Ο πρόεδρος της «Ανάπλαση ΑΕ» Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ διέψευσε με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα τις πληροφορίες που είδαν το φως...

Ο πρόεδρος της «Ανάπλαση ΑΕ» Νίκος Μπελαβίλας, καθηγητής Αρχιτεκτονικής του ΕΜΠ διέψευσε με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι θα είναι υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε δήλωση του με τίτλο «περί της Ανάπλασης και του Δήμου της Αθήνας αφού σημειώνει τη σημασία του έργου, που έχει αναλάβει ως πρόεδρος της «Ανάπλαση  ΑΕ» τονίζει ότι «με αυτά τα δεδομένα, και με συναίσθηση ότι ανέλαβα την ευθύνη για να προχωρήσουν όσα περιγράφονται πιό πάνω, προφανώς δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψω το πόστο που μου ανατέθηκε για οποιοδήποτε άλλο. Η «Ανάπλαση» είναι εδώ για να συνεργαστεί και με τον Δήμο Αθηναίων προς αυτή την κατεύθυνση, με όποιον βρίσκεται στο τιμόνι του σήμερα αλλά και με όποιον βρεθεί εκεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές».

Το πλήρες κείμενο της ανάρτησης του κ Μπελαβίλα έχει ως εξής:

«H κυβέρνηση με τίμησε αναθέτοντας μου μία δύσκολη δουλειά: τη διεύθυνση της κρατικής εταιρείας «Ανάπλασης Αθήνας». Μαζί με τους εξαιρετικούς συναδέλφους που πλαισιώνουν το Διοικητικό Συμβούλιο ως εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και των συναρμόδιων τριών υπουργείων (περιβάλλοντος, υποδομών και πολιτισμού) έχουμε ήδη ξεκινήσει τον στρατηγικό σχεδιασμό και την ωρίμανση των έργων. Ένα επιστημονικό συμβούλιο υψηλού κύρους το οποίο θα ανακοινωθεί σε λίγες μέρες θα βοηθήσει στις κρίσιμες επιλογές. Η «Ανάπλαση Αθήνας» δεν είναι άλλος ένας θεσμός ούτε θα υποκαταστήσει τον Δήμο Αθηναίων και την Περιφέρεια Αττικής. Αντίθετα, είναι ένα χρήσιμο επιχειρησιακό εργαλείο. Έρχεται να υποβοηθήσει, συμπληρώνοντας έργα και δράσεις συντονισμού αναπλάσεων μητροπολιτικής σημασίας. Θα ήταν ότι καλύτερο αν καταφέρναμε να παίξουμε τον αντίστοιχο ρόλο της εταιρείας «Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων Αθήνας» η οποία καταργήθηκε μέσα στη θύελλα των μνημονίων. Η αποκατάσταση των Προσφυγικών Πολυκατοικιών της λεωφόρου Αλεξάνδρας σε συνεργασία με τους κατοίκους, την Περιφέρεια Αττικής και το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας», η αναβίωση του πράσινου πεζόδρομου της Τοσίτσα σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό και το Επιγραφικό Μουσείο, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, η επέκταση του προτύπου επιτυχημένου προγράμματος ανάκτησης ακινήτων με κοινωνική ανταπόδοση του Υπουργείου Εργασίας σε άλλες ενότητες κενών κτιρίων του Δημοσίου, η ενεργοποίηση έργων που εγκαταλείφθηκαν μέσα στην κρίση, όπως η πλατεία Θεάτρου και η πεζοδρόμηση της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας έως το Καλλιμάρμαρο, δύο αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί: ένας για την αναβάθμιση του εγκαταλειμμένου δημόσιου χώρου της οδού Πειραιώς σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής και ένας για την αποκατάσταση του θεάτρου Λυκαβηττού είναι τα έργα τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στην ατζέντα της «Ανάπλασης». Άλλα πολύ ώριμα, άλλα λιγότερο και άλλα υπό συζήτηση.
Η άμεση ανασυγκρότηση του ταλαιπωρημένου ιστορικού μητροπολιτικού κέντρου και η επέκταση του στα νέα όρια που έχει πλέον στις αρχές του 21ου αιώνα, από το Καλλιμάρμαρο και του Φιλοπάππου ως τον Λυκαβηττό και το Πεδίον του Άρεως, από την Ακαδημία Πλάτωνος, τον Σταθμό Λαρίσης και την Ιερά Οδό ως την Εθνική Πινακοθήκη οφείλει να αποτελέσει τον βασικό στόχο για τους σχεδιασμούς της Αθήνας μετά την κρίση.
Αντιλαμβάνεται κανείς ότι και μόνο ένα κλάσμα αυτών των σχεδίων που σήμερα συζητάμε αν υλοποιηθούν θα έχουμε πετύχει ήδη πολλά.
Με αυτά τα δεδομένα, και με συναίσθηση ότι ανέλαβα την ευθύνη για να προχωρήσουν όσα περιγράφονται πιό πάνω, προφανώς δεν είναι δυνατόν να εγκαταλείψω το πόστο που μου ανατέθηκε για οποιοδήποτε άλλο. Η «Ανάπλαση» είναι εδώ για να συνεργαστεί και με τον Δήμο Αθηναίων προς αυτή την κατεύθυνση, με όποιον βρίσκεται στο τιμόνι του σήμερα αλλά και με όποιον βρεθεί εκεί μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές».