Του Τάσου Κρομμύδα* 1.Εκθέσεις – ειδήσεις Τουλάχιστον το 1/3 των παγετώνων των Ιμαλαϊων θα έχει εξαφανιστεί στα τέλη του αιώνα ως αποτέλεσμα της κλιματικής... Κλίμα & Ενέργεια:  Ειδήσεις και παραδείγματα (1/2019)

Του Τάσου Κρομμύδα*

1.Εκθέσεις – ειδήσεις

– Αποτυχία μετριασμού της κλιματικής αλλαγής και προσαρμογής σε αυτήν

– Ακραία καιρικά φαινόμενα

– Κρίσεις νερού

– Φυσικές καταστροφές

– Απώλεια βιοποικιλότητας και κατάρρευση οικοσυστημάτων

(Ετήσια Έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ The Global Risks Report 2019).

  1. Καλά νέα και παραδείγματα
  1. Διάφορα
  • H απόφασή για υποχρεωτική πώληση (βλ αντί για σταδιακό κλείσιμο) μέρους των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ στηρίχτηκε σε εντελώς ξεπερασμένα δεδομένα της περασμένης δεκαετίας και τυχόν υλοποίησή της θα παρατείνει τεχνητά τη χρήση λιγνίτη, θα υπονομεύσει τις εναλλακτικές για ένα καθαρό ενεργειακό μέλλον, θα φέρει πρόσθετα κόστη στους καταναλωτές, θα στρεβλώσει τον ανταγωνισμό με νέες επιδοτήσεις, και θα εμποδίσει την πορεία προς μια Δίκαιη Μετάβαση για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας. Άρθρο για τη σχετική παρέμβαση περιβαλλοντικών οργανώσεων προς την Κομισιόν, και αναλυτικότερα για το θέμα στα αγγλικά.
  • Νομπελίστες οικονομολόγοι και οι πρώην Κεντρικοί Τραπεζίτες των ΗΠΑ ζητούν την υιοθέτηση φόρου στις εκπομπές CO2.
  • Τα 100 μεγαλύτερα έργα πλωτών φωτοβολταϊκών στον κόσμο.
**Ο Τάσος Κρομμύδας είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός, με ειδίκευση στα οικονομικά και τις πολιτικές της ενέργειας. Σύμβουλος σε Διεθνείς Οργανισμούς για θέματα προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
NEWSLETTER