Με τη διπλή ιδιότητα του προέδρου Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αθανάσιος Σαββάκης επισημαίνει... ΕΧΕ: 66 ευρώ η μεγαβατώρα στην Ελλάδα, 37 στη Γερμανία

Με τη διπλή ιδιότητα του προέδρου Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας και του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ), σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αθανάσιος Σαββάκης επισημαίνει ότι το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα εξακολουθεί να αποτελεί πολύ βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων ανταγωνιστικών προϊόντων «made in Greece».

Δεδομένου ότι μια ενεργοβόρος βιομηχανία στη χώρα μας πληρώνει 66 ευρώ τη μεγαβατώρα, όταν, π.χ., στη Γερμανία το αντίστοιχο κόστος είναι 37 ευρώ. «Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να λυθεί» υπογραμμίζει.

Κληθείς να σχολιάσει πώς επιδρά στην ανάπτυξη της ελληνικής βιομηχανίας, το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, ο κ. Σαββάκης υπενθυμίζει ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη είναι κατά 30% υψηλότερες από τις τιμές που επικρατούν στις ΗΠΑ, ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου είναι υπερδιπλάσιες. Τα ίδια στοιχεία καταγράφουν ότι η Ελλάδα εμφανίζει μια από τις υψηλότερες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και αερίου εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

-«Αξίζει να συγκρίνουμε τις τιμές που ισχύουν για το βιομηχανικό ρεύμα σε χώρες ανταγωνιστικές προς την Ελλάδα, για να καταδειχθεί ακριβώς το μεγάλο πρόβλημα που έχει η εγχώρια βιομηχανία σε όρους ανταγωνιστικότητας. Συγκεκριμένα, μια ενεργοβόρα βιομηχανία στην Ελλάδα πληρώνει 66 ευρώ την μεγαβατώρα, ενώ στο Βέλγιο η αντίστοιχη τιμή είναι 49,7 ευρώ, στη Γαλλία 42 ευρώ, στην Ολλανδία 39,4 και στην προηγμένη βιομηχανικά Γερμανία 37 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Σε κάθε περίπτωση, το υψηλό ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα αποτελεί ένα πολύ βασικό ανασταλτικό παράγοντα για την παραγωγή διεθνώς εμπορεύσιμων ανταγωνιστικών προϊόντων. Είναι προφανές ότι το συγκεκριμένο ζήτημα πρέπει να λυθεί αν πραγματικά θέλουμε να ενισχυθεί στην πράξη η διεθνοποίηση και η εξωστρέφεια της εγχώριας βιομηχανίας» λέει.