Του Τάσου Κρομμύδα* Εκθέσεις – ειδήσεις Στην βαρυσήμαντη πρότασή της για την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης μέχρι το 2050, η Κομισιόν εξετάζει 8 διαφορετικά... Κλίμα & Ενέργεια: Ειδήσεις και καλά παραδείγματα (11/2018)

Του Τάσου Κρομμύδα*

 1. Εκθέσεις – ειδήσεις
 • Στην βαρυσήμαντη πρότασή της για την ενεργειακή στρατηγική της Ευρώπης μέχρι το 2050, η Κομισιόν εξετάζει 8 διαφορετικά σενάρια. Σε 6 από αυτά προβλέπονται μειώσεις εκπομπών 80%-90% το 2050 και μηδενικές εκπομπές στον τομέα ηλεκτρισμού. Στα άλλα 2 προβλέπονται μηδενικές καθαρές εκπομπές όλων των αερίων του θερμοκηπίου.
 • Αντίστροφα, μηδενικής φιλοδοξίας είναι ο Μακροχρόνιος Ενεργειακός Σχεδιασμός της Ελλάδας που δόθηκε σε διαβούλευση. Για το 2040 προβλέπεται πως τα ορυκτά καύσιμα θα καλύπτουν το 62% των ενεργειακών αναγκών μας ενώ η προβλεπόμενη μείωση των συνολικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου το 2040 θα είναι μόλις 42% (σε σχέση με το 1990).
 • Στην Ισπανία, η πρόταση Μακροχρόνιου Ενεργειακού Σχεδιασμού προβλέπει μείωση των εκπομπών κατά 90% το 2050, κλείσιμο όλων των ανθρακικών και πυρηνικών σταθμών μέχρι το 2030, απαγόρευση πώλησης αυτοκινήτων που καίνε πετρελαιοειδή το 2040, άμεση απαγόρευση νέων εξορύξεων πετρελαίου/κάρβουνου/φυσικού αερίου, και κλείσιμο όλων των υφιστάμενων μέχρι το 2040.
 • Οι μειώσεις εκπομπών στις οποίες έχουν δεσμευτεί μέχρι στιγμής τα κράτη, θα πρέπει να τριπλασιαστούν προκειμένου να πιαστεί ο στόχος συγκράτησης της υπερθέρμανσης στους 2C και να πενταπλασιαστούν για το στόχο 1,5C, σύμφωνα με το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ.
 • Τα τελευταία 30 χρόνια η συγκέντρωση CO2 στην ατμόσφαιρα έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 15%, ενώ έχει αυξηθεί συνολικά κατά 46% από το 1750 (έναρξη της βιομηχανικής επανάστασης) σύμφωνα με την Ετήσια Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας για την κατάσταση των αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα το 2017. Η τελευταία φορά που η ατμόσφαιρα της γης είχε συγκέντρωση CO2 συγκρίσιμη με τα σημερινά επίπεδα ήταν πριν 3 – 5 εκατομμύρια χρόνια. Παράλληλα, ο ΠΟΜ σημειώνει πως τα τελευταία 4 χρόνια είναι τα 4 θερμότερα που έχουν καταγραφεί ποτέ.
 • Το κόστος ηλεκτροπαραγωγής από το 35% της παγκόσμιας ισχύος ανθρακικών σταθμών σε λειτουργία παγκοσμίως είναι ήδη ακριβότερο από το αντίστοιχο από νέες μονάδες ΑΠΕ. Το 2030 το ποσοστό θα φτάσει στο 96%.
 • To 2017 οι αναπτυσσόμενες χώρες εγκατέστησαν περισσότερες ΑΠΕ από όσο οι ανεπτυγμένες. Για πρώτη φορά το μερίδιο ισχύος νέων αιολικών και ηλιακών ξεπέρασε εκείνο όλων των ορυκτών καυσίμων. Η ισχύς νέων μονάδων κάρβουνου κατέρρευσε στο μισό εκείνης του 2015.
 1. Καλά νέα και παραδείγματα
 1. Διάφορα

 

 • Σύμφωνα με τις συντηρητικές εκτιμήσεις της κυβέρνησης για την εξέλιξη των τιμών CO2, η αγορά δικαιωμάτων εκπομπών από τις ελληνικές λιγνιτικές μονάδες θα στοιχίσει συνολικά τουλάχιστον 5 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

*Ο Τάσος Κρομμύδας είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με ειδίκευση στα οικονομικά και τις πολιτικές της ενέργειας. Σύμβουλος σε Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.

NEWSLETTER