Βασικός στόχος του προγράμματος  η διευκόλυνση της πρόσβασης μμε σε επενδυτικά κεφάλαια, με κανόνες και βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνονται διεθνώς.   Την έναρξη του... Roots: Νέο πρόγραμμα χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων

Βασικός στόχος του προγράμματος  η διευκόλυνση της πρόσβασης μμε σε επενδυτικά κεφάλαια, με κανόνες και βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνονται διεθνώς.

 

Την έναρξη του προγράμματος Roots, το οποίο στοχεύει στη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, ανακοίνωσε το Χρηματιστήριο Αθηνών, σε συνεργασία με το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Συμβουλίων Ανταγωνιστικότητας (GFCC) και του υπουργείου Εξωτερικών.

Πρόκειται για μία πρωτοβουλία ανάδειξης ανταγωνιστικών και εμπορικά αξιοποιήσιμων επιχειρηματικών σχεδίων μικρομεσαίων εταιρειών, με βασικό στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασής τους σε επενδυτικά κεφάλαια, με κανόνες και βέλτιστες πρακτικές που διαμορφώνονται διεθνώς.

Το πρόγραμμα αφορά την εξοικείωση των μμε με τα διάφορα χρηματοπιστωτικά εργαλεία άντλησης κεφαλαίων, μέσω των αγορών του Χρηματιστηρίου, παρέχοντας πρόσβαση σε ένα διεθνές δίκτυο καταξιωμένων επαγγελματιών της κεφαλαιαγοράς, του επιχειρηματικού και του ακαδημαϊκού χώρου.

Στόχος του Roots είναι η καθοδήγηση των συμμετεχόντων εταιρειών και η ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα τους επιτρέπουν να επικοινωνούν αποτελεσματικά την επιχειρηματική τους πρόταση σε ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Παράλληλα, το πρόγραμμα επιδιώκει την ενίσχυση του οικοσυστήματος της κεφαλαιαγοράς και την αξιοποίηση της δυναμικά διαμορφούμενης ευρωπαϊκής τάσης, για τη χρηματοδότηση του νέου ανταγωνιστικού παραγωγικού ιστού.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ROOTS

Η πρωτοβουλία αυτή αποτελεί μια κοινή προσπάθεια που αξιοποιεί την τεχνογνωσία και τον δυναμισμό του επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Την κάθε εταιρεία που συμμετέχει στο πρόγραμμα θα υποστηρίζει ένας μέντορας, που θα την βοηθήσει να τελειοποιήσει τη στρατηγική της επιχειρηματικής της πρότασης, και ένας επενδυτικός σύμβουλος που θα συμβάλλει στη βελτίωση της χρηματοοικονομικής δομής και επενδυτικής πρότασης που θα απευθύνει στους επενδυτές. Το πρόγραμμα έχει διαρθρωθεί για την ανάπτυξη δεξιοτήτων όπου αυτές κριθούν απαραίτητες στους εξής τομείς :  α) realistic business plan   β) βέλτιστη κεφαλαιακή διάρθρωση γ) επικοινωνία των επενδυτικών προτάσεων δ) την ουσιαστική συμβολή της εταιρικής διακυβέρνησης στην αποτελεσματική διοίκηση μιας πολυμετοχικής εταιρείας.
Το ρόλο του μέντορα και του επενδυτικού συμβούλου αναλαμβάνουν έμπειρα στελέχη από τους Advisory Partners, και κορυφαίες Ελληνικές και πολυεθνικές εταιρείες που στηρίζουν το πρόγραμμα ως Corporate Champions.
Οι συνεργάτες του Roots αξιοποιούν την εμπειρία, το κύρος και τους πόρους τους για να μεταφέρουν τεχνογνωσία, να προάγουν την καινοτομία και να υποστηρίξουν το επιχειρηματικό οικοσύστημα. Οι Corporate Champions που στηρίζουν το πρόγραμμα στην παρούσα φάση είναι οι εταιρείες EΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ, ΠΑΠΑΣΤΡΑΤΟΣ, ΤΕΜΕΣ,  ΤΙΤΑΝ και ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ. Η GRANT THORNTON και η DELOITTE είναι οι Advisory Partners που θα στηρίξουν τις εταιρείες, καθώς προετοιμάζονται για το επόμενο στάδιο της ανάπτυξης τους. Τις εκπαιδευτικές δράσεις του προγράμματος υποστηρίζουν έμπειροι συνεργάτες όπως η Ελληνική Ένωση CFA, το Global Competitiveness Academy (GCA) και το Arizona State University, καθώς και διεθνώς καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί του χώρου.

