Ένας ενιαίος Φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι τρεις θα είναι στο εξής για την Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο, σύμφωνα με...

Ένας ενιαίος Φορέας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και όχι τρεις θα είναι στο εξής για την Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στην Ήπειρο, σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος. Την απόφαση αυτή κοινοποίησε τη Δευτέρα ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος στη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τους προέδρους των Φορέων, τον Πρόεδρο της Περιφερειακής Δήμων Ηπείρου Γιάννη Λώλο και τον συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτ. Μακεδονίας Βασίλη Μιχελάκη.

Με τον τρόπο αυτό μπαίνει τέλος σε οποιαδήποτε πιθανότητα υπήρχε για συνέχιση της λειτουργίας και των τριών Φορέων ενώ ο ενιαίος ΦΟΔΣΑ που θα λειτουργεί σε επίπεδο Περιφέρειας θα αναλάβει τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ήπειρο αφού εκδοθούν και οι διαπιστωτικές πράξεις από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και για τη σύσταση του ενιαίου Φορέα και για την κατάργηση των υφιστάμενων.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, μιλώντας στο ITV ο δήμαρχος κ. Γιαννούλης υποστήριξε, ότι η λύση που τελικά επιλέχθηκε, είναι η καλύτερη δυνατή, γιατί η κατάσταση στην Ήπειρο με τη δοκιμαστική λειτουργία της Μονάδας ΑΣΑ και μετέπειτα με την κανονική λειτουργία του εργοστασίου απαιτεί υπεύθυνες και συγκροτημένες λύσεις και όχι αποσπασματικές.

-«Θεωρώ, ότι έπρεπε να πάμε σε αυτό το μοντέλο λειτουργίας, που είναι περισσότερο κοντά στην πραγματικότητα και στη διαχείρισή της. Καλούμαστε άλλωστε να αναλάβουμε την ευθύνη, όχι μόνο για τη λειτουργία του εργοστασίου, αλλά παράλληλα για την ολοκλήρωση των «Πράσινων σημείων», των Σταθμών Μεταφόρτωσης και για την κανονική λειτουργία του εργοστασίου», ανέφερε αρχικά, για να προσθέσει πως το υπουργείο σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση δίνουν λύση και στην έλλειψη ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου, που σήμερα δεν επιτρέπει την μεταφορά των απορριμμάτων από μία Περιφερειακή Ενότητα σε μία δεύτερη.

«Όχι» στα απορρίμματα από την Κέρκυρα _ Ένα από τα ζητήματα ωστόσο που πιθανότατα θα κληθεί να αντιμετωπίσει το πρώτο διάστημα της λειτουργίας του ο περιφερειακός ΦΟΔΣΑ είναι και η ενδεχόμενη μεταφορά απορριμμάτων από το νησί της Κέρκυρας στο εργοστάσιο της Ηπείρου. Αν και επισήμως το αίτημα δεν έχει υποβληθεί στον ΦΟΔΣΑ των Ιωαννίνων, οι επισκέψεις των πολιτικών παραγόντων και των αιρετών της Κέρκυρας στην περιφέρεια Ηπείρου έχουν πυκνώσει αρκετά και με δεδομένο το αδιέξοδο που υπάρχει στο νησί, εκτιμάται, ότι είναι μόνο θέμα χρόνου, να υποβληθεί επισήμως το αίτημα για τη μεταφορά των απορριμμάτων.

Ο κ. Γιαννούλης απάντησε στην επισήμανση του ITV, ότι το νομοθετικό πλαίσιο μπορεί οποιαδήποτε στιγμή να αλλάξει και να επιτρέπει τη μεταφορά απορριμμάτων από μία περιφέρεια σε μία άλλη, λέγοντας, ότι «αυτό είναι κάτι που θα το κρίνουμε εάν αλλάξει το νομοθετικό πλαίσιο και εφόσον υποβληθεί επίσημο αίτημα στον Φορέα. Θεωρώ όμως, ότι δε συντρέχει κανείς λόγος να συζητάμε μία τέτοια περίπτωση, γιατί κάθε περιφέρεια είναι υποχρεωμένη να διαχειρίζεται στην χωρική της περιφέρεια τα απορρίμματά της. Πώς θα απαντούσε η περιφέρεια Ιονίων Νήσων, εάν η Ήπειρος ήθελε να μεταφέρει τα απορρίμματά της στην Κέρκυρα», αναρωτήθηκε.

Καταλήγοντας, χαρακτήρισε «άνευ ουσίας και αντικειμένου» τις επισημάνσεις και αναφορές, ότι αυτό τελικά μπορεί να γίνει εάν η αύξηση του όγκου των απορριμμάτων στο εργοστάσιο, μπορεί να αποφέρει ως αποτέλεσμα τη μείωση του κόστους για τους δήμους της Ηπείρου, άρα και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση των δημοτών.

NEWSLETTER