σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, η αποκεντρωμένη παραγωγή, η μετατροπή των καταναλωτών σε «prosumers»,  (δηλαδή οι καταναλωτές και παραγωγούς μαζί).

Σημειώνεται ότι την προσεχή Δευτέρα θα υπογραφεί σύμβαση δανειοδότησης ύψους 45 εκατ. ευρώ με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για έργα ενίσχυσης και εκσυγχρονισμού των δικτύων διανομής ρεύματος.

Ο κ. Παναγιωτάκης ανακοίνωσε εξάλλου ότι επήλθε συμφωνία με τις τράπεζες για την αναχρηματοδότηση του υπόλοιπου του κοινοπρακτικού δανείου ύψους 1,3 δισεκατομμυρίων ευρώ καθώς και για γραμμή χρηματοδότησης ύψους 175 εκατομμυρίων ευρώ που θα χρησιμοποιηθεί εφόσον κριθεί αναγκαίο την επόμενη χρονιά.