Του Αργύρη Δεμερτζή/ Τελική προθεσμία έως στις 31 Αυγούστου 2018 ορίζει νέα απόφαση των υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη και αναπληρωτή ΠΕΝ Σ. Φάμελλου στη... Deadline από το ΥΠΕΝ στην επιτροπή  για τις οικιστικές πυκνώσεις – Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για τα δασικά αυθαίρετα

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Τελική προθεσμία έως στις 31 Αυγούστου 2018 ορίζει νέα απόφαση των υπουργού ΠΕΝ Γ. Σταθάκη και αναπληρωτή ΠΕΝ Σ. Φάμελλου στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή, που έχει συσταθεί στο υπουργείο από τεχνοκράτες υπηρεσιακά στελέχη και εκπροσώπους φορέων, να ολοκληρώσει το έργο της και να παραδώσει το τελικό κείμενο των ρυθμίσεων για την αντιμετώπιση των αυθαίρετων οικισμών στα δάση και στις δασικές εκτάσεις.

Το ΥΠΕΝ προγραμματίζει με βάση τις προτάσεις της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής να καταρτιστεί σχέδιο νόμου για τις οικιστικές πυκνώσεις, το οποίο να τεθεί σε διαβούλευση μέσα στο καλοκαίρι και σε κάθε περίπτωση να έχει ψηφιστεί πριν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο στη Βουλή.

Πιεστικές εξελίξεις

Οι εξελίξεις διαμορφώνονται πλέον πιεστικές, καθώς το υπουργείο έχει στόχο την ψήφιση του νέου νόμου, έως τον Σεπτέμβριο. Δηλαδή πριν την εκδίκαση στην Ολομέλεια του ΣτΕ της προσφυγής κατά του ν.4389/16 (νόμος Τσιρώνη),  με τον οποίο έχει εισαχθεί στο θεσμικό πλαίσιο ο όρος των περιοχών οικιστικών πυκνώσεων,  που περικλείονται εντός ιώδους περιγράμματος στους δασικούς χάρτες. Με τη δέσμευση ότι το ΥΠΕΝ θα νομοθετήσει λύση συμβατή με τις επιταγές των αποφάσεων και τη νομολογία του ΣτΕ , τον Απρίλιο, που είχε οριστεί η εκδίκαση της σχετικής προσφυγής στο ΣτΕ υπέβαλε αίτημα αναβολής, το οποίο έγινε δεκτό από το ΣτΕ και η νέα εκδίκαση της υπόθεσης ορίστηκε για τον Σεπτέμβριο.

Σημειώνεται ότι το θέμα εισήχθη με αρνητική εισήγηση του Ε΄ Τμήματος στην Ολομέλεια του ΣτΕ. Το  Ε’ τμήμα του ΣτΕ έχει κρίνει  ότι η οριοθέτηση των οικισμών αυθαιρέτων μέσα σε δάση και εξαίρεσή τους από τη διαδικασία ανάρτησης των δασικών χαρτών είναι αντισυνταγματική. Παρέπεμψε όμως το θέμα λόγω σοβαρότητας στην Ολομέλεια, όπου μετά την απόφαση αναβολής εκδίκασης της υπόθεσης  αναμένεται να εξεταστεί το φθινόπωρο. Η ρύθμιση έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από το ΓΕΩΤΕΕ και τη WWF.

Λύση με δασικό ισοζύγιο

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ecopress, πηγές του ΥΠΕΝ αναφέρουν ότι η λύση που ετοιμάζεται από την αρμόδια νομοπαρασκευαστική επιτροπή για τα δασικά αυθαίρετα θα στηρίζεται στη λογική του δασικού ισοζυγίου και οι κατευθύνσεις που έχουν δοθεί από την πολιτική ηγεσία είναι να είναι πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές των αποφάσεων του ΣτΕ.

Στην κατεύθυνση αυτή οι λύσεις που προωθούνται προβλέπουν δημιουργία μητρώου δασικών αυθαιρέτων, χορήγηση τίτλων ιδιοκτησίας στους ιδιοκτήτες με οικονομικό  αντίτιμο και εν συνεχεία νομιμοποίηση του αυθαιρέτου, μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμησης.

Το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τη διαχείριση των οικιστικών πυκνώσεων, ποιες ιδιοκτησίες δεν πληρούν τα κριτήρια και θα κατεδαφίζονται άμεσα, ποια κτίσματα θα αποκλειστούν από τη διαδικασία ρυθμίσεων (αιγιαλούς, δάση) αλλά και ποια είναι τα ακριβή χαρακτηριστικά πυκνώσεων

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος έχει ανακοινώσει στη Βουλή, ότι σύντομα έρχεται νέο νομοσχέδιο στη Βουλή για τις οικιστικές πυκνώσεις, το οποίο σύμφωνα με τον υπουργό « θα προβλέπει την εφαρμογή των δασικών χαρτών και στις οικιστικές πυκνώσεις», όπως ονομάστηκαν οι διαμορφωμένοι οικισμοί που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες είχαν δασικό χαρακτήρα με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945».

