Τα ακίνητα με τακτοποιημένους αυθαίρετους χώρους, που αυξάνουν το εμβαδόν της ιδιοκτησίας πρέπει να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο της Αθήνας, που βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης... Οι τακτοποιημένοι αυθαίρετοι χώροι πρέπει να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο

Τα ακίνητα με τακτοποιημένους αυθαίρετους χώρους, που αυξάνουν το εμβαδόν της ιδιοκτησίας πρέπει να δηλωθούν στο Κτηματολόγιο της Αθήνας, που βρίσκεται σε διαδικασία διόρθωσης των αρχικών δηλώσεων του 2008, όπως επίσης και ε κάθε ανάλογη περίπτωση σε περιοχές όλης της χώρας.

Σύμφωνα με δηλώσεις  του  συντονιστή του έργου της κτηματογράφησης της Αθήνας και εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Γιώργο Δημητρίου στα «Νέα» και τον δημοσιογράφο Προκόπη Γιόγιακα , τα anoixt;a  προβλήματα στο Κτηματολόγιο αφορούν:

Tο μεγαλύτερο πρόβλημα (σε ποσοστό 37,7%) είναι η επικαιροποίηση των στοιχείων: αλλαγή στη διεύθυνση κατοικίας, στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο αλλά και στο τηλέφωνο επικοινωνίας.

Ακολουθεί η αλλαγή του είδους του δικαιώματος (σε ποσοστό 12,77%). Υπάρχουν δηλαδή περιπτώσεις που η ψιλή κυριότητα (που δηλώθηκε το 2008) έγινε τώρα πλήρης.

Ένα άλλο από τα προβλήματα είναι οι αλλαγές στα στοιχεία των τίτλων (σε ποσοστό 12,14%).

Ο κατάλογος των προβλημάτων  συνεχίζεται με τους τακτοποιημένους αυθαίρετους  χώρους που αυξάνουν, οι οποίοι ωστόσο δεν καταγράφονται στο Κτηματολόγιο, αλλά και τη μη καταχώριση – σε ορισμένες περιπτώσεις – δικαιωμάτων που… χάθηκαν χωρίς να το γνωρίζουν οι ιδιοκτήτες τους. Οι τελευταίοι θα πρέπει να δηλώσουν από την αρχή την περιουσία τους. Επισημαίνεται πως ακόμη και σήμερα υπάρχουν ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει τα ακίνητά τους στον Δήμο της Αθήνας.

«Μπελάδες»

Δηλώσεις με λάθος στοιχεία οδηγούν το ακίνητό  σε . . . μπελάδες (!). Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει πως αν τα στοιχεία που δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο δεν είναι σωστά και δεν γίνει εγκαίρως – μέσα στο προβλεπόμενο διάστημα – αίτηση διόρθωσης, τότε οι ιδιοκτήτες μπαίνουν σε περιπέτειες, όπως είναι για παράδειγμα το «μπλοκάρισμα» των μεταβιβάσεων που κοστίζουν σε χρόνο και χρήμα, χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο των δικαστικών προσφυγών για το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού…

Αυτή την περίοδο, έχει δοθεί δίμηνη σιωπηρή παράταση στην προανάρτηση του Δήμου της Αθήνας προκειμένου οι ιδιοκτήτες να διορθώσουν τυχόν λάθη στις δηλώσεις που υπέβαλαν στο Κτηματολόγιο το 2008 πληρώνοντας 35 ευρώ ανά δικαίωμα.

«ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν τα τρία βασικά SOS που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες προκειμένου να κατοχυρώσουν την ακίνητη περιουσία τους στον μεγαλύτερο δήμο της χώρας.

1) Σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά τα θέματα του Κτηματολογίου, όσο κι αν ακούγεται αυτονόητο, η επικαιροποίηση των στοιχείων επικοινωνίας είναι το νούμερο 1 θέμα που πρέπει να έχουν υπόψη τους οι ιδιοκτήτες. Λάθος στοιχεία σημαίνει πως κόβονται οι γέφυρες επικοινωνίας με το Κτηματολόγιο. Ετσι, το όποιο πρόβλημα που εντοπίζεται παραμένει, αφού κανείς δεν θα προσπαθήσει να μάθει το νέο σας τηλέφωνο ή τη νέα σας διεύθυνση. . .

2) Σε ό,τι αφορά τα οικόπεδα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να προσέξουν αν υπάρχει διαφορά στο εμβαδόν που είναι γραμμένο στους τίτλους ιδιοκτησίας με αυτό του Κτηματολογίου. Σημειώνεται πως για τα αστικά οικόπεδα η επιτρεπόμενη απόκλιση είναι 7%. 3) Εάν πρόκειται για διαμερίσματα, οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να τσεκάρουν αν τα χιλιοστά και το εμβαδόν που αναφέρονται στα συμβόλαια είναι τα ίδια με αυτά που έχουν καταγράφει στο Κτηματολόγιο.

ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ

Η προθεσμία για τις διορθώσεις έληξε τη Δευτέρα 24 Ιουνίου 2019. Ωστόσο, με βάση τα όσα έγιναν γνωστά από το υπουργείο Περιβάλλοντος, όσοι από τους ιδιοκτήτες ακινήτων αμέλησαν ή δεν πρόλαβαν να προβούν στις απαραίτητες διορθώσεις έχουν, όπως προαναφέρθηκε, ακόμη μία ευκαιρία, μιας και δόθηκε δίμηνη σιωπηρή παράταση έως το τέλος Αύγουστού. Ειδικότερα, οι ιδιοκτήτες μπορούν να υποβάλλουν τις αιτήσεις διόρθωσης έως τις 23 Αυγούστου είτε ηλεκτρονικά είτε στο Γραφείο Κτηματογράφησης. Θα πρέπει ωστόσο να διευκρινιστεί ότι το Γραφείο Κτηματογράφησης (σε ό,τι αφορά την προανάρτηση) δεν λειτουργεί πλέον στο Γαλάτσι (στα Ολυμπιακά Ακίνητα) αλλά στην οδό Πατησίων 48, στην Αθήνα. Το ωράριο λειτουργίας είναι: από Δευτέρα έως Παρασκευή 08.3014.30, ενώ την Τετάρτη το γραφείο παραμένει ανοιχτό 08.00-18.30. Στη συνέχεια, έπειτα από επτά μήνες – δηλαδή στις αρχές του επόμενου χρόνου -, όταν θα ξεκινήσει το στάδιο της ανάρτησης για τον Δήμο της Αθήνας (όπου θα δημοσιοποιηθούν τα διορθωμένα στοιχεία της προανάρτησης), οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα έχουν μία ακόμη ευκαιρία να υποβάλουν αιτήσεις διόρθωσης κτηματολογικής εγγραφής και ενστάσεις. Οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι όποιες διορθώσεις γίνουν έως τις 23 Αύγουστου δεν έχουν κανένα οικονομικό κόστος γι’ αυτούς. Όμως στη φάση της ανάρτησης το κόστος είναι 5 ευρώ ανά δικαίωμα, πέρα από την όποια καθυστέρηση, αφού σε πολλές περιπτώσεις θα χρειαστεί να συνεδριάσουν και οι αρμόδιες επιτροπές.