Του Αργύρη Δεμερτζή/ Νέο κύκλο κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην Αττική ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα από το υπουργείο Υποδομών μπαίνουν μπουλντόζες στο Μάτι για... Οι μπουλντόζες ξανάρχονται! Kατεδάφισεις αυθαιρέτων και διάνοιξη δρόμων

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Νέο κύκλο κατεδαφίσεων αυθαιρέτων στην Αττική ανοίγει το υπουργείο Περιβάλλοντος, ενώ παράλληλα από το υπουργείο Υποδομών μπαίνουν μπουλντόζες στο Μάτι για την διάνοιξη οδικού δικτύου.

 

Μετά τη ψήφιση από τη Βουλή του νέου θεσμικού πλαισίου του ΥΠΕΝ για τις κατεδαφίσεις αυθαιρέτων, που προβλέπει άμεση κατεδάφιση για παλαιά και νέα κτίρια δείτε εδώ το ρεπορτάζ του ecopress, όπως επίσης ενεργοποιεί τα πρωτόκολλα κατεδάφισης, που ήδη έχουν εκδοθεί (δείτε ακολούθως τη νέα νομοθετική ρύθμιση), έρχονται νέες εξελίξεις στο «μέτωπο της μπουλντόζας».

Νέο πρόγραμμα   

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του ΥΠΕΝ, σε αυτή τη φάση βρίσκεται σε εξέλιξη η διενέργεια του διεθνούς διαγωνισμού, ο οποίος θα περιλαμβάνει περίπου 60-100 πρωτόκολλα κατεδαφίσεων σε ζώνη αιγιαλού, δασικές εκτάσεις, εθνικούς δρυμούς και τα κτίσματα που αναμένεται να κατεδαφιστούν θα βρίσκονται στις περιοχές Μέγαρα, Μάνδρα, Κινέττα, Πόρτο Γερμανό, Ψάθα, Νέα Πέραμο ενώ η χρηματοδότησή τους πρόκειται να γίνει από το Πράσινο Ταμείο.

Παράλληλα, βρίσκονται σε εξέλιξη 300 ακόμα πρωτόκολλα κατεδάφισης σε ρέματα και δάση.

H Κτηματική Υπηρεσία Δυτικής Αττικής έχει ήδη διαβιβάσει στο ΥΠΕΝ 300 φακέλους με πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών σε αιγιαλούς της Δυτικής Αττικής, τα οποία έχουν τελεσιδικήσει. Αντίστοιχα, τα δασαρχεία έχουν αποστείλει 220 φακέλους με πρωτόκολλα κατεδάφισης αυθαίρετων κατασκευών, οι οποίες βρίσκονται σε δημόσιες αναδασωτέες δασικές εκτάσεις και εθνικούς δρυμούς. Οι φάκελοι αυτοί κατηγοριοποιούνται και ελέγχονται, ώστε να ξεκαθαρίσει ο αριθμός των αυθαίρετων χτισμάτων που δεν έχουν κατεδαφιστεί και να προχωρήσει κανονικά η διαδικασία.

Στο μεταξύ  «τρέχει» από ΥΠΕΝ και Αποκεντρωμένη Διοίκηση ο διεθνής ανοικτός διαγωνισμός, ύψους 500 χιλ. ευρώ, για την εκτέλεση των παραπάνω κατεδαφίσεων.

Σε δεύτερο χρόνο θα ακολουθήσει ένας ακόμα διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός, ύψους 2 εκατ. ευρώ, για τα επόμενα πρωτόκολλα κατεδάφισης στην Αττική.

Μόλις 30 κατεδαφίσεις

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Μαρίνας Ξυπνητού στον «Ελεύθερο Τύπο», μόλις 30 κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στην Αττική έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση από τη φονική πυρκαγιά της 23ης Ιουλίου μέχρι και σήμερα, καταρρίπτοντας με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο το αφήγημα της… μπουλντόζας.

Λίγα 24ωρα μετά την τραγωδία στο Μάτι τα «βέλη» είχαν πέσει στην άναρχη δόμηση ως ένας από τους επικρατέστερους λόγους που οδήγησαν στην απώλεια 1 00 ανθρώπων. Μάλιστα, το διάστημα εκείνο είχαν ανακοινωθεί σειρά από ενέργειες προκειμένου να σταματήσει το φαινόμενο της αυθαιρεσίας μια για πάντα, ενώ ο προγραμματισμός προέβλεπε να κατεδαφιστούν «το αμέσως επόμενο διάστημα» 3.200 αυθαίρετα που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις και στη ζώνη αιγιαλού.

Ανοίγουν δρόμοι στο Μάτι

Ο υπουργός Υποδομών Χρ. Σπίρτζης, στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου ανακοίνωσε ότι ολοκληρώνεται η κατάρτιση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου για το Μάτι από τις Γενικές Γραμματείες Περιβάλλοντος και Χωροταξίας, ενώ το υπουργείο Υποδομών καταρτίζει το οδικό σχέδιο, το οποίο θα είναι συμβατό με το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο.

Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε ότι στο Μάτι θα διανοιχθεί δρόμος παράλληλος του παραλιακού μετώπου, ο οποίος θα τέμνεται από τέσσερις με πέντε άξονες που θα τον συνδέουν με τη λεωφόρο Μαραθώνος.