Οι προθεσμίες και τα μέλη

Η νέα απόφαση των κκ Σταθάκη και Φάμελλου προβλέπει τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου που ανατέθηκε στην ομάδα εργασίας για την αντιμετώπιση των αυθαίρετων οικισμών στα δάση και στις δασικές εκτάσεις, με προθεσμία παράδοσης του τελικού κειμένου των προτεινόμενων ρυθμίσεων μέχρι 31.08.2018.

Σημειώνεται ότι η νομοπρασκευαστική ομάδα,  η οποία έχει να επιλύσει ένα εξαιρετικά δύσκολο και πολύπλοκά θέμα είχε προσδιοριστεί να παραδώσει το έργο της από τον Απρίλιο. Συγκεκριμένα  το Δεκέμβριο του 2017, με απόφαση του υπουργού και του αναπλ. υπουργού Π.ΕΝ., Γ. Σταθάκη και Σ. Φάμελλου αντίστοιχα,  συγκροτήθηκε 15μελής Ομάδα Εργασίας με έργο το σχέδιο νομοθετικής ρύθμισης για την περιβαλλοντική διαχείριση των περιοχών οικιστικών πυκνώσεων που περικλείονται εντός ιώδους περιγράμματος στους δασικούς χάρτες. Η ομάδα εργασίας θα έπρεπε να παραδώσει το τελικό κείμενο των προτεινόμενων ρυθμίσεων μέσα σε διάστημα δύο μηνών από τη συγκρότηση αυτής με δυνατότητα παράτασης δύο μηνών. Δηλαδή έως τον Απρίλιο

Με τη νέα απόφαση τα μέλη της ομάδας εργασίας εξακολουθούν να είναι τα ίδια, με προσθήκη δύο μελών, όπως αναλυτικά αναφέρονται κατωτέρω:

 1. Αλεφάντη Αθηνά, Νομική Σύμβουλος του Κράτους, Γραφείο Νομικού Συμβούλου του ΝΣΚ για τομείς Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Δασών, Συντονίστρια.
 2. Αγρίου Σταυρούλα, Πολιτικός Μηχανικός, Ειδικός Συνεργάτης Υπουργού Π.ΕΝ.
 3. Παπασπυρόπουλος Κωνσταντίνος, Δασολόγος – Περιβαλλοντολόγος, Συνεργάτης Αναπληρωτή Υπουργού Π.ΕΝ.
 4. Τσιώνα Κατερίνα, Νομικός, Ειδικός Συνεργάτης Υπουργού Π.ΕΝ.
 5. Καραμπατζού Ευδοξία, Νομικός, Ειδικός Συνεργάτης Αναπληρωτή Υπουργού Π.ΕΝ.
 6. Ψυχογιός Θεοδόσης, Προϊστάμενος Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού και Τράπεζας γης του ΥΠΕΝ.
 7. Κοσμά Σωτηρία, Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους στο Γραφείο Νομικού Συμβούλου ΝΣΚ για τους τομείς Περιβάλλοντος, Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Δασών
 8. Δημόπουλος Κωνσταντίνος, Προϊστάμενος της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.
 9. Λαλένης Κωνσταντίνος, Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Τμήμα Μηχανικών, Χωροταξίας, Πολεοδομίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης
 10. Καραθανάση Ευθυμία, Δόκτωρ Αρχιτέκτων, Πολεοδόμος και Χωροτάκτης
 11. Κουτσομάρκος Νίκος,Μηχανικός Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης, MSc.
 12. Πούλιος Γιώργος, Νομικός, Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε (ΕΚΧΑ)
 13. Καπετάνιος Αντώνης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προστασίας Δασών της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.
 14. Βισβάρδη Ζωή, υπάλληλος του Τμήματος Νομοθετικής Πρωτοβουλίας και Έργου του ΥΠΕΝ.
 15. Χλύκας Νικόλαος, Εκπρόσωπος Σύμπραξης Κωδικοποίησης Δασικής Νομοθεσίας.
 16. Βεζύρογλου Χάιδω, Νομικός, Συνεργάτης Αναπληρωτή Υπουργού ΠΕΝ.
 17. Δημήτριος Βακάλης, Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και Δασικής Πολιτικής της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΟΙΚΙΣΤΙΚΩΝ ΠΥΚΝΩΣΕΩΝ