Τις μεγαλύτερες μπαταρίες στον κόσμο απέκτησε η Πολιτεία της Καλιφόρνια. Η αρμόδια δημόσια αρχή της Πολιτείας ενέκρινε στα μέσα Νοεμβρίου τέσσερα έργα αποθήκευσης ενέργειας... Καλιφόρνια: Η αποθήκευση ενέργειας αντικαθιστά 3 σταθμούς φυσικού αερίου

Τις μεγαλύτερες μπαταρίες στον κόσμο απέκτησε η Πολιτεία της Καλιφόρνια. Η αρμόδια δημόσια αρχή της Πολιτείας ενέκρινε στα μέσα Νοεμβρίου τέσσερα έργα αποθήκευσης ενέργειας για να αντικαταστήσει τις γεννήτριες αερίου που αποσύρονται.

Η California Public Utilities Commission χορήγησε έγκριση συνολικής χωρητικότητας 567,5 MW / 2,270 MWh, συμπεριλαμβανομένου ενός έργου 300 MW / 1,200 MWh το οποίο ανέλαβε η Vistra Energy και ενός έργου 182,5 MW / 730 MWh που το πήρε η Tesla. Οι μπαταρίες αυτές, όταν ολοκληρωθούν, θα είναι οι δύο μεγαλύτερες σε λειτουργία.

Η έγκριση της ενεργειακής αποθήκευσης που ανατέθηκε στην  Pacific Gas & Electric είναι το πιο σημαντικό παράδειγμα μέχρι σήμερα για τις μπαταρίες που αντικαθιστούν την παραγωγή ορυκτών καυσίμων στο ηλεκτρικό δίκτυο.

Η αποθήκευση ενέργειας συνέβαλε στη μείωση της εξάρτησης της Καλιφόρνιας από το φυσικό αέριο για χρόνια, ιδιαίτερα από το 2016, όταν οι ρυθμιστικές αρχές διέταξαν τις επιταχυνόμενες προμήθειες μπαταριών να εξουδετερώσουν το κλείσιμο εγκαταστάσεων αποθήκευσης φυσικού αερίου έξω από το Λος Άντζελες.

Eίναι η πρώτη φορά που ρυθμιστική αρχή προσπαθεί να αντικαταστήσει άμεσα πολλούς μεγάλους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με αποθήκευση μπαταριών.

Η έγκριση του σχεδίου αποθήκευσης δίνει στην PG & E το πράσινο φως για να προχωρήσει στην εγκατάσταση μπαταριών ιόντων λιθίου.

Μόλις ολοκληρωθούν, τα έργα Vistra και Tesla θα είναι τα μεγαλύτερα στον κόσμο, σύμφωνα με την παγκόσμια βάση δεδομένων της Energy Department για έργα αποθήκευσης ενέργειας. Η μεγαλύτερη μπαταρία ιόντων λιθίου που χρησιμοποιείται σήμερα είναι η εγκατάσταση 100 MW / 127 MWh της Tesla στη Νότια Αυστραλία, ενώ η ιαπωνική εταιρεία Kyushu Electric Power Co. έχει μια εγκατάσταση μπαταρίας με θειικό νάτριο 50 MW / 300 MWh που εγκατέστησε το 2016.

Εκτός από τα έργα αυτά, η πρόσκληση PG & E περιλαμβάνει εγκατάσταση 75 MW / 300 MWh από την Hummingbird Energy Solutions και εγκατάσταση 10 MW / 40 MWh από τον προμηθευτή μπαταριών mNOC. Η PG & E θα είναι ιδιοκτήτρια της εγκατάστασης Tesla, ενώ οι προγραμματιστές θα είναι ιδιοκτήτες των άλλων έργων.

Οι δύο μεγαλύτερες εγκαταστάσεις θα τοποθετηθούν στην περιοχή Moss Landing, περιοχή περιορισμένης μετάδοσης  νότια του Σαν Φρανσίσκο, ενώ η εγκατάσταση Hummingbird θα τοποθετηθεί στην πόλη Morgan Hill .

Η PG & E θα έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει όλο το κόστος για τις εγκαταστάσεις από τους φορολογούμενους, αλλά οι αναλυτές λένε ότι είναι πιθανώς λιγότερο ακριβό από τα εργοστάσια αερίου που θα αντικαταστήσουν.

“Η αποθήκευση σε αυτήν την κλίμακα είναι πλέον φθηνότερη από το συνολικό κόστος για τη λειτουργία των μονάδων φυσικού αερίου”, δήλωσε ο Alex Eller, ανώτερος αναλυτής της ερευνητικής ενέργειας, όταν ανακοινώθηκε η πρόσκληση.
Σύμφωνα με το πλάνο της PG & E τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020.

 

NEWSLETTER