Με επιτυχία και εξαιρετικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε ο 2ος κατά σειρά Διαγωνισμός Καινοτόμων Ιδεών που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Η Μονάδα... ΕΜΠ: Οι διακρίσεις στο GreenTech Challenge by ESU NTUA #2

Με επιτυχία και εξαιρετικά αποτελέσματα ολοκληρώθηκε ο 2ος κατά σειρά Διαγωνισμός Καινοτόμων Ιδεών που πραγματοποιήθηκε στις 14-16 Δεκεμβρίου στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Η Μονάδα Οικονομικής Περιβάλλοντος & Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με την συμβολήτης startupΜantisBusinessInnovationέβαλαν για δεύτερη φορά τη σφραγίδα τους σε μια επιτυχημένη διοργάνωση που ανέδειξε καινοτόμες ιδέες και πράσινες λύσεις στους τομείς ‘’Ενέργεια & Περιβάλλον’’, ‘’Έξυπνες Πόλεις’’ και ‘’Νέα Προηγμένα Υλικά’’.

Στο GreenTechChallenge #2 διαγωνίστηκαν 36 ομάδες διπλασιάζοντας σχεδόν τη συμμετοχή των διαγωνιζόμενων από τον πρώτο διαγωνισμό που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγους μήνες. Συνολικά υποβλήθηκαν 45 καινοτόμα σχέδια από τα οποία 36 προκρίθηκαν στον ημιτελικό (128 διαγωνιζομένων). Για την κάλυψη των αναγκών των ομάδων αυξήθηκε αναλογικά σε αριθμό και η Επιτροπή Μεντόρων, όπου 46 στελέχη τόσο από επιχειρηματικό και ερευνητικό/ακαδημαϊκό περιβάλλον όσο και από το οικοσύστημα καινοτομίας βοήθησαν για τρεις μήνες όλους τους διαγωνιζόμενους να αναπτύξουν την ιδέα τους.

Τη διοργάνωση στήριξαν 14 οργανισμοί του παραγωγικού ιστού της χώρας με δραστηριοποίηση στον περιβαλλοντικό και ενεργειακό κλάδο. Όλοι βοήθησαν  τόσο με την οικονομική συμβολή τους, αλλά κυρίως με την παρουσία εκπροσώπων τους καθ’ όλη τη διάρκεια εξέλιξης του GreenTechChallengeπροσφέροντας την τεχνογνωσία τους ως μέντορες για τις ομάδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί από αυτούς επιτέλεσαν το δύσκολο έργο της επιλογής των νικητών συμμετέχοντας στον Ημιτελικό και Τελικό του GreenTechChallengeμε την ιδιότητα του κριτή.

Σημαντική ήταν και η συμβολή του φορέα ReloadGreece, ο οποίος δια της εκπροσώπου του παρουσίασε τις δράσεις τις οποίες υποστηρίζει για το startupοικοσύστημα ενώ προσέφερε απευθείας πρόκριση και συμμετοχή στα accelerationprogramsπου διοργανώνει για τους πρώτους νικητές από τις κατηγορίες EarlyStageκαι ΙnnovationIdeaτου Διαγωνισμού.

Το τριήμερο του Διαγωνισμού διεξήχθημέσα σε μια ατμόσφαιρα γεμάτη ενέργεια και ενθουσιασμό τόσο από τους συμμετέχοντες – οι οποίοι δούλεψαν επί ώρες πάνω στο επιχειρηματικό τους σχέδιο και τις παρουσιάσεις τους για να πετύχουν το βέλτιστο αποτέλεσμα και να κερδίσουν τα βλέμματα των κριτών και του κοινού-  όσο και από την Επιτροπή Μεντόρων καθώς και την Επιστημονική Επιτροπή, η οποία έδειξε ιδιαίτερο ζήλο για να βοηθήσει και να συμβουλεύσει τις ομάδες.Σημαντικά για την πρόοδο των ομάδων ήταν και τα workshopsτα οποία διοργανώθηκαν για Financeκαι PresentationSkills.

Ο διαγωνισμός ανέδειξε τρείς νικήτριες ομάδες από την κατηγορία EarlyStageκαι τέσσερις από την κατηγορία InnovationIdea. Η διαδικασία αξιολόγησης στηρίχθηκε τόσο στα συστήματα αξιολόγησης και τον αλγόριθμο της MantisBusinessInnovation, τη γνώμη των κριτών αλλά και την ψηφοφορία του κοινού. Οι ιδέες που βραβεύθηκαν ήταν οι εξής:

