Οι συνολικές ζημίες από καταιγίδες, πλημμύρες και σεισμούς μειώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ τους πρώτους έξι μήνες του 2018 στα 33 δισεκ. δολάρια, το χαμηλότερο...

Οι συνολικές ζημίες από καταιγίδες, πλημμύρες και σεισμούς μειώθηκαν σχεδόν στο ήμισυ τους πρώτους έξι μήνες του 2018 στα 33 δισεκ. δολάρια, το χαμηλότερο ποσό εδώ και 13 χρόνια, όπως ανακοίνωσε η αντασφαλιστική εταιρία Munich Re.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ασφαλιστικές εταιρίες κατέβαλαν 17 δισεκ. δολάρια για αποζημιώσεις που σχετίζονται με φυσικές καταστροφές από 25,5 δισεκ. δολάρια ένα χρόνο νωρίτερα, με το ποσό να συμβαδίζει, ωστόσο, με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ετών των 17,5 δισεκ. δολαρίων, σύμφωνα με την αντασφαλιστική εταιρία.

«Ύστερα από μία περίοδο ακραίων καταστροφών με ζημίες ρεκόρ, είναι θετικό που καταγράφουμε μια φάση με χαμηλές ζημίες», δήλωσε ο Τόρστεν Γιέβορεκ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Munich Re.

Η αντασφαλιστική, ωστόσο, επεσήμανε ότι οι υψηλότερες ζημίες συνήθως προκαλούνται το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Πέρυσι, μια σειρά από μεγάλους τυφώνες είχαν ως αποτέλεσμα οι συνολικές ζημίες να φθάσουν τα 340 δισεκ. δολάρια.

Η Munich Re κατέγραψε 430 φυσικές καταστροφές το πρώτο εξάμηνο, από 380 ένα χρόνο νωρίτερα και 250 που είναι ο μακροπρόθεσμος μέσος όρος. Περίπου 3.000 άτομα έχασαν τη ζωή τους σε φυσικές καταστροφές, από 5.540 την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Η καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος ήταν η καταιγίδα Φρειδερίκη, που σάρωσε τη Βρετανία, τη βόρεια Γαλλία, τις Κάτω Χώρες και τη Γερμανία στα μέσα Ιανουαρίου, προκαλώντας συνολικές ζημίες 2,7 δισεκ. δολάρια, εκ των οποίων ασφαλισμένες ήταν τα 2,1 δισεκ. δολάρια. Οι καταιγίδες και οι πλημμύρες που έπληξαν τον Μάιο και στις αρχές Ιουνίου τμήματα της κεντρικής Ευρώπης προκάλεσαν συνολικές ζημίες 1,6 δισεκ. ευρώ, με τις ασφαλισμένες ζημίες να ανέρχονται στα 900 εκατ. ευρώ.

NEWSLETTER