Επιτάχυνση των διαδικασιών και των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης ανακοίνωσε ο υπουργός ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης, αναφέροντας ότι από τη νέα χρονιά ανοίγει νέο τεράστιο πεδίο... Νέα προγράμματα: “Εξοικονομώ” για κατοικίες, βιομηχανία, τουρισμό

Επιτάχυνση των διαδικασιών και των προγραμμάτων ενεργειακής εξοικονόμησης ανακοίνωσε ο υπουργός ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκης, αναφέροντας ότι από τη νέα χρονιά ανοίγει νέο τεράστιο πεδίο πρωτοβουλιών στον οικιστικό απόθεμα, τη βιομηχανία, τον τουρισμό και συνολικά στον κτιριακό τομέα.

«Χρειαζόμαστε ένα «εξοικονομώ» κατ΄έτος για 50.000 κατοικίες» μέχρι το 2030 για να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας 1,5% ετησίως ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΠΕΝ στην κοινή εκδήλωση του ΥΠΕΝ και του ΤΕΕ.

Ο πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε η υλοποίηση των νέων προγραμμάτων ενεργειακής βελτίωσης στον κτιριακό τομέα να υλοποιηθούν με φορολογικά κίνητρα για τους ιδιοκτήτες.

Ειδικότερα κ Σταθάκης μίλησε, για τις μεγάλες αλλαγές που συντελούνται στον τομέα της ενέργειας και στην εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα, που αποτυπώνει τους τρόπους και τα μέσα για να επιτευχθούν οι στόχοι για αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 32% και βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης στο 32,5% στη συνολική κατανάλωση, με ορίζοντα το 2030. Στάθηκε ιδιαίτερα στον φιλόδοξο στόχο της εξοικονόμησης ενέργειας, που μεταφράζεται σε ρυθμό της τάξης του 1,5% ετησίως. Μια ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση που ανοίγει ωστόσο τη δυνατότητα σημαντικών επενδύσεων σε σειρά κλάδων της οικονομίας, από το οικιστικό απόθεμα, δημόσιο και ιδιωτικό, έως τον τουρισμό, τη βιομηχανία, τις μεταφορές.

Ενεργειακές Κοινότητες

«Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξει ο θεσμός των Ενεργειακών Κοινοτήτων», επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. «Πρόκειται για ένα πολύτιμο εργαλείο, τόσο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ όσο και για την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς οι ίδιοι οι καταναλωτές θα μπορούν να παράγουν την ενέργεια που καταναλώνουν, μέσα από ένα απλό συνεταιριστικό σχήμα».

Φορολογικά κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας

Με αφορμή τις σχετικές ανακοινώσεις του ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη στην εκδήλωση για τα θέματα εξοικονόμησης ενέργειας στον κτιριακό τομέα ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γ. Στασινός σημείωσε ότι «κάθε χρόνο 40000-50000 κατοικίες θα πρέπει να κάνουν εργασίες εξοικονόμησης ενέργειας αν θέλουμε να επιτευχθεί ο στόχος του 2030. Είναι πολύ δύσκολο να βρίσκονται κάθε χρόνο «Εξοικονομώ» με 400, 500, 600 εκατομμύρια για να επιδοτούν αυτή τη διαδικασία. Άρα θα έλεγα αυτό που έχει να κάνει η Πολιτεία –και δεν είναι θέμα μόνο του υπουργείου ΥΠΕΝ γιατί εμπλέκεται και το υπουργείο Οικονομικών- είναι να δώσει σημαντικά φορολογικά κίνητρα σε κάποιους για να μπορέσουν να προχωρήσουν σε αυτές τις εργασίες, οι οποίες σίγουρα κάνουν απόσβεση πολύ γρήγορα, αλλά το ζήτημα είναι να υπάρχουν και συγκεκριμένα κίνητρα. Αλλιώς η χώρα δεν θα πετύχει αυτόν τον στόχο».

NEWSLETTER