Του Γιώργου Ηλιόπουλου* Απλές συμβουλές για να ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες Καθημερινά χρησιμοποιούμε συσκευές/παιχνίδια που λειτουργούν με μικρές μπαταρίες και κινούμαστε στην πόλη με αυτοκίνητα... Τα μυστικά για την ανακύκλωση και ασφαλή χρήση των μπαταριών

Του Γιώργου Ηλιόπουλου*

Απλές συμβουλές για να ανακυκλώνουμε τις μπαταρίες

Καθημερινά χρησιμοποιούμε συσκευές/παιχνίδια που λειτουργούν με μικρές μπαταρίες και κινούμαστε στην πόλη με αυτοκίνητα ή άλλα μέσα μεταφοράς που χρησιμοποιούν μπαταρίες.

Στην Ελλάδα το  2015, συλλέχθηκαν περισσότεροι από 560 τόνοι μπαταριών (περί τα 25 εκ. μπαταρίες). Παρόλα αυτά 2 στις 3 μπαταρίες ακόμη δεν ανακυκλώνονται και καταλήγουν σε χωματερές με τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και την τροφική αλυσίδα.

Όσο χρήσιμες είναι οι μπαταρίες στην καθημερινότητα μας, τόσο επικίνδυνες είναι όταν τελειώσει η ζωή τους εφ’ όσον δεν ανακυκλωθούν.

Πόσο επικίνδυνη είναι μία μπαταρία που δεν ανακυκλώνεται;

Οι μπαταρίες περιέχουν μέταλλα, που επειδή είναι βαρύτερα από τον σίδηρο, τα ονομάζουμε βαρέα μέταλλα. Αυτά που βρίσκουμε στις μπαταρίες, είναι κυρίως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος και το κάδμιο, τα οποία όταν ελευθερωθούν στο περιβάλλον, μπαίνουν στην τροφική αλυσίδα και από κει καταλήγουν στον οργανισμό μας.

Πρέπει να θυμάμαι ότι: οι ουσίες που περιέχει μία μικρή μπαταρία είναι ικανές να ρυπάνουν 1 κυβικό μέτρο χώμα ή 400 κυβικά μέτρα νερό!

Γιατί είναι σημαντικό να ανακυκλώνω τις μπαταρίες;

Όταν η μπαταρία αδειάσει, έχει ακόμη πολύτιμα συστατικά και πρώτες ύλες. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να ρίξω την άδεια μπαταρία στους ειδικούς κάδους συλλογής, ώστε ο “κύκλος ζωής” της μπαταρίας να συνεχιστεί. Έτσι, τα βασικά στοιχεία της ανακυκλώνονται και παράγονται νέες μπαταρίες ή άλλα προϊόντα.

Η ενέργεια που σώζεται από την ανακύκλωση μπαταριών που κάνω σε ένα χρόνο υπολογίζεται ότι αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες για θέρμανση, ζεστό νερό και μαγείρεμα σε 223 νοικοκυριά!

Πως μπορώ να χρησιμοποιώ τις μπαταρίες, αυξάνοντας τη ζωής τους και χωρίς κίνδυνο;

Αποφεύγω τη χρήση μπαταριών αν μπορώ να βάλω τη συσκευή σε πρίζα.

Προτιμώ ηλιακές ή επαναφορτιζόμενες μπαταρίες όπου αυτές είναι διαθέσιμες.

Δεν τοποθετώ μεταχειρισμένες μπαταρίες μαζί με καινούριες στην ίδια συσκευή – είναι επικίνδυνο και βλάπτει και τις μπαταρίες.

Αποθηκεύω μπαταρίες σε ξηρό και δροσερό μέρος. Τις προστατεύω από την υγρασία και το σκούριασμα.

Δεν ανοίγω ποτέ και δεν πιάνω τις μπαταρίες που έχουν σπάσει και στάζουν με γυμνά χέρια.

Δεν επαναφορτίζω μπαταρίες μίας χρήσεως.

Δεν αφήνω τις μπαταρίες σε συσκευές που δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσω για καιρό.

Πρέπει να θυμάμαι ότι: με σωστή χρήση των μπαταριών αυξάνω τον χρόνο ζωής τους, δεν κινδυνεύω από τα επικίνδυνα συστατικά τους και εξοικονομώ χρήματα!

Και όταν αδειάσουν οι μπαταρίες μου, τι κάνω;

Σε κάθε σπίτι βρίσκονται κατά μέσο όρο 78 μπαταρίες! Είναι βέβαιο ότι και στο δικό μου έχω αρκετές που δεν χρειάζομαι πια!

Τις πετάω μόνο στους ειδικούς κάδους ανακύκλωσης σε καταστήματα ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού, σουπερμάρκετ, επιχειρήσεις, σχολεία, δημοτικούς και δημόσιους φορείς (δημαρχεία κ.ο.κ).

*Χημικός Μηχανικός  ΕΜΠ, ΜΒΑ ,MSC – ΕΠΤΑ Σύμβουλοι Μελετητές www.epta.gr – Συνιδρυτής Πλατφόρμας  www.followgreen.gr – Αντιπρόεδρος ΕΕΔΣΑ www.eedsa.gr

 

NEWSLETTER