Χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στους δήμους μέσω του Πράσινου ταμείου για να καταρτίσουν Τοπικά Χωρικά Σχέδια προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας... ΥΠΕΝ:  Χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ για Τοπικά Χωρικά Σχέδια

Χρηματοδότηση 200 εκατ. ευρώ θα κατευθυνθεί στους δήμους μέσω του Πράσινου ταμείου για να καταρτίσουν Τοπικά Χωρικά Σχέδια προανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Αλεξανδρούπολη, στο πλαίσιο περιοδείας του στο νομό Έβρου.

Αναφερόμενος στις προγραμματισμένη για την Τετάρτη 17 Απριλίου 2019  συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΝ, παρουσίασης του νέου χρηματοδοτικού εργαλείου εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων από πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είπε ότι «εξαγγείλουμε το 1 δισ. ευρώ που θα κατευθυνθεί στους δήμους για να καταρτίσουν τοπικά χωρικά σχέδια. Αυτό θα το κάνουμε στο Πράσινο Ταμείο».

Μιλώντας για τα πολεοδομικά και χωροταξικά θέματα, ο υπουργός σημείωσε ότι «το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια που ξεκινούν χρηματοδότηση τις επόμενες μέρες, και βάση των οποίων οι δήμοι καλούνται τα επόμενα δύο-τρία χρόνια να φτιάξουν τοπικά χωρικά σχέδια που θα καλύπτουν το σύνολο της χώρας, ξεπερνώντας παραδοσιακούς μηχανισμούς, ανάμεσα στα πολεοδομικά σχέδια και στην εκτός σχεδίου δόμηση. Ένα ενοποιημένο σύστημα πλέον με χρήσεις γης».

Χορήγηση επενδυτικών δανείων

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου για το ειδικό πρόγραμμα χορήγησης επενδυτικών δανείων για τα νέα ΤΧΣ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου στο ΥΠΕΝ  θα μιλήσουν οι:

  • Γιώργος Σταθάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας,
  • Παναγιώτης Κορκολής, Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ,
  • Ειρήνη Κλαμπατσέα, Γενική Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος,
  • Χρήστος Κοντογεώργος, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων,
  • Γιώργος Πατούλης, Πρόεδρος ΚΕΔΕ,
  • Γιώργος Πατρίκιος, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου,
  • Κωνσταντίνος Βαρλαμίτης, Πρόεδρος ΔΣ Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων,
  • Γιώργος Στασινός, Πρόεδρος Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος,
  • Σοφία Αυγερινού – Κολώνα, Πρόεδρος ΔΣ ΣΕΠΟΧ,
  • Αιμιλία Αλεξανδροπούλου, Πρόεδρος  ΔΣ ΣΕΜΠΧΠΑ.

Κτηματολόγιο

Γενικότερα ο υπουργός είπε ότι στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται είναι «το κτηματολόγιο, οι δασικοί χάρτες, οι αιγιαλοί, η διαμόρφωση ενός ενιαίου φορέα κτηματολογίου, που ξεπερνάει το παραδοσιακό δίπολο υποθηκοφυλάκια και κτηματολογικά γραφεία, ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός θεσμός, το ενιαίο κτηματολόγιο. Μεταρρυθμίσεις που μέχρι τα τέλη του 2020 φιλοδοξούμε ότι η χώρα πλέον θα είναι μια κανονική χώρα, που θα έχει κατοχυρωμένα κι αποτυπωμένα όλο το ιδιοκτησιακό καθεστώς, τους δασικούς χάρτες. Αυτή η ενότητα μεταρρυθμίσεων είναι καθοριστική διότι θα δημιουργήσει, για πρώτη φορά, ασφάλεια δικαίου, για τις επενδύσεις, για τους ιδιοκτήτες. Θα θέσει κανόνες στη χωροταξία και θα είναι ένα καθαρό τοπίο για το μέλλον. Το ίδιο ισχύει και με τη δεύτερη ενότητα μεταρρυθμίσεων γύρω από τη χωροταξία που κάναμε».

Ηλεκτρονικές άδειες

«Εισάγαμε μαζί με το ΤΕΕ τις ηλεκτρονικές άδειες πολεοδομίας, συνέχισε ο κ Σταθάκης προσθέτοντας ότι  χωρίσαμε τη δραστηριότητα της πολεοδομίας των δήμων, που θα δίνουν αδειοδοτήσεις με ηλεκτρονική μορφή αλλά τον έλεγχο θα τον κάνουν πλέον οι Περιφέρειες, τα περιφερειακά παρατηρητήρια. Ανοίξαμε τη δυνατότητα ελέγχων της αυθαίρετης δόμησης και της συμβατότητας των νόμιμων κατασκευών σε ιδιώτες μηχανικούς, που μπαίνουν στο μητρώο ελεγκτών δόμησης. Διαμορφώσαμε δηλαδή ένα σύγχρονο, ευέλικτο και ασφαλές πλαίσιο μέσα στο οποίο μπορεί η οικοδομική δραστηριότητα να γίνεται πλέον με κανόνες, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα».

NEWSLETTER