Του Δημήτρη Δελεβέγκου Στην αθηναϊκή πρωτεύουσα επιστρέφουν δειλά – δειλά το λιανεμπόριο αλλά και δραστηριότητες αναψυχής και ψυχαγωγίας, µε την αγορά ακινήτων να βρίσκεται... Νέα projects «ξυπνούν» την κτηματαγορά της Αθήνας

Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Στην αθηναϊκή πρωτεύουσα επιστρέφουν δειλά – δειλά το λιανεμπόριο αλλά και δραστηριότητες αναψυχής και ψυχαγωγίας, µε την αγορά ακινήτων να βρίσκεται σε συνεχή, πλην εύθραυστη, πορεία ανάκαμψης. Ήδη είναι έντονη, κατά τον τελευταίο ενάµιση χρόνο, η τάση της μετατροπής παλαιών αποθηκών και γραφείων σε ενοικιαζόμενα δωμάτια και boutique hotels, καθώς τα συνεχή ρεκόρ των τουριστικών αφίξεων καθιστούν πολλά υποσχόμενα, από πλευράς αποδόσεων, αυτού του είδους τα projects. Αναπόσπαστο τµήµα της κινητικότητας στην κτηματαγορά της Αθήνας αποτελούν τα επενδυτικά σχέδια που προωθούν ιδιώτες σε συνδυασµό µε πρωτοβουλίες που λαμβάνει ο δήµος της Αθήνας µε στόχο να ανέβουν ξανά τα ρολά στα κλειστά μαγαζιά.


Στο πλαίσιο αυτό, ο ∆ήµος Αθηναίων, µέσω της δράσης «Κατάστημα στο Κέντρο» του πιλοτικού προγράμματος ΠΟΛΗ², επιδιώκει να αναζωογονήσει την ιστορική Στοά Εμπόρων στην οδό Βουλής 8-10 που βρισκόταν σε ακµή στα µέσα της δεκαετίας του 1980. Ο δήµος παρέχει κίνητρα σε επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην κοινωνική και την αλληλέγγυα οικονομία (πρόκειται συνήθως επιχειρήσεις µε οριζόντια οργάνωση), προκειμένου να ανοίξουν καταστήματα στη Στοά Εμπόρων.
Σήμερα παραμένουν δέκα καταστήματα κλειστά και, µε στόχο την επαναμίσθωσή τους, ο ∆ήµος Αθηναίων καλύπτει το ενοίκιο και τις λειτουργικές ανάγκες για έξι µήνες, από τον Οκτώβριο του 2018 έως και τον Μάρτιο του 2019. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος έως και τις 1 7 Σεπτεμβρίου 2018. Ως απαραίτητη προϋπόθεση συμμετοχής τίθεται η εγχώρια παραγωγή και διάθεση ποιοτικών και καινοτόμων προϊόντων που προάγουν το κοινωνικό και περιβαλλοντικό όφελος.
Μία ακόµη στοά που αναμένεται να αναβιώσει είναι αυτή του Αρσακείου Μεγάρου, µε τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία – Αρσάκεια – Τοσίτσεια Σχολεία, ως ιδιοκτήτρια του ακινήτου, να διενεργεί τον διαγωνισμό για τη μακροχρόνια μίσθωσή του.
Το τµήµα που διατίθεται προς μίσθωση είναι οι εμπορικές στοές «Αρσακείου – Ορφέως» και «Βιβλίου», συνολικής επιφανείας 10.000 τ.µ., ενώ ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει η επενδυτική εταιρεία ακινήτων Bluehouse, που διαχειρίζεται το εκπτωτικό χωριό McArthur Glen στα όπως και δύο επιχειρηματίες από τον χώρο των τροφίμων και των κατασκευών. Το προσεχές διάστημα θα επιλεγεί ο επενδυτής που θα ενοικιάσει τον χώρο και θα υλοποιήσει σειρά παρεμβάσεων.
Η Στοά Νικολούδη, που συνδέει την οδό Πανεπιστημίου µε την οδό Σταδίου, είναι η πρώτη που κατάφερε να. . ,ξαναγεννηθεί από τις στάχτες της. Τον Φεβρουάριο του 2012 υπέστη σοβαρότατες ζημιές από τους εμπρησμούς που σημειώθηκαν στο κέντρο της Αθήνας, µε την Alpha Bank να αναλαμβάνει τη χρηματοδότηση του σύνολου των εργασιών αποκατάστασης των κτισμάτων της Στοάς που ανακατασκευάστηκαν και εγκαινιάστηκαν το περασμένο φθινόπωρο.

Νέα έργα
Το παζλ των νέων αναπτύξεων στο κέντρο της Αθήνας συμπληρώνουν τρία ακόµη έργα:

-Το ξενοδοχείο που σχεδιάζει στην οδό Κολοκοτρώνη 3-5, πίσω από την παλιά Βουλή, η τεχνική εταιρεία Intrakat, µε ορίζοντα λειτουργίας την άνοιξη του 2019.

-Το έργο της αναγέννησης και αλλαγής χρήσης του Μεγάρου Αθηνογένους στη Σταδίου 50, που υλοποιεί ο εφοπλιστής Γ Γιώργος Προκοπίου και η έναρξη υλοποίησής του εξαρτάται από την έκδοση υπουργικής απόφασης από το υπουργείο Περιβάλλοντος.

-Και ο εμπορικός πολυχώρος Academy Gardens (Λεωφ. Κηφισού 60 και Ηρούς), στην περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, που είναι επένδυση 300 εκατ. ευρώ και βρίσκεται στο στάδιο έκδοσης άδειας δόμησης.

Πηγή «Έθνος»