Του Αργύρη Δεμερτζή/ Δέκα συνολικά ηλεκτρονικά συστήματα στους τομείς της πολεοδομίας, χωροταξίας, των έργων αλλά και της αδειδότησης κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας προωθεί -ορισμένα από... ΤΕΕ: Δέκα ηλεκτρονικές πλατφόρμες για μηχανικούς

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Δέκα συνολικά ηλεκτρονικά συστήματα στους τομείς της πολεοδομίας, χωροταξίας, των έργων αλλά και της αδειδότησης κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας προωθεί -ορισμένα από αυτά ήδη λειτουργούν και αναβαθμίζονται και άλλα είναι έτοιμα και τίθενται άμεσα σε λειτουργία – το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοινώσεις του προέδρου του ΤΕΕ Γιώργου Στασινού.

-«Το ΤΕΕ συμβάλλει πρακτικά στην αλλαγή τεχνολογικού και παραγωγικού υποδείγματος της χώρας,  στην πράξη, βήμα – βήμα, χωρίς μεγάλα λόγια, αλλά με έργα και εργαλεία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάθε μηχανικός», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, κατά την εναρκτήρια ομιλία του στην εκδήλωση με θέμα «από το παρελθόν στο Μέλλον,  από την Αρχαία Ελληνική Τεχνολογία στις Έξυπνες Πόλεις – Ο ρόλος της επιστήμης του Πολιτικού Μηχανικού στην εξέλιξη της ανθρωπότητας», υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «προωθούμε το επόμενο βήμα της χώρας στις τεχνολογίες και στα δίκτυα, στεκόμενοι δίπλα στην Πολιτεία όταν το χρειάζεται, για να γίνουν οι απαραίτητες αλλαγές σε θεσμικό και τεχνικό επίπεδο, που θα διασφαλίζουν την επόμενη τεχνολογικά ημέρα».

Τα δέκα ηλεκτρονικά συστήματα

Παρουσιάζοντας το συνολικό σχεδιασμό του ΤΕΕ, σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και υπουργεία για την υλοποίηση των νέων ηλεκτρονικών συστημάτων πρόσβασης και εξυπηρέτησης των μηχανικών ο Γ. Στασινός τόνισε ότι «ως ΤΕΕ δίνουμε έμφαση στην τεχνολογία και στα ηλεκτρονικά συστήματα γιατί έχουν πολλαπλά οφέλη». Και αναλυτικά ανακοίνωσε ότι προτείνονται και προωθιούνται από το ΤΕΕ συγκεκριμένες δράσεις ως εξής :

1)Ο ενιαίος ψηφιακός χάρτης της χώρας.

  • Τα ηλεκτρονικά συστήματα στη δόμηση:

2)Mε το πληροφοριακό σύστημα των αυθαιρέτων

3)Με το νέο σύστημα για τις ηλεκτρονικές οικοδομικές άδειες που ξεκινά σε λίγες ημέρες (σε κανονική λειτουργία από τις 15 Οκτωβρίου 2018)..

4)Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου, που έρχεται.

5)Με τη συζήτηση για τη δημιουργία μιας αντίστοιχης ηλεκτρονικής ταυτότητας για τα έργα υποδομής  τονίζοντας ο πρόεδρος του ΤΕΕ, ότι σε αυτό το θέμα έχει να συμβάλει ουσιαστικά ο Θεοδόσης Τάσσιος,  ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ (κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης).

6)Με τα ηλεκτρονικά μητρώα των μηχανικών και τα αντίστοιχα όλων των εμπλεκομένων στην παραγωγή τεχνικών έργων

  • Παράλληλα είπε ο ίδιος προωθούμε παντού τα ηλεκτρονικά συστήματα:

7)Στον χωροταξικό σχεδιασμό και την επικαιροποίησή του.

8)Στην πιστοποίηση των τεχνικών επαγγελμάτων

9)Στην αδειοδότηση των κεραιών κινητής τηλεφωνίας και όλων των κεραιοσυστημάτων.

10)Στο σύνολο της αδειοδότησης κάθε επαγγελματικής δραστηριότητας

Κίνδυνος

«Ειδικά για τη χώρα μας υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη να δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της τεχνολογικής προόδου .Και αυτό γιατί όλοι βιώνουμε τα αποτελέσματα μιας μακρόχρονης οικονομικής κρίσης, που έχει δημιουργήσει τεράστια προβλήματα στο επιστημονικό δυναμικό της χώρας. Και ο κίνδυνος να χάσουμε το τρένο της εξέλιξης επειδή αφιερώνουμε πολλαπλάσιο χρόνο και κόπο στην καθημερινή βιοπάλη, είναι υπαρκτός» σημείωσε ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός, τονίζοντας τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει και υλοποιεί το ΤΕΕ για να ξεπεραστεί αυτός ο κίνδυνος.