«Sempre Viva» σημαίνει «για πάντα ζωντανός»!  Η φιλοσοφία αυτή φαίνεται να καθοδηγεί το κοινό όραμα των φορέων των Κυθήρων σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη... «Sempre Viva» σημαίνει «για πάντα ζωντανός»!  – «Το ταξίδι για την αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε…»

«Sempre Viva» σημαίνει «για πάντα ζωντανός»!  Η φιλοσοφία αυτή φαίνεται να καθοδηγεί το κοινό όραμα των φορέων των Κυθήρων σχετικά με την τουριστική ανάπτυξη του τόπου τους., στο πλαίσιο του πρωτοποριακού έργου, με τον χαρακτηριστικό τίτλο  «Το ταξίδι για την αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε…».

To έργο τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκοπίου Παυλόπουλου και έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για 3 χρόνια.

Η ΓΓ της ΕΠΕΦ κα Αλέξια Νικηφοράκη, πλαισιωμένη από τη Δρα. Μαρία Αλεμπάκη, Δόκιμη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας  του ΕΛΓΟ Δήμητρα και τον Δήμαρχο Κυθήρων Ευστράτιο Χαρχαλάκη

Απαράμιλλη ομορφιά

Η απαράμιλλη ομορφιά των Κυθήρων, του νησιού που βρίσκεται στη μέση τριών πελάγων και αποτελεί νοσταλγικό αλλά και εμβληματικό προορισμό αντιστάθηκε στις συνέπειες της καταστροφικής πυρκαγιάς του Αυγούστου 2017, που κατέστρεψαν σημαντικές δασικές εκτάσεις, κυρίως σε ορεινές περιοχές.

Ταυτοχρόνως όμως το ίδιο το νησί, με τον πλούτο του φυσικού, πολιτιστικού αποθέματος και των φιλόξενων και δημιουργικών ανθρώπων του, στο νησί και σε όλα τα σημεία του κόσμου της ομογένειας, δείχνει το δρόμο της σημαντικής πρωτοβουλίας , που έχει αναληφθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη  για την αναγέννηση των Κυθήρων, με ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, που αξιοποιεί φυσικούς και ανθρώπινους πόρους, επιστημονική γνώση και εθελοντική δράση.

O Αντιδήμαρχος Κυθήρων κος Γιώργος Κομηνός, η ΓΓ ΕΠΕΦ κα Αλέξια Νικηφοράκη, η κα Μαρία Αλεμπάκη, ο Αντιπρόεδρος της ΕΠΕΦ κος Σταμάτης Σκαμπαρδώνης και η κα .Αντιόπη Φραντζή, Μέλος ΔΣ ΕΠΕΦ

-‘Στόχος μας είναι η πρωτοβουλία αναγέννησης των Κυθήρων να αποτελέσει ένα πρότυπο και καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο θα λειτουργήσει ως  μοντέλο για ανάλογες δράσεις και σε άλλες περιοχές εντός και εκτός συνόρων’, τόνισε η  Γενική Γραμματέας  της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης κυρία Αλέξια Νικηφοράκη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο το Σάββατο 16  Ιουνίου 2018, όπου  η  Γενική Γραμματέας  της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης ανέπτυξε τους στόχους του Προγράμματος  «Το ταξίδι για την αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε».

«Sempre Viva»

Ακολούθως, η Δρ. Μαρία Αλεμπάκη, Δόκιμη Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Αγροτικής Οικονομίας και Κοινωνιολογίας  του ΕΛΓΟ Δήμητρα,  παρουσίασε την εισήγηση με τίτλο: «Sempre Viva: μία συζήτηση για τη Βιώσιμη Τουριστική Ανάπτυξη των Κυθήρων», αναφερόμενη σε μια σειρά από ζητήματα, όπως:

  • η εξελικτική πορεία που ακολούθησε ο τουρισμός στην Ελλάδα από τη μεταπολεμική περίοδο μέχρι σήμερα
  • η αναγκαιότητα για στροφή από το τυποποιημένο μοντέλο του μαζικού τουρισμού σε νέα πρότυπα ενδογενούς τουριστικής ανάπτυξης με κατεύθυνση «από τα κάτω» (bottom up) και με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου
  • οι προϋποθέσεις για την ολοκληρωμένη διαχείριση ενός τουριστικού προορισμού και για την ανάπτυξη ειδικών και εναλλακτικών μορφών τουρισμού

Στο πλαίσιο αυτό, παρουσιάστηκαν παραδείγματα καλών πρακτικών δικτύωσης από το πεδίο του οινοτουρισμού, όπως η δημιουργία των ελληνικών Δρόμων του Κρασιού.

Με την ολοκλήρωση της εισήγησης, το λόγο πήρε ο Δήμαρχος Κυθήρων κος Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο οποίος παρουσίασε τις πρωτοβουλίες του Δήμου για την τουριστική ανάπτυξη του νησιού.

Παρεμβάσεις

Εν συνεχεία, εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον Κυθηραϊκό Σύνδεσμο αναπτύχθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των φορέων του νησιού.

