Η  ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα πολιτικής βούλησης, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της... Σ. Φάμελλος: «Θα αποκαταστήσουμε άμεσα τον δημόσιο χαρακτήρα του αιγιαλού»

Η  ανάρτηση και η κύρωση των δασικών χαρτών αποτελούν ξεκάθαρο δείγμα πολιτικής βούλησης, τόνισε ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ1 και σημείωσε ότι  οι δασικοί χάρτες αντιμετωπίζουν την αυθαιρεσία, ιδιαίτερα στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής, όπου είχαμε συνεχείς παραβιάσεις της δασικής νομοθεσίας και μια άναρχη οικιστική ανάπτυξη, που ήταν για δεκαετίες το βασικό οικονομικό και πολιτικό εργαλείο των προηγούμενων χρόνων.

-«Πολλές καριέρες πολιτικών στήθηκαν γύρω από την αυθαιρεσία, γύρω από αυτούς τους παράτυπους οικισμούς. Το γεγονός ότι ήδη το 45% της χώρας έχει αναρτήσει δασικούς χάρτες σημαίνει ότι έχουμε την πολιτική τόλμη και την πολιτική ευθύνη να διορθώσουμε όλα αυτά τα κακώς κείμενα»,  σημείωσε.

Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων

Σχετικά με το ζήτημα της κατεδάφισης αυθαίρετων κτισμάτων ο Σωκράτης Φάμελλος είπε πως οι  κατοικίες που είναι μέσα σε προστατευόμενες περιοχές, σε περιαστικά άλση, σε ρέματα, δεν μπορούν να νομιμοποιηθούν. Πρόκειται για απαράβατο κανόνα, όπως και η κήρυξη της αναδασωτέας είναι συνταγματική υποχρέωση, όχι μόνο στο Μάτι, αλλά και σε οποιαδήποτε περιοχή που πιθανόν να έχει πυρκαγιές. «Δεν σταματάμε μπροστά σε αυτά που καθυστέρησαν την Ελλάδα τόσα χρόνια. Πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα γίνουμε κανονικοί, ότι θα γίνουμε ισότιμοι. Αυτό είναι βασικός κανόνας του δικαίου, πέρα από το περιβάλλον. Είναι δίκαιο να εφαρμόζεται η ισονομία. Και τώρα πια δεν είναι απλά δίκαιο, είναι ανθρώπινο. Δεν μπορούμε να κάνουμε πίσω σε όλα αυτά.Το οφείλουμε στα παιδιά μας, αλλά και σε όλους τους πολίτες», επεσήμανε.

Αιγιαλός

Και βέβαια, εκτός από τα δάση και τη δασική στρατηγική, τη χωροταξική και πολεοδομική νομοθεσία σημαντικό στοιχείο αποτελεί ο αιγιαλός, ο οποίος σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί ιδιοκτησία που κάποιοι μπορούν να κλείνουν σε μήκος χιλιομέτρων. Συγκεκριμένα,  στην Ανατ. Αττική ήδη από την δεκαετία του ‘60 οι κατοικίες έχουν κλείσει σχεδόν όλο το μέτωπο του αιγιαλού, χωρίς να αφήνουν διόδους, αποκλείοντας έτσι και το δικαίωμα στη σωτηρία των ανθρώπων, όπως συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα, στο Μάτι. Εννοείται πως «μία από τις παρεμβάσεις μας θα είναι η αποκατάσταση, με καθαιρέσεις όπου χρειαστεί, της πρόσβασης στον αιγιαλό και η καθαίρεση των περιφράξεων που είναι παράτυπες και κόντρα στην πολεοδομική νομοθεσία, γιατί ο αιγιαλός είναι ένα κοινόχρηστο αγαθό, όπως είναι το νερό και το περιβάλλον. Δεν θα επιτρέψουμε τη συνέχιση αυτών των φαινομένων».

Εύσημα 

Ο Αν. ΥΠΕΝ αφού απένειμε τα εύσημα σε όλους όσοι συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη στις πληγείσες περιοχές, την πυροσβεστικη, την αστυνομία, τον στρατό, το λιμενικό, το ΕΚΑΒ, τις δασικές υπηρεσίες, τους αυτοδιοικητικούς όλων των βαθμίδων, τους εθελοντές και τους πολίτες με την αλληλεγγύη που επιδεικνύουν, κατέληξε λέγοντας: «Η Ανατολική Αττική θα είναι η περιοχή που θα γίνουν πρότυπες παρεμβάσεις, όπως άλλωστε ζήτησε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ώστε να αναιρεθούν οι οικιστικές στρεβλώσεις. Το οφείλουμε στους πολίτες, όχι μόνο της Αττικής,  αλλά όλης της Ελλάδας. Το οφείλουμε και στα θύματα της τραγωδίας που συνέβη την προηγούμενη Δευτέρα». 

NEWSLETTER