Επιχείρηση καλλωπισμού στην περιοχή του λιμανιού της Κέρκυρας απειλεί να αφανίσει στο πέρασμα της αιωνόβιο δέντρο και μαζί του την ιστορική μνήμα από την... Στην Κέρκυρα κόβουν το δέντρο της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς

Επιχείρηση καλλωπισμού στην περιοχή του λιμανιού της Κέρκυρας απειλεί να αφανίσει στο πέρασμα της αιωνόβιο δέντρο και μαζί του την ιστορική μνήμα από την περίοδο πριν την ένωση των Επτανήσων με την υπόλοιπή Ελλάδα.

Το θέμα αναδεικνύει η πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Βιώσιμης Ανάπτυξης (CISD) Μαργαρίτα Καραβασίλη, ενώ ήδη κινητοποιούνται και συντάσσονται  πολίτες από όλη την Ελλάδα μέσω των κοινωνικών δικτύων, με σημείο αναφοράς την παρέμβαση του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, που απευθύνει έκκληση προς κάθε κατεύθυνση: Μην κόψετε το αιωνόβιο δέντρο στην Κασσιώπη!

Φυσική και πολιτιστική κληρονομιά

Σε παρέμβασή του ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, που υπογράφουν η πρόεδρος Βέρα Κορωνάκη και η γραμματέας Βούλα Μπούκα σημειώνει:

-«Μην κόψετε το αιωνόβιο δέντρο στην Κασσιώπη, που αποτελεί φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της Καασιώπης, κάνει ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας: «Μετά από πληροφορία, ότι επίκειται κοπή του αιωνόβιου δένδρου Φτελιάς στην Κασσιώπη, επισκεφτήκαμε τον τόπο όπου βρίσκεται το  παμπάλαιο αυτό  δέντρο,  σε δημόσιο χώρο στην  Κασσιώπη, για να δούμε αν πράγματι πρέπει να κοπεί.
Το δέντρο δεν κινδυνεύει να πέσει, δεν κινδυνεύει να ξεραθεί γιατί παρά το κακότεχνο κλάδεμα που έχει γίνει, έχει φύλλωμα και βγάζει νέα φύλλα.
Υπάρχει ένα μικρό κενό στο κάτω μέρος του κορμού του αλλά δεν είναι επικίνδυνο, μπορεί να γεμίσει με το κατάλληλο υλικό.
 Επίσης μέσα από το κενό, θα μπορούσε να ριχτεί προϊόν, που εμποδίζει την ανάπτυξη των ριζών. Όμως δεν το κρίνουμε απαραίτητο, δεδομένου ότι αν οι ρίζες είχαν απλωθεί επικίνδυνα, θα είχαν σηκωθεί οι πλάκες της πλατείας, κάτι που δεν έχει γίνει, ούτε θεωρείται πιθανό να γίνει, γιατί λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία του, αυτό θα είχε ήδη συμβεί.
Οι πληροφορίες μας λένε ότι το δέντρο αυτό, έχει φυτευτεί πριν την Ένωση της Επτανήσου με την Ελλάδα.  Ακόμη κι αν δεν ισχύει αυτό, δεν παύει να αποτελεί φυσική και πολιτιστική κληρονομιά και να προστατεύεται νομικά ως δέντρο δάσους αλλά και ως μνημείο.
Θεωρούμε ότι δεν συντρέχει απολύτως κανένας λόγος για την κοπή του εν λόγω δέντρου και κάνουμε έκκληση στη δημοτική αρχή να μην προβεί άκριτα στην κοπή του».

NEWSLETTER