EARLY STAGE

  1. Jetk. –Η εταιρία φτιάχνει πολυεργαλεία υψηλής προστιθέμενης αξίας ανακυκλώνοντας σύγχρονα αεροπορικά υλικά. Τα υλικά αυτά προέρχονται από αποσυρθέντα αεροσκάφη της πολεμικής καθώς και της πολιτικής αεροπορίας. Ο ιδρυτής της JETK. Βασίλης Σοφικίτης είναι απόφοιτος της Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού Ασπροπύργου και πρωτοετής φοιτητής της Σχολής Ναυπηγών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.Συνιδρυτής είναι ο ΠορφύριοςΠελωρίδης απόφοιτος του Τμήματος Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  2. PTAECORTHOTICS- Κατασκευάζει προσωποπαγείς ορθοπεδικούς νάρθηκες (εξωσκελετούς υγείας) με τη μέθοδο της ταχείας στρωματικής κατασκευής (3dprinting) με πρώτη ύλη τα ανακυκλωμένα υλικά(π.χ. πλαστικά μπουκάλια). Ιδρυτής της PTAECORTHOTICSΜάρκος Κυριατζής, απόφοιτος του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής του Τμήματος ΣΕΥΠ Φυσικοθεραπείας.Συνιδρυτής είναι ο Αγησίλαος Κυριατζής απόφοιτος της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  3. AiRFLOW -TοAiRFLOW είναι μια κοινή βάση για απεριόριστες εμπορικές, στρατιωτικές και εξατομικευμένες λύσεις. Αποτελείται από υπερσύγχρονο υλικό και λογισμικό, χρησιμοποιώντας τεχνολογίες αιχμής όπως: AI & Ρομποτικό έλεγχο (για αυτόνομη πτήση), στρατιωτική κρυπτογράφηση & ασφαλή επικοινωνία, κάμερες HD (με αναγνώριση προσώπου & σχεδίου / νυχτερινής όρασης) θερμικές κάμερες, αισθητήρες υπέρυθρων και υπερήχων (για αποφυγή εμποδίων), ανιχνευτές καπνού και πολλά άλλα. Ιδρυτής, CEO&CIO, ο Γιώργος Δελαπόρτας, πτυχιούχος Μηχανικός Υπολογιστών και μεταπτυχιακός σε NetworkingandDataCommunications. ΣυνιδρυτήςείναιοΤάσοςΣμπόνιας, TechnicalAdvisor&FacultyManager, πτυχιούχοςΤεχνικός Υπολογιστών και Μηχανικός Ηλεκτρονικών. Τέλος, συνιδρυτής είναι και ο Παναγιώτης Αποστολόπουλος, Sales, πτυχιούχος Management&Sales.

InnovationIdea

  1. SolMeYea –Συμβάλλει στην επίλυση του διατροφικού προβλήματος λόγω του υπερπληθυσμού βασιζόμενο στην παραγωγή πρωτεϊνης μέσω οργανικής μετατροπής COΙδρυτής της SolMeYeaείναι ο Βασίλης Στενός, απόφοιτος μεταπτυχιακού του Columbia στο EnviromentalEngineer. Συνιδρυτής είναι ο Χρήστος Καλαντζής, προπτυχιακός της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  2. GreenSeaStraws- Παραγωγή καλαμακιών (straws) και άλλων πλαστικών ειδών μίας χρήσης, χρησιμοποιώντας ως πρώτη ύλη το θαλάσσιο χόρτο γένους PosidoniaOceanica. » Ιδρυτές της Ιδέας είναι ο Γιώργος Ζαγκλής, ο Θοδωρής Κοτζαμάνης και Γιάννης Κανάδιος, προπτυχιακοί φοιτητές των Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
  3. RECOIL- Συνίσταται στην δυνατότητα που παρέχει στους καταναλωτέςγια λήψη και αρχειοθέτηση αποδείξεων συναλλαγών από το κινητό τους. Οι πελάτεςτων επιχειρήσεων μπορούν να διαχειρίζονται τις αποδείξεις των συναλλαγών που διεξάγονται όχι μόνο με τραπεζική κάρτα, αλλά και μεμετρητά. Ιδρυτές της Ιδέας είναι ο Νικόλας Μάριος Λέττας και ο Νικόλαος Μπέλτσος, Προπτυχιακοί Φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Τέλος, συνιδρυτές είναι η Ειρήνη Αναξαγόρου προπτυχιακή φοιτήτρια της Σχολής Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και ο Εμμανουήλ Νικόλαος Σκούρης προπτυχιακός φοιτητής Τμήματος Πληροφορικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
  4. Cutlereat- Μια ιδέα για κατασκευή βρώσιμων μαχαιροπίρουνων από σιτηρά. Ιδρυτές της Ιδέας είναι ο Νικόλαος Παναγιώτου, Θεόδωρος Δαλιέτος, Γιώργος Παντέλαρος, προπτυχιακοί φοιτητές της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ο EnriqueMunozEsteoπροπτυχιακός φοιτητής της σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου μέσω του προγράμματος ανταλλαγής φοιτητών ERASMUS.

Βραβεία : Οι ομάδες Jetk. και SolMeYea, πρώτες νικήτριες από τις δύο κατηγορίες εκτός από τα χρηματικά έπαθλα κέρδισαν απευθείας πρόκριση στα προγράμματα RGChallengeκαι RGYEPτου ReloadGreeceαντίστοιχα, ενώ όσες ομάδες τοεπιθυμούν θα έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε θερμοκοιτίδα επιχειρηματικότητας.

Το GreenTechChallenge ξεκίνησε πριν από μερικούς μήνες στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και πλέον αποτελεί θεσμό για την κοινότητα των μηχανικών. Η Οργανωτική Επιτροπή ανανεώνει το ραντεβού για τον Δεκέμβρη του 2019, υποσχόμενη νέες δράσεις για τις GreenTechStartupsπου εκκολάπτονται στο ίδρυμα.