«Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί μια από τις υψηλότερης σημασίας μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και... Το Κτηματολόγιο απλώνεται σε όλη τη χώρα – Το πρόγραμμα 2019-21

«Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου αποτελεί μια από τις υψηλότερης σημασίας μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα», υπογράμμισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για την πορεία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, που διοργάνωσε ο φορέας Ελληνικό Κτηματολόγιο.

Τη δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής δηλώσεων ιδιοκτησίας θα έχουν τόσο οι επαγγελματίες μηχανικοί, νομικοί όσο και οι  ιδιοκτήτες, στο νέο πρόγραμμα  κτηματογράφησης σε όλες τις περιοχές της χώρας. ΔΕΙΤΕ εδώ τον Οδηγό για τις ηλεκτρονικές δηλώσεις και το αναλυτικό ρεπορτάζ του ecopress

-«Παραλάβαμε το Κτηματολόγιο σε ποσοστό 25% και φιλοδοξούμε το α’ εξάμηνο του 2021 να έχει ολοκληρωθεί στο σύνολο της ελληνικής Επικράτειας, έχοντας θεσμοθετήσει, για πρώτη φορά, έναν ενιαίο φορέα, με την ενοποίηση των υποθηκοφυλακείων με τα κτηματολογικά γραφεία» τόνισε κατά την ομιλία του ο ΥΠΕΝ.

Όπως σημείωσε ο υπουργός, στο τέλος του 2017 υπογράφηκαν, μεταξύ άλλων, 27 συμβάσεις που αφορούν την κτηματογράφηση του 63% της έκτασης της χώρας και την καταγραφή του 43% των δικαιωμάτων πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους.

Επίσης, είπε ότι με την ολοκλήρωση θα κτηματογραφηθούν 132.000τετραγωνικά χιλιόμετρα  γης της ελληνικής επικράτειας, ενώ 39 εκατ. δικαιώματα πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους θα καταγραφούν και θα διασφαλιστούν.

Αναφερόμενος στα οφέλη, τόνισε πως από την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου δημιουργείται ασφάλεια δικαίου για τις επενδύσεις και διασφαλίζονται τα δικαιώματα των πολιτών επί της ακίνητης περιουσίας τους. Ταυτόχρονα, το Ελληνικό Δημόσιο αποκτά «τίτλους» για την περιουσία του μέσω του Εθνικού Κτηματολογίου.

«Πρόκειται για μια παρέμβαση στρατηγικής σημασίας, καθώς αποτελεί βασική προϋπόθεση για τον αξιόπιστο χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας. Η μεταρρύθμιση αυτή δεν είναι μεμονωμένη, διότι θα ήταν ημιτελής. Συμπληρώνεται με δυο επιπλέον πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η κυβέρνηση: Την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τη χάραξη γραμμής αιγιαλού», είπε ο υπουργός.

Αρχή από τα Δωδεκάνησα

Το Κτηματολόγιο σε όλες τις περιοχές της χώρας, οι οποίες δεν έχουν κτηματογραφηθεί έως σήμερα ξεκινά με την συλλογή δηλώσεων στις 19 Νοεμβρίου από τα Δωδεκάνησα (περιφερειακές ενότητες Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου) και θα επεκταθεί σταδιακά έως τον Φεβρουάριο 2019 και στις υπόλοιπες περιοχές.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η Διευθύντρια Διεύθυνσης Έργων της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο κυρία Άρια Ιωαννίδη, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη στο Μέγαρο Μουσικής για την για την πορεία ολοκλήρωσης του Κτηματολογίου, θα λειτουργήσουν συνολικά 42 γραφεία κτηματογράφησης.

Μετά τα Δωδεκάνησα, θα ακολουθήσει συλλογή δηλώσεων στα επόμενα πέντε Γραφεία Κτηματογράφησης (σε Αγρίνιο, Ιωάννινα, Πρέβεζα, Άρτα, Λευκάδα). Εντός του Δεκεμβρίου θα λειτουργήσουν συνολικά 30 γραφεία κτηματογράφησης και προβλέπεται η έναρξη συλλογής δηλώσεων έως το τέλος του έτους. Για τα υπόλοιπα γραφεία κτηματογράφησης προβλέπεται έναρξη εντός του Ιανουαρίου ή του Φεβρουαρίου 2019.

Για τη διευκόλυνση των πολιτών που ζουν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκης, αλλά έχουν ακίνητα σε άλλες περιοχές της χώρας, από τις αρχές του 2019 έως τη λήξη της συλλογής δηλώσεων θα λειτουργήσει γραφείο κτηματογράφησης  στα Ολυμπιακά Ακίνητα Γαλατσίου, το οποίο θα εξυπηρετήσει τις Περιφέρειες  Ηπείρου, Θεσσαλίας, Ιονίων Νήσων, Δυτικής Ελλάδας, Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου, Βορείου Αιγαίου, Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.

