Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, η παράταξη των μηχανικών που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση της ζητά από τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη παράταση τις...

Η Ριζοσπαστική Πρωτοβουλία Μηχανικών, η παράταξη των μηχανικών που πρόσκειται στο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωση της ζητά από τον υπουργό ΠΕΝ Γ. Σταθάκη παράταση τις προθεσμίας για τις εκπτώσεις των προστίμων αυθαιρέτων, που λήγει στις 8 Οκτωβρίου 2018.

Δίνοντας δείγμα γραφής ότι βρίσκονται σε επαφή με τις αγωνίες των μηχανικών και τις ανάγκες της κοινωνίας οι μηχανικοί του ΣΥΡΙΖΑ προσθέτουν και την δική τους φωνή στον καταιγισμό αιτημάτων, που φθάνουν στο ΥΠΕΝ τις τελευταίες ημέρες από σχεδόν το σύνολο των φορέων των μηχανικού του κέντρου και της περιφέρειας, ιδιοκτητών ακινήτων και βουλευτών όλων των κομμάτων που ζητούν την παράταση.

Στην αιχμή των επιχειρημάτων της η ΡΠΜ θέτει και καλεί το υπουργείο

«να συνεχίσει να στηρίζει και να ενθαρρύνει τους μικρούς ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές, μικρού μεγέθους κυρίως, και να ευθυγραμμιστούν με την πολεοδομική νομοθεσία χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά δεδομένης της δύσκολης οικονομικής περιόδου».

Η ανακοίνωση

Η ανακοίνωση της ΡΠΜ για τη λήξη των προθεσμιών έκπτωσης 20% του νόμου 4495/17 και υποβολής των δικαιολογητικών του νόμου 4178.13 έχει ως εξής:

«Με αφορμή την λήξη των προθεσμιών σε λίγες ημέρες για την έκπτωση του προστίμου κατά 20% του Ν.4495/17 αλλά και την ολοκλήρωση των δηλώσεων του Ν.4178/13 στις 8/10 και 3/11 αντιστοίχως, η ΡΠΜ ζητά από το ΥΠΕΝ την παράταση των προθεσμιών κατά 6 μήνες για τους εξής λόγους:

  1. Οι νόμοι ρυθμίσεων των αυθαιρέτων ψηφίστηκαν και έτρεξαν μέσα στα χρόνια της βαθιάς κρίσης. Είναι γεγονός πως καθοριστικός παράγοντας για την υπαγωγή στους νόμους έπαιξε όχι η θέληση για νομιμότητα, αλλά οι ανάγκες για μεταβιβάσεις. Για αυτό το λόγο η προσέλευση ήταν χαμηλή και αναγκαστική στις περισσότερες περιπτώσεις.

Μετά την έξοδο από τα μνημόνια, καθώς άρχισε να μεταστρέφεται το κλίμα στην αγορά, παρατηρήθηκε μια απότομη αύξηση στις υπαγωγές, τόσο λόγω των αγοραπωλησιών που βαίνουν αυξανόμενες, όσο και λόγω της σχετικής βελτίωσης του κλίματος στον τομέα του real estate. Ιδιοκτήτες δηλ. που δεν είχαν τη δυνατότητα να πληρώσουν το πρόστιμο τώρα βλέποντας την ανάπτυξη στον τομέα των ακινήτων και σε συνδυασμό με την έκπτωση του 20%, έχουν το κίνητρο να υπαχθούν στο Ν.4495/17, προσβλέποντας σε μελλοντικές ευκαιρίες εκμετάλλευσης.

  1. Είναι μία πολύ καλή ευκαιρία για την πολιτική ηγεσία να συνεχίσει να στηρίζει και να ενθαρρύνει τους μικρούς ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν αυθαίρετες κατασκευές, μικρού μεγέθους κυρίως, και να ευθυγραμμιστούν με την πολεοδομική νομοθεσία χωρίς να επιβαρυνθούν οικονομικά δεδομένης της προηγούμενης δύσκολης οικονομικής περιόδου που σταδιακά πλέον απομακρύνεται.
  2. Σε ό,τι αφορά την προθεσμία για την ολοκλήρωση των σχεδίων, ζητάμε εκ νέου παράταση, κυρίως λόγω του αυξανόμενου φόρτου εξαιτίας της αθρόας προσέλευσης των τελευταίων μηνών όπως αναφέρθηκε παραπάνω».