Αναρτάται μέχρι το τέλος του 2018 η γραμμή των αιγιαλών και επιτέλους η χώρα θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του 2019 οριοθετημένους αιγιαλούς δήλωσε... ΥΠΕΝ: Μέχρι το τέλος του 2018 αναρτάται η γραμμή των αιγιαλών σε όλη τη χώρα

Αναρτάται μέχρι το τέλος του 2018 η γραμμή των αιγιαλών και επιτέλους η χώρα θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του 2019 οριοθετημένους αιγιαλούς δήλωσε  ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στον ρ/σ «Στο Κόκκινο».

Ο υπουργός τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης όσον αφορά την αποκατάσταση της νομιμότητας, σε θέματα που σχετίζονται με αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς, αναδασωτέες περιοχές και ρέματα και επισήμανε ότι «η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεγάλες αλλαγές στη χωροταξία και την πολεοδομία της χώρας:

  • Αναρτώνται οι δασικοί χάρτες, που τους πήραμε στο 1% και μέχρι τέλος του 2019 θα έχουν φτάσει στο 90% και η χώρα θα αποκτήσει επιτέλους οριοθετημένα δάση.
  • Αναρτάται μέχρι το τέλος του 2018 η γραμμή των αιγιαλών και επιτέλους η χώρα θα αποκτήσει μέχρι το τέλος του 2019 οριοθετημένους αιγιαλούς.
  • Τρίτη μεγάλη μεταρρύθμιση είναι το Κτηματολόγιο, που το πήραμε στο 25%. Με την ενοποίηση με τα υποθηκοφυλακεία φτιάχνουμε ενιαίο δημόσιο φορέα και ταυτόχρονα έχουμε προκηρύξει άλλο 50% της ελληνικής επικράτειας, το 2020 θα έχουμε φτάσει στο 75%.

Άρα, το 2020 η χώρα για πρώτη φορά θα έχει δάση, αιγιαλούς, κτηματολόγιο και με τη νομοθεσία που έχουμε εισαγάγει:

  • Τοπικά χωρικά σχέδια σε κάθε δήμο που θα καλύπτουν και την εντός και την εκτός σχεδίου δόμηση, όχι πολεοδομικά.
  • Περιφερειακά παρατηρητήρια για την αυθαίρετη δόμηση».

Επίσης, είπε ο ΥΠΕΝ  πλέον όλη η επικράτεια θα έχει όχι πολεοδομικά, αλλά τοπικά χωρικά σχέδια σε κάθε Δήμο,  που θα καλύπτουν και την εντός και την εκτός σχεδίου δόμηση, ενώ θα δημιουργηθούν περιφερειακά και τοπικά παρατηρητήρια για τον έλεγχο και την παρακολούθηση της αυθαίρετης δόμησης

«Είναι σαφές και ισχυρό το μήνυμα. Θα προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων για να αποκαταστήσουμε την νομιμότητα σε αιγιαλούς, εθνικούς δρυμούς, αναδασωτέες περιοχές και ρέματα», σημείωσε. Παράλληλα, η κυβέρνηση έχει ολοκληρώσει το θεσμικό πλαίσιο για τις μεγάλες αλλαγές στη χωροταξία και την πολεοδομία της χώρας. «Με τη νομοθεσία που έχουμε εισάγει, το 2020 η χώρα, για πρώτη φορά, θα έχει κυρωμένους δασικούς χάρτες, οριοθετημένους αιγιαλούς και Κτηματολόγιο», υπογράμμισε ο Υπουργός και πρόσθεσε: «Προχωράμε σε βαθιές μεταρρυθμίσεις. Τα τελευταία τρία χρόνια, κάναμε θεσμικές αλλαγές που κανείς δεν τόλμησε να υλοποιήσει για πάρα πολλές δεκαετίες».

NEWSLETTER