Αναφερόμενος στις διαδικασίες αποκατάστασης των πληγέντων, ο υπουργός επισήμανε ότι έχουν υποβληθεί περίπου 300 αιτήσεις για επισκευές κτιρίων και έχουν εκδοθεί 110 άδειες επισκευής. Οι υπόλοιπες εκκρεμούν λόγω συνιδιοκτησιών και άλλων ζητημάτων που αφορούν τους ιδιοκτήτες. Σημείωσε, επίσης, ότι δεν έχουν επιλυθεί ακόμη ορισμένα ζητήματα που αφορούν οριοθετήσεις ρεμάτων στον Δήμο Μαραθώνα.

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης υπογράμμισε ότι όλες οι κατεδαφίσεις των κτισμάτων που έχουν χαρακτηριστικά «κόκκινα» γίνονται, για πρώτη φορά, χωρίς δαπάνη των ιδιοκτητών τους, είτε με έξοδα του υπουργείου είτε με χορηγίες μεγάλων εργοληπτικών εταιρειών.

Ρυθμίσεις θεμάτων κατεδαφίσεων

Στο νέο νόμο του ΥΠΕΝ σχετικά με τις ρυθμίσεις κατεδαφίσεων προβλέπονται τα ακόλουθα:

  1. Στην περίπτωση όπου, κατά την κατεδάφιση αυθαιρέτου σύμφωνα με το άρθρο πρώτο της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 10ης Αυγούστου 2018 (Α’ 149), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 4 του ν. 4576/2018 (Α’ 196), διαπιστωθεί ότι οι κατασκευές που περιγράφονται στο υπό εκτέλεση πρωτόκολλο κατεδάφισης έχουν διαφοροποιηθεί ως προς:

α) το υλικό ή τις διαστάσεις της ανωδομής της κατασκευής, αλλά η επιφάνεια της κατάληψης του χώρου της υποκείμενης κατασκευής ταυτίζεται με αυτή του πρωτοκόλλου,

β) οριζόντιες ή καθ’ ύψος επεκτάσεις κατασκευών οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την κατασκευή που έχει συμπεριληφθεί στο πρωτόκολλο κατεδάφισης, μολονότι αυτές δεν καταγράφονται σε αυτό,

γ) τη θέση ελαφρών κατασκευών, σε σχέση με τη θέση αποτύπωσής τους στο πρωτόκολλο, αλλά ευρίσκονται εντός του χώρου αιγιαλού-παραλίας, δάσους και δασικών εκτάσεων,

δ) τη μετατροπή των χώρων που καταλαμβάνουν από ανοικτούς σε κλειστούς, τη χρήση τους και τα υλικά κατασκευής τους,

αυτές θεωρούνται μέρος του υπό εκτέλεση πρωτοκόλλου κατεδάφισης και κατεδαφίζονται με την ήδη εκδοθείσα απόφαση κατεδάφισης, χωρίς να είναι απαιτητή η έκδοση νέου πρωτοκόλλου κατεδάφισης.

  1. Οι δαπάνες της εκτέλεσης των πράξεων κατεδάφισης του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης β’ της παρ. 1 του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 10ης Αυγούστου 2018, όπως κυρώθηκε με το άρθρο 4 του ν. 4576/2018, εφόσον υπερβαίνουν το ποσό των 10.000 ευρώ, καταλογίζονται σε βάρος του υπόχρεου μετά από σχετική απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κατά τα λοιπά, ισχύουν τα οριζόμενα στο οικείο άρθρο.
  2. Αν ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των Επιθεωρητών του Τμήματος Επιθεώρησης Δόμησης και Κατεδαφίσεων και των τεχνικών υπαλλήλων που έχουν διατεθεί για το σκοπό αυτό, εξαιτίας πράξεων ή παραλείψεών τους κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 52 και 53 του ν. 4559/2018 και του άρθρου πρώτου της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 10ης Αυγούστου 2018 (Α’ 149), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 4 του ν. 4576/2018 (Α’ 196), επιτρέπεται, με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η οποία εκδίδεται ύστερα από αίτηση του υπαλλήλου-Επιθεωρητή, η ανάθεση παροχής υπηρεσιών σε δικηγόρο της επιλογής του, για την υπεράσπισή του σε όλα τα στάδια της σχετικής διαδικασίας, μέχρι την έκδοση αμετακλήτου αποφάσεως και με αμοιβή που υπολογίζεται σύμφωνα με τα ισχύοντα κατώτερα όρια αμοιβών του Κώδικα περί Δικηγόρων. Το σύνολο της αμοιβής καταβάλλεται με την προσκόμιση των αποδείξεων καταβολής του οικείου δικηγορικού συλλόγου, εφόσον ο υπάλληλος απαλλάσσεται της κατηγορίας ή αθωώνεται με αμετάκλητη απόφαση. Οι αμοιβές και λοιπές απαραίτητες για τη διεξαγωγή της διαδικασίας δαπάνες καλύπτονται από τον προϋπολογισμό του φορέα.

Με απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσδιορίζονται ειδικότερα οι όροι και οι λοιπές προϋποθέσεις ανάθεσης, οι καλυπτόμενες δαπάνες και υπηρεσίες, η διαδικασία καταβολής της αμοιβής και κάθε αναγκαία για την εφαρμογή της διάταξης λεπτομέρεια.

NEWSLETTER