Της Μαρίας Λιλιοπούλου/ Με την κατεδάφιση περίπου 2000 αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιφέρεια, τα οποία θα προστεθούν στα 3.200 της Αττικής, για τα οποία υπάρχουν... Η λίστα με τα 5.200 αυθαίρετα που θα ρίξουν οι μπουλντόζες

Της Μαρίας Λιλιοπούλου/

Με την κατεδάφιση περίπου 2000 αυθαιρέτων κτισμάτων στην περιφέρεια, τα οποία θα προστεθούν στα 3.200 της Αττικής, για τα οποία υπάρχουν τελεσίδικα πρωτόκολλα, θα διευρυνθεί το πρόγραμμα κατεδαφίσεων των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και του υπουργείου Περιβάλλοντος το προσεχές διάστημα με την παράλληλη επιτάχυνση των διαδικασιών και στην Αττική.

Βάσει των πρώτων στοιχείων που έχουν παραδοθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις, υπάρχουν ήδη:

  • 272 τελεσίδικα πρωτόκολλα κατεδάφισης για κτίσματα σε αιγιαλό στην Κρήτη.
  • 1.208 αμετάκλητες αποφάσεις για κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, εκ των οποίων οι 818 αφορούν κτίσματα σε αιγιαλό και οι 390 σε δασικές εκτάσεις.
  • 53 πρωτόκολλα κατεδάφισης στη Θεσσαλία για κτίσματα σε αιγιαλό.
  • 372 πρωτόκολλα κατεδάφισης για αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις στην περιοχή Μακεδονίας-Θράκης.

Στόχος του υπουργείου είναι στον κύκλο κατεδαφίσεων να ενταχθούν και να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων και κατασκευών σε όλη την Ελλάδα. Αυτό επεσήμανε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την  Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018  με τους συντονιστές των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων όλης της χώρας, παρουσία του επικεφαλής των επιθεωρητών Περιβάλλοντος και της διοίκησης του Πράσινου Ταμείου.

Κατά προτεραιότητα θα προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις σε αυθαίρετα που βρίσκονται σε εθνικούς δρυμούς, παραδοτέα σε δημόσιες αναδασωτέες εκτάσεις, αιγιαλούς και ρέματα, με πόρους που θα εγκριθούν από το Πράσινο Ταμείο.

Υπενθυμίζεται ότι, όπως έχει ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, οι πόροι που θα διατεθούν γι’ αυτόν τον σκοπό θα διπλασιαστούν από 2,5% σε 5%·

Σε πρώτη φάση, κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προχωρήσει τις διαδικασίες κατεδάφισης αυθαιρέτων με απευθείας ανάθεση, μέχρι το ποσό των 135.000 ευρώ, με δυνατότητα η εργολαβία να επεκταθεί κατά 50%, εφόσον διευρυνθεί το φυσικό αντικείμενο. Ταυτόχρονα, κάθε Αποκεντρωμένη Διοίκηση θα προχωρήσει στη συγκέντρωση των πρωτόκολλων κατεδάφισης αυθαιρέτων από τις αρμόδιες υπηρεσίες (κτηματική υπηρεσία, πολεοδομίες, δασαρχεία), ώστε να προχωρήσει στην ιεράρχηση και την κατηγοριοποίησή τους και στη συνέχεια να προκηρύξει διεθνείς διαγωνισμούς.

Ο κ. Σταθάκης με επιστολή του έχει ήδη ζητήσει από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις να διαβιβαστούν τα πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων που βρίσκονται σε αιγιαλούς, δάση και ρέματα των οποίων εκκρεμεί η εκτέλεση προκειμένου να προχωρήσει ο προγραμματισμός των κατεδαφίσεων. Οι περισσότερες έχουν ανταποκριθεί και απομένει να αποστείλει στοιχεία

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΤΑΘΑΚΗΣ ΣΤΟ «ΕΘΝΟΣ»

«Αποφασισμένοι να προχωρήσουμε» «Η δέσμευση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε κατεδαφίσεις αυθαιρέτων κτισμάτων και κατασκευών που βρίσκονται σε αιγιαλό, αναδασωτέες εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς και ρέματα και αποτελούν άμεσο κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια υλοποιείται με ταχείς ρυθμούς. Οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική έχουν εντατικοποιηθεί και, πλέον, επεκτείνονται σε όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε πίσω. Είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στην ολοκλήρωση των κατεδαφίσεων για να αποκαταστήσουμε τη νομιμότητα».

Πηγή «Έθνος»

NEWSLETTER