Με τι ενεργειακές εξελίξεις συνέδεσε τη συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» στην ΕΡΤ1... ΥΠΕΝ: Σύνδεση τη συμφωνίας των Πρεσπών με τις ενεργειακές εξελίξεις

Με τι ενεργειακές εξελίξεις συνέδεσε τη συμφωνία των Πρεσπών ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη στην εκπομπή «Άλλη Διάσταση» στην ΕΡΤ1

Δήλωσε ότι:  «τα Βαλκάνια θα διασυνδεθούν και ο ενιαίος ευρωπαϊκός χώρος θα δημιουργήσει τεράστια οφέλη προς όλες τις πλευρές. Ήδη έχουν πυκνώσει τα δίκτυα. Σε λίγα χρόνια θα υπάρχει μια ενιαία περιφερειακή αγορά ενέργειας στα Βαλκάνια. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών άνοιξαν τρεις πύλες: Θέλουμε με τους γείτονες την ηλεκτρική διασύνδεση, τη διασύνδεση του φυσικού αερίου και την επανεκκίνηση του αγωγού πετρελαίου Θεσσαλονίκης – Σκοπίων. Θέλουμε πλήρη διασύνδεση των αγορών μας σε όλες τις μορφές ενέργειας. Αυτό θα ανοίξει τεράστιους δρόμους, θα ενοποιήσει τις αγορές μας και θα επιτρέψει αμοιβαία επενδύσεις. Επιπλέον, θα μειωθεί το κόστος πρόσβασης που έχουν οι γείτονες, π.χ. στην πρόσβαση φυσικού αερίου αλλά και το αντίστροφο. Είναι μια αμοιβαία επωφελής διαδικασία».

Επίσης ο  υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στη  συνέντευξη του στην ΕΡΤ1 μεταξύ άλλων ανέφερε:

Για την κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή είναι ένα φαινόμενο που ελάχιστοι αμφισβητούν. Τα φαινόμενα και οι επιπτώσεις εντείνονται παγκοσμίως. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η διεθνής συμφωνία για την αντιμετώπισή της, πιθανότατα να μην είναι αρκετή. Με ορίζοντα το 2050 χρειάζεται να κινηθούμε πιο γρήγορα από ό,τι έχουμε συμφωνήσει διεθνώς. Η Ευρώπη βρίσκεται πιο μπροστά, έχοντας αποδεχθεί μηδενικούς ρύπους έως το 2050.

Για τη στρατηγική στην εξορυκτική δραστηριότητα – ορυκτό πλούτο

Ως χώρα δεν είχαμε πολιτική στο μετάλλευμα. Δεν υπήρχε ενιαίο σχέδιο και ενιαίοι κανόνες. Αυτά τα θεραπεύσαμε. Φτιάξαμε έναν νόμο για όλη την εξορυκτική δραστηριότητα, ο οποίος θέτει τους κανόνες και αίρει την αποσπασματικότητα. Έχει προοπτικές η Ελλάδα, έχει σημαντικό πλούτο, έχει το μάρμαρο και πολλές άλλες δραστηριότητες διεθνούς εμβέλειας. Φυσικά σε όλη αυτή τη διαδικασία η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι η ευρωπαϊκή και δεν παρεκκλίνουμε από αυτή.

Για τη συμμαχία με το Ισραήλ και το Παλαιστινιακό

Πριν από τρεις βδομάδες είχαμε το Gas Forum της ΝΑ Μεσογείου στο Κάιρο με τη συμμετοχή Ελλάδας, Ιταλίας, Αιγύπτου, Ιορδανίας, Ισραήλ και Παλαιστινιακής Αρχής για το συντονισμό όλων μας στο θέμα του φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή, που καταδεικνύει ότι υπάρχει κοινός τόπος συνεννόησης. Πέρα από αυτό είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στη μόνιμη λύση των δυο κρατών.  Ταυτόχρονα έχουμε πολύ καλές σχέσεις με το Ισραήλ και συνεργαζόμαστε.

Για τα τιμολόγια ρεύματος  και τις επανασυνδέσεις

Η ΔΕΗ βρίσκεται σε μεταβατικό στάδιο και αποτελεί πυλώνα του ενεργειακού συστήματος. Μεταβαίνουμε σε έναν διαφορετικό ενεργειακό κόσμο, όπου το μερίδιο του λιγνίτη θα περιοριστεί στο 17% και θα αυξηθεί ο κύριος όγκος ΑΠΕ στην ηλεκτροπαραγωγή στο 57% έως το 2030.

Όσον αφορά τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος έχουν μειωθεί δυο διαδοχικές χρονιές, για δυο λόγους. Πρώτον με τις εκπτώσεις, του 15% της ΔΕΗ στους συνεπείς καταναλωτές και δεύτερον διότι υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά με τις ανταγωνιστικές εταιρείες. Κρατήσαμε τα δίκτυα υπό δημόσιο έλεγχο, το 51% έμεινε στο κράτος (π.χ. ΑΔΜΗΕ). Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι απλή και στις αποκρατικοποιήσεις. Ξεχωρίσαμε τα δίκτυα από το εμπορικό τμήμα, όπως κάνουμε στην περίπτωση της ΔΕΠΑ. Τα δίκτυα παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο, είναι σαφές.

Αναπροσαρμόσαμε το ΚΟΤ, με έκπτωση έως 70% για τα πιο φτωχά νοικοκυριά, για 300.000. Φτιάξαμε ταμείο επανασυνδέσεων για εκείνους που έχαναν το ΚΟΤ και πληρώνουμε ότι χρωστάνε στη ΔΕΗ για να επανασυνδεθούν. Με αυτό τον τρόπο αντιμετωπίσαμε όλα τα ακραία προβλήματα που είχαν εμφανιστεί όπως τα φαινόμενα νοικοκυριών που ζούσαν με κεριά.

Για την αξία του ΑΔΜΗΕ

Η υπεραξία του ΑΔΜΗΕ αυξήθηκε για δυο λόγους: Αφενός χάρη στην απόσπαση, αφετέρου με την ανάπτυξη των διασυνδέσεων σε Κυκλάδες και Κρήτη. Σύντομα ο ΑΔΜΗΕ θα είναι διπλάσιος σε σχέση με την περίοδο που είχε μόνο τα χερσαία δίκτυα.

Για το διαγωνισμό για τους λιγνίτες της ΔΕΗ

Σήμερα το μεσημέρι έληγε ο διαγωνισμός. Τελικά κατατέθηκαν δυο φάκελοι και τώρα είμαστε στη φάση που αυτοί ανοίγουν. Θα ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας δείτε εδώ την εκπομπή 

NEWSLETTER