Γραφείο κτηματογράφησης θα λειτουργήσει και στην Θεσσαλονίκη (Καλαμαριά) έως το τέλος του έτους, για τις περιοχές Ξάνθης, Δράμας, Χαλκιδικής, Καστοριάς και Φλώρινας.

Η τελευταία γενιά κτηματογράφησης σε αριθμούς

Η τέταρτη και τελευταία γενιά κτηματογράφησης (ΚΤΙΜΑ 16) περιλαμβάνει  57 περιφερειακές ενότητες, 204 καλλικρατικούς δήμους, 5.342 ΟΤΑ, 83,5 εκατ. στρέμματα (63% έκτασης χώρας), 16,5  εκατ. δικαιώματα  πολιτών (43% από τα 39 εκατ. της χώρας), εκ των οποίων τα 6,2 εκατ δικαιώματα σε αστικές περιοχές και τα 10,3 εκατ. δικαιώματα σε αγροτικές περιοχές. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 465 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 83,5 εκατ. ευρώ θα διατεθούν από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΕΠΑνΕΚ  2014-2020.

Το ΚΤΙΜΑ 16 αφορά αγροτικές περιοχές  (ποσοστό περίπου 36%), αστικές περιοχές  (ποσοστό περίπου 4%), μεγάλο πλήθος οικισμών με διαφορετικά χαρακτηριστικά  (αραιοδομημένοι σε αγροτικές περιοχές, ορεινοί σε έντονο ανάγλυφο, παραδοσιακοί, ενεργοί και μη, νησιωτικοί κλπ), δασικές εκτάσεις και  υδάτινους όγκους καθώς και όλα τα νησιά και τις βραχονησίδες της Ελλάδας.

Το κτηματολόγιο σε νούμερα

  • Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση και λειτουργεί Κτηματολόγιο για το 29,2% των συνολικών εμπράγματων δικαιωμάτων της χώρας.
  • Εξελίσσονται 72 συμβάσεις κτηματογράφησης για το 61,8% των δικαιωμάτων, συνολικού κόστους 490 εκατομμυρίων ευρώ

– Εκκρεμεί η ανάθεση πέντε συμβάσεων για το 7% των δικαιωμάτων για τις οποίες υπάρχουν δικαστικές εμπλοκές μεταξύ των συμμετεχόντων. Οι πέντε εκκρεμείς συμβάσεις αφορούν τα υπόλοιπα τμήματα Θεσπρωτίας και Κέρκυρας, Κυκλάδων (Ανδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Σαντορίνη, Μήλος, Κέα Κύθνος), Ρεθύμνου, Χανίων και μία από τις δύο συμβάσεις της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Πώς ξεκόλλησε η κτηματογράφηση

Ο πρόεδρος της εταιρείας Ελληνικό Κτηματολόγιο, καθηγητής Βύρων Νάκος, μιλώντας στην εκδήλωση αναφέρθηκε στις κινήσεις που έκανε η εταιρεία προκειμένου να ξεκινήσει το έργο της τέταρτης γενιάς κτηματογράφησης που είχε κολλήσει το 2015.  «Ο διαγωνισμός κτηματογράφησης για το υπόλοιπο της χώρας επαναπροκηρύχθηκε το 2016 και έως τον Δεκέμβρη του 2017, υπογράφηκαν οι 27 από τις 32 προκηρυχθείσες συμβάσεις, οι οποίες εξελίσσονται κανονικά. Σχεδιάσαμε με την συνδρομή της Παγκόσμιας Τράπεζας, ένα σύγχρονο πλαίσιο διαχείρισης έργων τόσο σε οργανωτικό επίπεδο, όσο και σε πληροφοριακό επίπεδο. Επανασχεδιάστηκε και δόθηκε σε παραγωγική λειτουργία, η νέα ηλεκτρονική εφαρμογή υποβολής δήλωσης κτηματολογίου και ολοκληρώθηκαν τα νέα χαρτογραφικά υπόβαθρα που παράχθηκαν την περίοδο 2014-2016»,επεσήμανε ο κ. Νάκος.

Αναφορικά με το έργο των δασικών χαρτών – η ολοκλήρωσή τους αποτελεί προϋπόθεση για την επιτυχή ολοκλήρωση του Κτηματολογίου  _ ο κ. Νάκος τόνισε ότι, είχε καταρτιστεί το 54,8% της έκτασης της χώρας. Από την έκταση αυτή όμως μόνο το 1,1% είχε αναρτηθεί το 2010. Σταδιακά από το 2016 και μετά αναρτήθηκαν οι ήδη καταρτισμένοι δασικοί χάρτες για το 52,7% της έκτασης της χώρας.  Παράλληλα, το Ελληνικό Κτηματολόγιο, προκήρυξε και ανάθεσε την κατάρτιση των δασικών χαρτών για όλη την υπόλοιπη χώρα πλην ορισμένων μικρών εξαιρέσεων σε περιοχές στις οποίες οι κατά τόπους δασικές υπηρεσίες ανέλαβαν το συγκεκριμένο έργο.