Το πρόγραμμα ξεκινά με ανοικτή πρόσκληση υποβολής αίτησης προς εταιρείες που πιστεύουν πως έχουν μια ενδιαφέρουσα επενδυτική πρόταση, η υλοποίηση της οποίας θα διαμορφώνει την προοπτική κλιμάκωσης της ανάπτυξής τους. Οι εταιρείες μπορούν να συμπληρώσουν και να υποβάλλουν την αίτησή τους στην ιστοσελίδα του προγράμματος. Στόχος είναι να αξιολογηθούν και να αναδειχθούν επενδυτικές προτάσεις που επιδιώκουν την επιχειρηματική επέκταση της δραστηριότητας αυτών των εταιρειών που αξιοποιούν την καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα για την παροχή ανταγωνιστικών προϊόντων και υπηρεσιών.
Η επιτυχής κατάληξη κάθε μιας επενδυτικής πρότασης είναι να καταφέρει να αντλήσει τα κεφάλαια που απαιτούνται για την υλοποίησή της, μέσω της κεφαλαιαγοράς, που αποτελεί και τον καταλύτη της πραγματικής αξίας της πρότασης. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του προγράμματος Roots (https://www.roots-program.com/).

Η σελίδα αυτή περιλαμβάνει τη φόρμα αίτησης και θα ενημερώνεται με τις πιο επίκαιρες πληροφορίες για το πρόγραμμα, και τις σημαντικές ημερομηνίες. Οι προτάσεις μπορούν να κατατίθενται από 14 Δεκεμβρίου στο email roots@athexgroup.gr.

Μεγαλύτερες προοπτικές για τις ελληνικές μμε

Παρών στη παρουσίαση ήταν και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του, , μεταξύ άλλων, σημείωσε: «Η πρωτοβουλία Roots του Χρηματιστηρίου Αθηνών ξεκίνησε να διαμορφώνεται στο πλαίσιο του περσινού SelectUSASummit και του ετήσιου Road Show στην Αμερική. Αποτελεί ένα ελπιδοφόρο νέο βήμα, που θα βοηθήσει μικρομεσαίες επιχειρήσεις να αναπτυχθούν στην ελληνική αγορά και αγγίζει θέματα που είχαμε τονίσει στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης και τα οποία θα αποτελέσουν κομμάτι του Στρατηγικού Διαλόγου που έχουμε προγραμματίσει για τις 13 Δεκεμβρίου».

Στον ρόλο του υπουργείου Εξωτερικών ως ενός ισχυρού δίαυλου επικοινωνίας, των προτάσεων των ελληνικών εταιρειών που θα αναδειχθούν μέσα από το πρόγραμμα, με τον ευρύτερο επιχειρηματικό κόσμο της διασποράς, αναφέρθηκε με έμφαση ο γενικός γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων του ΥΠΕΞ Γιάννης Μπράχος.

Την ανάγκη υποστήριξης της νέας γενιάς εταιρειών στην απόκτηση πρόσβασης στις κεφαλαιαγορές υπογράμμισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Γιώργος Χαντζηνικολάου: «Η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας σε τροχιά σταθερής ανάπτυξης θα πρέπει να στηριχθεί κατά κύριο λόγο αφενός στην υγιή ιδιωτική επιχειρηματικότητα και αφετέρου στην προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων, που θα εμπιστευτούν και πάλι τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και θα επενδύσουν σε ανταγωνιστικές ελληνικές επιχειρήσεις. Δεδομένων των μεγάλων κεφαλαιακών αναγκών της ελληνικής οικονομίας, πιστεύουμε ότι η πρωτοβουλία αυτή θα ενισχύσει την ελληνική κεφαλαιαγορά, η οποία θα πρέπει να αναλάβει και πάλι τον στρατηγικό ρόλο της στη χρηματοδότηση της ανασύνταξης του ελληνικού παραγωγικού ιστού».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Σίμος Αναστασόπουλος χαρακτήρισε το Roots ως μία πρωτοβουλία που έχει στόχο να κρατήσει στην Ελλάδα τις ιδέες και προοπτικές των αξιόλογων επιχειρήσεων και να κινητοποιήσει όλες τις υγιείς και δημιουργικές δυνάμεις της οικονομίας.

Μηχανισμός ανάδειξης επενδυτικών ευκαιριών

«Πρωταρχικός σκοπός του Roots είναι να διαμορφώσει στην Ελλάδα έναν μηχανισμό καλλιέργειας και ανάδειξης επενδυτικών ευκαιριών, που θα στηρίζει τη νέα μικρομεσαία καινοτόμο επιχειρηματικότητα στην πορεία μεγέθυνσής της μέσω της αξιοποίησης της κεφαλαιαγοράς», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Σωκράτης Λαζαρίδης, προσθέτοντας: «Οι συντελεστές του προγράμματος είμαστε ενθουσιασμένοι από τη μέχρι τώρα ανταπόκριση των corporate champions και των advisors του προγράμματος και μαζί θα στηρίξουμε τη μεγέθυνση και την αποτελεσματικότητά του λειτουργώντας σαν συνεκτικός ιστός. Θέλουμε οι νέοι Έλληνες επιχειρηματίες να έχουν σωστή ενημέρωση για τις ευχέρειες εταιρικής χρηματοδότησης μέσω της κεφαλαιαγοράς, ώστε να εξασφαλίζουν προοπτικές ανάπτυξης της επιχειρηματικής πρωτοβουλίας τους σε παγκόσμιο επίπεδο».

 

NEWSLETTER