Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την αποτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού σε ατμοσφαιρικούς ρύπους πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εννέα... Climate-KIC Hub Greece: Έρευνα για την ατμοσφαιρική ρύπανση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Ερευνητικό πρόγραμμα με στόχο την αποτίμηση της έκθεσης του πληθυσμού σε ατμοσφαιρικούς ρύπους πραγματοποιείται με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε εννέα Ευρωπαϊκές πόλεις μεταξύ των οποίων η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη.

Πρόκειται για το πρόγραμμα ICARUS (Integrated Climate forcing and Air pollution Reduction in Urban Systems) μέσω του οποίου θα πραγματοποιηθεί μέτρηση της  έκθεσης του πληθυσμού σε ρύπους, με χρήση προσωπικών και στατικών αισθητήρων που θα τοποθετηθούν στα σπίτια των εθελοντών.
Σχετικό ενημερωτικό υλικό  παρουσιάστηκε στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την εκκίνηση του ελληνικού παραρτήματος της ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την προώθηση της καινοτομίας στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής (Climate-KIC Hub Greece) που πραγματοποιήθηκε στο Hilton.
Στο πλαίσιο του έργου 100 άτομα όλων των ηλικιών και των κοινωνικοοικονομικών ομάδων θα επιστρατευθούν για μία εβδομάδα το καλοκαίρι και μία το χειμώνα και θα αναλάβουν το ρόλο του  «ερευνητή» προκειμένου να καταγράφουν τις πληροφορίες για την δραστηριότητα και τις τοποθεσίες που επισκέπτονται.
Τελικός στόχος της εκστρατείας είναι η συλλογή δεδομένων για τους δήμους στους οποίους εκτίθενται, ο προσδιορισμός της έκθεσης συνδυάζοντας δεδομένα για την τοποθεσία τις δραστηριότητες και την ατμοσφαιρική ρύπανση καθώς και η ανάλυση και σύγκριση των δεδομένων εκθέσεις σε διαφορετικές Ευρωπαϊκές πόλεις.
Εκτός από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα τρέχει στη Μαδρίτη, το Μιλάνο, τη Στουτγκάρδη, τη Λουμπλιάνα,.την Κοπεγχάγη, το Μπρνο και την Βασιλεία.
Από τη χώρα μας συμμετέχει το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο Δημόκριτος και ο Δήμος Αθηναίων.
Περισσότερες πληροφορίες στο https://icarus2020.eu και στο https://www.climate-kic.org