Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Ειδική αναφορά στο πρόγραμμα TILOS που αφορά στην κάλυψη του συνόλου σχεδόν των αναγκών της Τήλου σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες... Μ. Σέφκοβιτς: Το «TILOS Project» στην πρωτοπορία της ενεργειακής μετάβασης

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Ειδική αναφορά στο πρόγραμμα TILOS που αφορά στην κάλυψη του συνόλου σχεδόν των αναγκών της Τήλου σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές έκανε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Επίτροπος για την ενέργεια Μάρος Σέφκοβιτς, τονίζοντας ότι  «τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν πρωτοπόρα στην ενεργειακή μετάβαση».

Μιλώντας στο 2ο Συνέδριο του Economist για τη Βιωσιμότητα στη ΝΑ Ευρώπη και τη Μεσόγειο, που πραγματοποιείται στην Αθήνα ο κ. Σέφκοβιτς χαρακτήρισε το πρότζεκτ ως πολύ σημαντικό παράδειγμα για την ανάπτυξη και διαχείριση των μικροδικτύων και αποτελεσματικό εργαλείο για την τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών. Τόνισε δε ότι το δυναμικό παραγωγής ενέργειας της χώρας μας είναι πενταπλάσιο από την κατανάλωση, κάτι που σημαίνει ότι ενέργεια από την Ελλάδα μπορεί να φθάσει σε κάθε χώρα της ΕΕ.

EIT Ckimate-KIC Hub 

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο του ίδιου συνεδρίου, σε εκδήλωση για την εκκίνηση του ελληνικού παραρτήματος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για το κλίμα και την καινοτομία (EIT Ckimate-KIC Hub) ο κ. Ζήσιμος Μαντάς, εκπρόσωπος του ελληνικού ενεργειακού Ομίλου EUNICE Energy Group, που επενδύει στο ιδιωτικό σκέλος και αναπτύσσει τεχνολογικά το «TILOS Project» ανήγγειλε ότι ως το τέλος του μήνα το έργο θα μπει σε λειτουργία και θα καλύπτει τις ανάγκες του νησιού σε ηλεκτρική ενέργεια.

Μάρος Σέφκοβιτς

Στην ομιλία του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι μεταρρυθμίσεις στην ενέργεια και το νέο θεσμικό πλαίσιο θα συνδράμουν στην προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα. «Ακούω θετικά σχόλια για επενδύσεις στην Ελλάδα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Σέφκοβιτς ενώ έκανε ειδική αναφορά στα πλεονεκτήματα (πηγές ενέργειας, γεωγραφική θέση, ανάπτυξη νέων διασυνδέσεων) και στον ρόλο της χώρας μας για την βελτίωση της ενεργειακής ασφάλειας των χωρών της περιοχής. Ειδικότερα, για την υλοποίηση της ευρωπαϊκής στρατηγικής σύμφωνα με την οποία κάθε χώρα θα πρέπει να έχει πρόσβαση σε τρεις τουλάχιστον πηγές προμήθειας φυσικού αερίου. «Η Ελλάδα παίζει πολύ σημαντικό ρόλο όχι μόνο για την διαμετακόμιση του φυσικού αερίου της Κασπίας αλλά και με έργα όπως ο ελληνοβουλγαρικός αγωγός και οι υποδομές Υγροποιημένου Φυσικού αερίου. Είναι πολύ σημαντικά έργα για την ασφάλεια εφοδιασμού όχι μόνο της χώρας αλλά και για την ευρύτερη περιοχή», τόνισε.
Σημείωσε ακόμη ότι η ευρωπαϊκή εμπειρία αποδεικνύει ότι η στροφή προς την «πράσινη» ενέργεια μπορεί να συνδυαστεί με την οικονομική ανάπτυξη και την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Όπως είπε, η ανάπτυξη των ΑΠΕ και της ευρωπαϊκής τεχνολογίας στον τομέα έχουν οδηγήσει σε εξοικονόμηση 30 δις. ευρώ ετησίως από τον περιορισμό των εισαγωγών ενέργειας, σε εξαγωγές αξίας 35 δισ. το χρόνο και σε 3,5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας.
Τόνισε τέλος ότι οι καταστροφές που συμβαίνουν σε όλο τον κόσμο και στη χώρα μας, αποτελούν μηνύματα από την μητέρα φύση ότι ο χρόνος περνάει και ότι πρέπει να αναληφθεί δράση σε παγκόσμιο επίπεδο προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

Ενεργειακός Κόμβος 

«Στην Ελλάδα ο ενεργειακός τομέας θεωρείται σημαντικός πυλώνας για τη μετάβαση της χώρας σε μια βιώσιμη και εξωστρεφή ανάπτυξη. Μαζί με τον τουρισμό και τη ναυτιλία, η ενέργεια είναι μεταξύ των τομέων με το πιο σημαντικό αναπτυξιακό δυναμικό» δηλώνει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Μάρος Σέφκοβιτς, αρμόδιος για θέματα ενέργειας.

Σύμφωνα με τον σλοβάκο ευρωπαίο επίτροπο, «η Ελλάδα έχει τεράστιες δυνατότητες να γίνει ενεργειακός κόμβος για το φυσικό αέριο και τον ηλεκτρισμό στη Νοτιοανατολική Ευρώπη». Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι «λόγω των σημαντικών πλεονεκτημάτων τους για την Ευρώπη, διάφορα έργα όπως η διασύνδεση Ελλάδας-Βουλγαρίας, ο αγωγός TAP ή ο τερματικός σταθμός υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη συγκαταλέγονται στα σχέδια κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ».

Ελληνικά νησιά

Κατά τον κ. Σέφκοβιτς, η Ελλάδα βρίσκεται σε μοναδική θέση να επωφεληθεί από την ευρωπαϊκή πρωτοβουλία Ενέργεια για τα Νησιά. «Τα ελληνικά νησιά μπορούν να γίνουν πρωτοπόρα στην ενεργειακή μετάβαση» εκμεταλλευόμενα τους τοπικούς ενεργειακούς πόρους, ηλιακή, αιολική και θαλάσσια ενέργεια, υιοθετώντας νέες καινοτόμες τεχνολογίες και ενσωματώνοντας την τοπική παραγωγή ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα ενεργειακά συστήματα. «Τέτοιες επενδύσεις μπορούν να σπάσουν τη δαπανηρή εξάρτηση από το πετρέλαιο και να καταστήσουν τα νησιά ενεργειακά αυτόνομα» δηλώνει ο κ. Σέφκοβιτς φέρνοντας ως παράδειγμα την Τήλο, η οποία καλύπτει τις ενεργειακές της ανάγκες από ανανεώσιμες πηγές.