O Αντιδήμαρχος Κυθήρων κος Γιώργος Κομηνός

Ο Καθηγητής Γιώργος Κασιμάτης

Ο Γιάννης Πρωτοψάλτης, Μελισσοκόμος

Ο Γεώργιος Μάντακας, Δασολόγος, Ειδικός Επιστήμονας στην αποκατάσταση διαταραγμένων περιβαλλόντων και ο Ρήγας Ζαφειρίου, Εξωτερικός Συνεργάτης του MEDINA για τα Κύθηρα

 

Εν συνεχεία, αναπτύχθηκε μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση μεταξύ των φορέων του νησιού. Ειδικότερα, παρεμβάσεις έκαναν οι κκ:

  • Γιώργος Κομηνός, Αντιδήμαρχος Κυθήρων
  • Γιώργος Κασιμάτης, Καθηγητής και Πρόεδρος του ΚΙΠΑ
  • Αργύρης Δεμερτζής, Δημοσιογράφος
  • Παναγιώτης Σουρής, Πρόεδρος Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Ποταμού
  • Ρήγας Ζαφειρίου, Εξωτερικός Συνεργάτης του MEDINA για τα Κύθηρα
  • Γιάννης Δευτερέβος, Ιδιοκτήτης επισκέψιμου πατητηριού
  • Γιάννης Πρωτοψάλτης, Μελισσοκόμος

«Το ταξίδι για την αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε» και συνεχίζεται με ποικίλες άλλες δράσεις.

Άξονες δράσης

Σημειώνεται ότι  το έργο «Το ταξίδι για την αναγέννηση των Κυθήρων ξεκίνησε…» που έχουν αναλάβει να υλοποιήσουν η Επιτροπή Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων, η Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ και το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων, με την υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας για 3 χρόνια, περιλαμβάνει καταρχήν τους εξής άξονες δράσεις:

Ø Αντιμετώπιση της ανεξέλεγκτης βόσκησης.

Ø Υποστήριξη της ανάπτυξης της φυσικής βλάστησης και σημειακές αναδασώσεις με κατάλληλα φυτά, τα οποία να μην είναι επιρρεπή στις πυρκαγιές, αλλά να έχουν και δυνατότητες γεωργικής ανάπτυξης.

Ø Περιβαλλοντική εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση.

Ø Οργάνωση και κινητοποίηση εθελοντικών ομάδων για την υποστήριξη διαφόρων δράσεων.

Ø «Υιοθεσία» περιοχών από εταιρίες, φορείς, ιδρύματα, για την φροντίδα τους μετά την αποκατάσταση.

Ø Μελέτη και προτάσεις για ανασυγκρότηση γεωργικών δραστηριοτήτων, με αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων γεωργικών εκτάσεων.

Ø Μελέτη και προτάσεις για δημιουργία υποδειγματικών μονάδων (π.χ. ενδημικών φυτών ή μελισσοκομίας με στόχο τη στήριξη τοπικών προϊόντων και την οικονομική ενίσχυση της κοινωνίας.

Το Συντονιστικό Όργανο

Για την υλοποίηση του έργου έχει προβλεφθεί από το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφθηκε στις 20/12/2017 η συγκρότηση Συντονιστικού Οργάνου και Επιστημονικής Επιτροπής.

Το Συντονιστικό Όργανο απαρτίζουν:

Καθ. Γρηγόρης Τσάλτας, Διευθυντή του Ευρωπαϊκού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης, Πάντειο Πανεπιστήμιο – Πρόεδρος·

Παναγιώτης Κομηνός, Πρόεδρο Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας·

Νικόλαος Πέτρου, Πρόεδρο, Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης·

Γεώργιος Κομηνός, Αντιδήμαρχο, αρμόδιο για θέματα Πολιτικής Προστασίας·

Αλέξια Νικηφοράκη, Γενική Γραμματέα του Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης.·

Επιστημονική ομάδα

Στην επιστημονική ομάδα που επισκέφτηκε τα Κύθηρα τον Μάρτιο, στο πλαίσιο τριήμερης επίσκεψης στο νησί πολυμελούς ομάδας επιστημόνων από το Ινστιτούτο Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) του ΕΛΓΟ-Δήμητρα και από την Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦσυμμετείχαν:

Ø Δρ. Κωνσταντίνα Τσαγγάρη, Δ/ντρια του Ινστιτούτου Μεσογειακών Δασικών Οικοσυστημάτων

Ø Δρ. Ειρήνη Βαλλιανάτου, Βιολόγος, συστηματική βοτανικός, φυτοκοινωνιολόγος

Ø Δρ. Αλεξάνδρα Σολωμού, Δρ. Διαχείρισης Βιοποικιλότητας

Ø Γεώργιος Μάντακας, Δασολόγος, Ειδικός Επιστήμονας στην αποκατάσταση διαταραγμένων περιβαλλόντων

Ø Δρ. Γαβριήλ Ξανθόπουλος, Δασολόγος, ειδικός σε δασικές πυρκαγιές

Ø Δρ. Θανάσης Ράγκος, Γεωργο-οικονομολόγος

Ø Αλέξια Νικηφοράκη, , Γενική Γραμματέας, Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

Ø Σταμάτης Σκαμπαρδώνης, Αντιπρόεδρος, Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

Ø Σοφία Καινούργιου, Αναπλ. Γενική Γραμματέας, Δ.Σ. Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας της Φύσης

Ø Μίλτος Γκλέτσος, Περιβαλλοντολόγος MSc, συντονιστής Δράσεων Φύσης, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης