Έρχεται ρύθμιση οφειλών προς ταμεία και εφορία για όσους είχαν κλείσει βιβλία και μπλοκάκια, ανακοίνωσε ο  ειδικός γραμματέας ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης. Παράλληλα θα... Μείωση ασφαλιστικών εισφορών και ρύθμιση οφειλών Ταμείου και Εφορίας

Έρχεται ρύθμιση οφειλών προς ταμεία και εφορία για όσους είχαν κλείσει βιβλία και μπλοκάκια, ανακοίνωσε ο  ειδικός γραμματέας ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης.

Παράλληλα θα κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου το οποίο θα  προβλέπει μειώσεις 33,3% για τους ελεύθερους επαγγελματίες

Ρύθμιση

Ειδικότερα, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό 105,5 Στο Κόκκινο, ο ειδικός γραμματέας ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης:

Για όσους δεν έχουν πλέον εμπορική ιδιότητα ή έχουν κλείσει τα βιβλία τους και έχουν από παλιά οφειλές στα ταμεία και την εφορία, δεν υπήρχε στοχευμένη ρύθμιση χρεών πλην των παγίων 12 δόσεων, «αυτή την στιγμή τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ετοιμάζουν ρύθμιση για τις ομάδες που δεν καλύπτονταν είτε από το Νόμο Κατσέλη – Σταθάκη είτε από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό» είπε ο κ. Κουρμούσης. Μία τέτοια ρύθμιση, όπως εκτίμησε, «θα παρουσιαστεί ως το τέλος του έτους». Από τους ελεύθερους επαγγελματίες «αρκετοί που είχαν κλείσει τα μπλοκάκια γιατί δεν άντεξαν τα χρέη, αλλά ήθελαν να δραστηριοποιηθούν, τον τελευταίο χρόνο έχουν προβεί σε ενέργειες και τα ξανανοίγουν, γιατί ο εξωδικαστικός μηχανισμός τους παρείχε την δυνατότητα να ρυθμίσουν τα χρέη και με «κούρεμα» και σε 120 δόσεις», όπως είπε. «Στον εξωδικαστικό από όλες τις κατηγορίες έχουν ξεκινήσει τη διαδικασία πάνω από 50.000, έχουν υποβάλει αίτηση πάνω από 4.000 και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τη διαδικασία πάνω από 650».

Νομοσχέδιο

Στο τελικό στάδιο επεξεργασίας βρίσκεται σύμφωνα με δημοσίευμα της «Ναυτεμπορικής» το νομοσχέδιο που θα περιέχει τις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών για ελεύθερους επαγγελματίες, δικηγόρους, μηχανικούς, αγρότες, αλλά και άμισθους δικηγόρους, το οποίο θα προβλέπει από την 1η Ιανουαρίου του 2019 μείωση των εισφορών κύριας ασφάλισης, από το 20% που είναι σήμερα στο 13,33%. Ποσοστιαία πρόκειται για μειώσεις τάξης 33,3% στις εισφορές του κλάδου κύριας σύνταξης. Εκτιμάται ότι από τις νέες μειώσεις θα δουν ελαφρύνσεις στην καταβολή των εισφορών τους για κύρια, επικουρική σύνταξη και εφάπαξ περίπου 250.000 μη μισθωτοί ασφαλισμένοι στο τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ και τ. ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό του αρμόδιου υφυπουργού Κοινωνικής Ασφάλισης, Αναστάσιου Πετρόπουλου, το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου προκειμένου να ψηφιστεί μέχρι τα μέσα του ίδιου μήνα. Το νομοσχέδιο που θα εξειδικεύσει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες Αναστάσιος Πετρόπουλος, υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης. στη ΔΕΘ θα περιλαμβάνει και διάταξη σύμφωνα με την οποία οι εισφορές  των ελεύθερων επαγγελματιών για την υγειονομική τους περίθαλψη θα διατηρούνται στο 6,95%. Επίσης, θα διατηρηθούν οι προβλεπόμενες εκπτώσεις που υπάρχουν με βάση το ν.4387/2016 6 για τους επιστήμονες.

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου

Συγκεκριμένα, από την 1/1/2019, διατηρώντας την ελάχιστη εισφορά για την κύρια σύνταξη (117,2 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους και 74 ευρώ για αγρότες), οι εισφορές θα διαμορφώνονται ως εξής:

α) Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μειώνεται κατά 33,3%, από 20% που είναι σήμερα στο 13,33% (όσο δηλαδή η εργοδοτική εισφορά στην περίπτωση των μισθωτών).

β) Η ασφαλιστική εισφορά για κύρια σύνταξη των αγροτών μειώνεται, επίσης, κατά 33,3%, στο 12% από 18% που θα ήταν την 1/1/2019.

γ) Επιπλέον, για τους αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες μηχανικούς, δικηγόρους και γιατρούς το ασφάλιστρο για επικουρική σύνταξη και εφάπαξ θα υπολογίζεται στην ελάχιστη βάση υπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι, ανεξαρτήτως εισοδήματος, η εισφορά δεν θα ξεπερνά το ελάχιστο που ισχύει σήμερα των 64,5 ευρώ ανά μήνα.

δ) Επισημαίνεται ότι το πάγιο ποσό της εισφοράς των 64, 5 ευρώ μηνιαίως αφορά τους δικηγόρους που είναι εγγεγραμμένοι στο ΔΣΑ Αθηνών επιβαρύνονται με εισφορές εφάπαξ, ενώ με το ποσό των 41 ευρώ τον μήνα θα επιβαρυνθούν οι δικηγόροι των υπόλοιπων δικηγορικών συλλόγων, καθώς αυτοί δεν καταβάλλουν εισφορές για το εφάπαξ. Επισημαίνεται ότι το ασφαλιστικό καθεστώς των έμμισθων δικηγόρων θα παραμείνει ως έχει.