«Όπου υπάρχει ένα πολεοδομικό σχέδιο και αναρωτιέσαι γιατί είναι έτσι, η απάντηση είναι συνήθως πως αυτό έγινε από κάποιο δήμο» είπε ο Κων/νος Μενουδάκος,...

«Όπου υπάρχει ένα πολεοδομικό σχέδιο και αναρωτιέσαι γιατί είναι έτσι, η απάντηση είναι συνήθως πως αυτό έγινε από κάποιο δήμο» είπε ο Κων/νος Μενουδάκος, πρώην πρόεδρος του ΣτΕ κατά την ομιλία του στην ημερίδα του ΥΠΕΝ για τις  αστικές αναπλάσεις.

Το είπε αυτό προκείμενου να τονίσει ότι ο πολεοδομικός σχεδιασμός πρέπει να γίνεται από το κεντρικό κράτος. Τα προβλήματα στον πολεοδομικό σχεδιασμό που έχουν γίνει από δήμους εξήγησε ο ίδιος ότι συμβαίνουν επειδή ο δήμος είναι κοντά στους πολίτες και θέλει να τους βοηθήσει. «αυτό δεν είναι κατ ανάγκη κακό» πρόσθεσε αλλά «είναι εγγενές …. »

Παράλληλα για την ανάγκη ενός ολοκληρωμένου νομοθετήματος, που  θα καλύπτει το χρόνιο κενό στη γενικότερη νομοθεσία για τη χωροταξία, έκανε λόγο ο Κ. Μενουδάκος. «Στόχοι ενός τέτοιου νομοθετήματος είναι η ταχύτητα στις διαδικασίες θεσμοθέτησης, η σύνθεση με πολεοδομικά εργαλεία και η εξασφάλιση των προϋποθέσεων εφαρμογής», τόνισε ο ομιλητής, διευκρινίζοντας πως «τέτοιου είδους ρυθμίσεις στην εφαρμογή τους είναι πολύ δύσκολες».

NEWSLETTER