Της Γιούλης Μανώλη/ Πρόστιμα-μαμούθ άνω του 1,25 δις δολαρίων επέβαλε ο Οργανισμός Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (OSHA) των ΗΠΑ σε κατασκευαστικές εταιρείες τεσσάρων Πολιτειών... Aυστηροί έλεγχοι μέτρων ασφαλείας οδηγούν σε κατάρρευση εργοταξίων – Ηχηρό μήνυμα από τις ΗΠΑ

Της Γιούλης Μανώλη/

Πρόστιμα-μαμούθ άνω του 1,25 δις δολαρίων επέβαλε ο Οργανισμός Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας (OSHA) των ΗΠΑ σε κατασκευαστικές εταιρείες τεσσάρων Πολιτειών που διαπιστώθηκε έπειτα από ελέγχους ότι δεν τηρούσαν τους κανονισμούς προστασίας των εργαζομένων τους.

Στην Ελλάδα το αντίστοιχο πλαίσιο αποτελείται από ένα πυκνό πλέγμα εγχώριας και Κοινοτικής νομοθεσίας, η οποία είναι μεν ιδιαιτέρως αυστηρή, αλλά εξουδετερώνεται τόσο από την απουσία ελέγχων, όσο και από την χαμηλή ποιότητα ελέγχων  στα εργοτάξια και τους χώρους εργασίας.

Τα πρόστιμα στις ΗΠΑ επιβλήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο του 2018. Το ένα τρίτο του θηριώδους ποσού κλήθηκε να το καταβάλει μία και μόνο εταιρεία, η οποία μεταξύ άλλων ενοχοποιήθηκε για το θάνατο ενός ατόμου που εκτέθηκε σε μη ασφαλή επίπεδα υδρόθειου σε τάφρο εργοταξίου στο Ντάλας.

Οι εταιρείες που τιμωρήθηκαν θεωρήθηκαν «σχετικά τυχερές», καθώς τα πρόστιμα σε βάρος τους επιβλήθηκαν με τιμές 2018. Από την περασμένη εβδομάδα το ποινολόγιο άλλαξε και τα πρόστιμα στις ΗΠΑ εκτινάχθηκαν.

Οι εταιρίες

Οι αμερικανικές εταιρείες που κλήθηκαν να καταβάλουν τα μεγαλύτερα πρόστιμα από τον Οργανισμό Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας είναι οι παρακάτω:

-RKM Utility Services Inc. – Richardson, Τέξας
Συνολικά προτεινόμενα πρόστιμα: $ 422.006

Οι εργάτες της RKM Utility Services εργάζονταν σε εργοτάξιο στο Ντάλας του Τέξας, όταν ένα άτομο, που εργαζόταν σε τάφρο, πέθανε αφού εκτέθηκε σε μη ασφαλή επίπεδα υδρόθειου, σύμφωνα με δελτίο τύπου του OSHA.
Το ποσό των 150.400 δολαρίων κλήθηκε να πληρώσει η ίδια εταιρεία για  μία εκ προθέσεως και τρεις σοβαρές παραβιάσεις του κανονισμού προστασίας των εργαζομένων από πτώση. Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι στο εργοτάξιο αφέθηκαν απροστάτευτοι σε ανασκαφή με συσσωρευμένο νερό.
Για μία σοβαρή και τρεις εσκεμμένες  παραβιάσεις του κανονισμού, τα πρόστιμα  στην RMK ανήλθαν σε 271.606 δολάρια.

Εκπρόσωπος του Οργανισμού  δήλωσε ότι ο εργολάβος διαπιστώθηκε ότι δεν προειδοποιούσε τους εργαζόμενους για πιθανώς μη ασφαλείς συνθήκες και δεν τους έδινε οδηγίες για την αντιμετώπισή τους. Επιπλέον τους άφηνε εκτεθειμένους σε επίπεδα υδρόθειου άνω του ορίου των 10 ppm., δεν ήλεγξε τον αέρα στην τάφρο, η οποία ήταν βαθύτερη από 4 πόδια, για τα επίπεδα υδρόθειου και οξυγόνου και δεν διέθετε εξοπλισμό διάσωσης και αναπνοής.

-Insight Pipe Contracting LLC – Αρμονία, Πενσυλβάνια
Σύνολο προτεινόμενων προστίμων: 331.101 δολάρια

Μετά από επιθεώρηση σε εργοτάξιο, όπου ένας εργαζόμενος υπέστη ηλεκτροπληξία και έχασε τη ζωή του, ενώ δύο άλλοι τραυματίστηκαν κατά την επισκευή αποχετευτικού δικτύου, ο αμερικανικός Οργανισμός επέβαλε πρόστιμα, 113.816 και 217.285 δολαρίων, για δύο σοβαρές και τρεις εσκεμμένες παραβιάσεις.

Ο OSHA διαπίστωσε ότι η εταιρεία δεν είχε πάρει τα επιβεβλημένα μέτρα για την είσοδο σε περιορισμένο χώρο, δεν είχε εκπαιδεύσει τους υπαλλήλους της για τους κινδύνους που σχετίζονται με την είσοδο, την έξοδο ή την εργασία σε περιορισμένους χώρους, δεν διενεργούσε ατμοσφαιρικούς ελέγχους προτού επιτρέψει στους υπαλλήλους να εισέλθουν στην αποχέτευση, ενώ δεν είχε τις κατάλληλες άδειες.

-Northeast Framing Inc. – Leominster, Μασαχουσέτη
Σύνολο προτεινόμενων προστίμων: 311.330 $

Ένας από τους εργάτες της εταιρείας σκοτώθηκε σε εργοτάξιο της Ανατολικής Βοστώνης. Στην επιθεώρηση που ακολούθησε οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι , ενώ οι εργαζόμενοί της ήταν αναγκασμένοι να δουλεύουν σε ύψη μέχρι και 32 ποδιών, η εταιρεία δεν έπαιρνε μέτρα προστασίας τους. Διαπιστώθηκε επίσης ότι δεν δήλωσε έγκαιρα το θάνατο του εργάτη από πτώση στο εργοτάξιο της Ανατολικής Βοστώνης.

-Turnkey Construction Planners Inc. – Μελβούρνη, Φλώριδα
Συνολικά προτεινόμενα πρόστιμα: 199.184 δολάρια

Εργολάβος κατασκευής στεγών διαπιστώθηκε από τον OSHA ότι παραβίαζε τα πρότυπα προστασίας από πτώσεις.  Σύμφωνα με εκπρόσωπο του Οργανισμού επιθεωρήθηκαν θέσεις εργασίας της εταιρείας στο Port St. Lucie της Φλόριντα και βρέθηκαν εργαζόμενοι εκτεθειμένοι στον κίνδυνο πτώσης.

NEWSLETTER