Η μετατροπή του Λαδόπουλου σε έναν πολυδύναμο χώρο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Ακτής Δυμαίων. Με αυτό το σκεπτικό κινείται η Περιφέρεια Δυτικής... Το παλιό εργοστάσιο Λαδόπουλος ελκύει υποψήφιους επενδυτές για να γίνει πάρκο καινοτομία με ΣΔΙΤ

Η μετατροπή του Λαδόπουλου σε έναν πολυδύναμο χώρο θα αλλάξει ριζικά την εικόνα της Ακτής Δυμαίων. Με αυτό το σκεπτικό κινείται η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για να εξασφαλίσει την παραχώρηση του ακινήτου, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη εκ μέρους του Δήμου Πατρέων. Σιγουριά επικρατεί για την εκδήλωση επενδυτικού ενδιαφέροντος.


Αναμένοντας να ξετυλίξει η Περιφέρεια τα σχέδια που έχει για το δημοτικό ακίνητο, γράφει η εφημερίδα «Πελοπόννησος»  ότι εκτός από την ανέγερση διοικητηρίου (που θα στεγάσει τις διοικητικές δομές της) υπάρχει ενδιαφέρον για φιλοξενία θερμοκοιτίδων καινοτομίας, εκπαίδευσης (συζητείται η περίπτωση λειτουργίας μουσικού σχολείου), κοινωνικών χώρων που θα αξιοποιήσει ο Δήμος κ.ά.
Η περίπτωση του Λαδόπουλου δεν προχωράει στα τυφλά. Το σχήμα της Σύμπραξης Δημόσιου Ιδιωτικού Τομέα είναι δοκιμασμένο στην Ελλάδα με τα σχολεία που έχουν κατασκευαστεί και ήδη λειτουργούν στην Αττική. Στην Ευρώπη έχουν δοκιμαστεί ανάλογα σχήματα για διοικητικές υπηρεσίες και γραφεία, όπως είναι η προοπτική του διοικητηρίου της Περιφέρειας στο Λαδόπουλο, με ενδεικτικό το παράδειγμα του υπουργείου Οικονομικών στην Ολλανδία.
Μια διερεύνηση στην αγορά για το ενδεχόμενο να προσελκύσει ο Λαδόπουλος το ενδιαφέρον ιδιωτών επενδυτών δείχνει ότι η παλιά χαρτοβιομηχανία συγκεντρώνει αρκετές πιθανότητες.
Η θέση του δημοτικού ακινήτου στην Ακτή Δυμαίων (απέναντι από το λιμάνι) είναι ένας από τους σοβαρούς λόγους που μπορεί να αποτελέσει μια δυνητική επένδυση. Για τον Δήμο η μετατροπή του ακινήτου σε διοικητήριο αποτελεί μιας μορφής αξιοποίηση που θα αποφέρει κοινωνικά και άλλα οφέλη, κυρίως όμως θα μετατρέψει το παλιό βιομηχανικό κουφάρι σε έναν ζωντανό χώρο. Κάτι που αδυνατεί να υλοποιήσει η τοπική αυτοδιοίκηση λόγω έλλειψης πόρων.
Εφόσον δώσει ο Δήμος τη συγκατάθεσή του για την παραχώρηση του ακινήτου στην Περιφέρεια, η δεύτερη θα κληθεί να υποβάλει πρόταση για ΣΔΙΤ. θα ακολουθήσει η εξέταση της πρότασης από την Διυπουργική Επιτροπή (θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει τοποθετηθεί θετικά για το έργο στο Αναπτυξιακό Συνέδριο του προηγούμενου Φεβρουάριου) και εφόσον εγκριθεί η Περιφέρεια θα κληθεί να προετοιμάσει τον σχετικό διαγωνισμό.