Στο επίκεντρο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έθεσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς ένα νέο θεσμικό... ΥΠΕΝ: Σχέδιο αναπλάσεων με μπουλντόζα για  οικοδομικά τετράγωνα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Στο επίκεντρο μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής έθεσε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς ένα νέο θεσμικό πλαίσιο που θα προβλέπει τολμηρές αστικές αναπλάσεις.

» Να γκρεμίσουμε κιόλας οικοδομικά τετράγωνα, να σχεδιάσουμε την πόλη σε ευρύτερες περιοχές που να περιλαμβάνουν πολλά οικοδομικά τετράγωνα», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Δημαράς.

Ο ίδιος έκανε λόγο για μία μεγάλη παρέμβαση επανασχεδιασμού των γερασμένων τμημάτων των πόλεων που πρέπει πλέον, όπως τόνισε, να κάνουμε ανθεκτικά. «Να κάνουμε τις πόλεις ανθεκτικές και συμβατές με τις καινούργιες συνθήκες που διαμορφώνονται από την κλιματική αλλαγή», ανέφερε.

Απευθύνοντας χαιρετισμό στην ημερίδα του ΤΕΕ με θέμα: «Φυσικές Καταστροφές: Πρόληψη, Πολιτική Προστασίας& Έργα Υποδομής»,   ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε με έμφαση ότι «ανεχθήκαμε την αυθαιρεσία, προσαρμοστήκαμε και ένα πελατειακό σύστημα οικοδομήθηκε με βάση την ανοχή στην ανομία και πολλές φορές την παρότρυνση σε αυτήν».

Ο κ. Δημαράς  άσκησε κριτική σε όλους τους εμπλεκόμενους τόσο στους πολιτικούς  όσο και στις επαγγελματικές τάξεις που ασχολήθηκαν με τα θέματα του δομημένου περιβάλλοντος τονίζοντας ότι πρώτιστο καθήκον είναι κυρίως των πολιτικών «να απαλλαγούμε από το πελατειακό σύστημα των ψηφοφόρων της αυθαιρεσίας».

Τα αυθαίρετα της λιμνοθάλασσας

Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Μεσολόγγι όπου υπάρχουν 277 εξοχικές κατοικίες μέσα στη λιμνοθάλασσα, οι οποίες είναι όλες αυθαίρετες, έχουν εκδοθεί 35 τελεσίδικες αποφάσεις κατεδάφισης.  Το εντυπωσιακό είναι, είπε ο υφυπουργός, ότι σε πρόσφατη επίσκεψή του στην περιοχή οι περισσότερες ερωτήσεις και παρεμβάσεις που δέχτηκε από τοπικούς παράγοντες, πολιτικούς αλλά και τους δημοσιογράφους, ήταν γύρω από αυτό το θέμα των 35 κατεδαφίσεων αυθαιρέτων.  «Χρειάζεται μία αυτοκριτική για το πώς φτάσαμε ως εδώ, είπε, για το πώς σχεδιάσαμε κυρίως τις πόλεις γιατί βλέπουμε μία χώρα άναρχα δομημένη».

Γηρασμένα τμήματα πόλεων

Μιλώντας  για το σχέδιο ανάπλασης των γερασμένων τμημάτων των πόλεων ο υφυπουργός Περιβάλλοντος επισήμανε ιδιαίτερα ότι, όπως γνωρίζει και ο ίδιος από την εμπειρία του ως μηχανικός, τα περισσότερα από τα παλιά κτίρια πριν από την εφαρμογή των αντισεισμικών κανονισμών έχουν θεμελιωθεί με ελάχιστο οπλισμό από σίδερο και μικρή αντοχή σε ενδεχόμενο σεισμό. Πρέπει λοιπόν, τόνισε, να ξανασχεδιάσουμε τα κέντρα των πόλεων που παρακμάζουν και που έχουν κτίρια ευάλωτα στο σεισμό, έχουν ενεργειακή συμπεριφορά απαράδεκτη για τις σημερινές εποχές, έχουν τα ίδια τα κτίρια και οι εγκαταστάσεις τους γεράσει και παράλληλα δεν έχουμε πράσινο, δεν έχουμε κοινόχρηστους χώρους στις μεγάλες πόλεις της χώρας μας.  Όπως τόνισε ο κ. Δημαράς, στα αστικά κέντρα της Ελλάδας το πράσινο είναι πολύ λίγο, 1 έως 2 τετραγωνικά μέτρα ανά κάτοικο, έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου που είναι 9 τετραγωνικά ανά κάτοικο.

Στόχος είναι να τολμήσουμε να κάνουμε νέες μεγάλες αλλαγές εκεί και όπως χρειάζονται, δήλωσε ο υφυπουργός αναφερόμενος  στην πρωτοβουλία που έχει αναλάβει για τα κέντρα των πόλεων σε συνεργασία με τους δημάρχους Αθηναίων και Θεσσαλονίκης και με τον πρόεδρο του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Πολιτικές εξοικονόμησης  

Κατά την ομιλία του στην Ημερίδα τόνισε με έμφαση ότι στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την εξοικονόμηση ενέργειας πρέπει να δούμε τόσο το πώς θα συμβάλουμε στον περιορισμό του κτιριακού τομέα στο φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής με πολιτικές εξοικονόμησης όσο και στο πώς θα προωθηθούν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Τέλος ο κ. Δημαράς δεσμεύτηκε ότι πρόθεσή του είναι να συνεργαστεί και να συνεννοηθεί με τον τεχνικό κόσμο και όλες τις πολιτικές δυνάμεις για να βελτιώσουμε τις συνθήκες ζωής αλλά και για να σώσουμε πλέον ζωές τονίζοντας ότι αυτός ο σχεδιασμός «δεν είναι ούτε αριστερός ούτε δεξιός ούτε κεντρώος αλλά είναι σχεδιασμός που μας αφορά όλους μας».