Σε εκδήλωση που διοργάνωσε οι Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κατά τη σύντομη τοποθέτησή του στη συζήτηση, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε ότι...

Σε εκδήλωση που διοργάνωσε οι Σύνδεσμος Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων κατά τη σύντομη τοποθέτησή του στη συζήτηση, ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, υπογράμμισε ότι η ισχυρή παρουσία αμερικανικών πολυεθνικών στην 83η ΔΕΘ επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι εταιρείες των ΗΠΑ «ξαναβλέπουν» την Ελλάδα, καθώς αυτή αναδύεται από την οικονομική κρίση και διαφαίνονται η προοπτική και οι πραγματικές ευκαιρίες. Υπενθύμισε το έντονο αμερικανικό ενδιαφέρον για τα (ενεργειακά) έργα στην Αλεξανδρούπολη, επισημαίνοντας παράλληλα ότι η αμερικανική πλευρά έχει ισχυρό ενδιαφέρον «να δει την Ελλάδα να κάνει περαιτέρω πρόοδο στους δεσμούς της με τους γείτονές στα δυτικά Βαλκάνια».

Ιδιαίτερη μνεία έκανε ο κ.Πάιατ στις εξελίξεις γύρω από τα Ναυπηγεία Σκαμαραγκά, αλλά και στον μεταλλευτικό τομέα και την εξορυκτική/μεταλλευτική βιομηχανία της Ελλάδας: «Καθώς εργαζόμαστε πάνω στο όραμα για τη Θεσσαλονίκη και τη Βόρεια Ελλάδα, ένας από τους παράγοντες που ξέρω ότι οι Αμερικανοί επενδυτές θα λάβουν σοβαρά υπόψη, είναι το ιστορικό και η εμπειρία των υφιστάμενων επενδυτών. Όπως λέω πάντα, ιδίως σε αυτόν τον τομέα (των επενδύσεων), η επιτυχία φέρνει επιτυχία. Για αυτό είμαστε τόσο ενθουσιασμένοι από την ανακοίνωση της Οnex για το ενδιαφέρον τους για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, χτίζοντας πάνω στην επιτυχημένη επένδυσή τους, που επαναφέρει στη ζωή το ναυπηγείο στη Σύρο (…) Ο εξορυκτικός τομέας βεβαίως στην Ελλάδα είναι ιδιαιτέρως δυναμικός, έχει χιλιάδες χρόνια ιστορίας, φτάνοντας μέχρι την εποχή του Πλάτωνα, και αν αναπτυχθεί καταλλήλως με τις βέλτιστες πρακτικές και καλές συνέργειες μεταξύ της κυβέρνησης και της βιομηχανίας, θα μπορούσε να γίνει ένα μείζον θετικό στοιχείο για την ελληνική οικονομία και ιδίως στη Βόρεια Ελλάδα, όπου υπάρχουν τόσο πολλές πηγές. Είμαστε εδώ ως αμερικανική κυβέρνηση και ως αμερικανική πρεσβεία, για να βοηθήσουμε στο να παράσχουμε ένα μέρος του συνεκτικού ιστού, που ευελπιστούμε ότι μπορεί να ξεκλειδώσει το πλήρες δυναμικό του τομέα και να συνεισφέρουμε στην ελληνική οικονομική ανάπτυξη» υπογράμμισε.

NEWSLETTER