Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην δυτική Θεσσαλονίκη, θα ζητήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας...

Την επιτάχυνση των διαδικασιών για την μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην δυτική Θεσσαλονίκη, θα ζητήσει το επόμενο χρονικό διάστημα η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΕΔ-ΚΜ), από τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρη Παπαδημητρίου.

Αυτό αποφάσισε το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ, κατά την συνεδρίασή του, στην οποία έγινε γνωστό ότι ο σχετικός φάκελος κατατέθηκε στο γραφείο του υπουργού, ενώ ελήφθη και σχετική απόφαση από τον Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, Λάζαρος Κυρίζογλου, επισήμανε ότι η σχετική απόφαση προβλέπει τη δημιουργία της μονάδας, μέσω σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), ενώ με αφορμή την επισήμανση του αν. υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτη Φάμελλου, ότι το έργο μπορεί να γίνει με κρατική χρηματοδότηση, είπε ότι θα επιδιωχθεί συνάντηση μαζί του, ώστε να προχωρήσει το θέμα. «Εμείς πάμε με ΣΔΙΤ, όπως αποφασίσαμε και αν βρεθούν τα κρατικά χρήματα συγκεκριμένα, δεν είμαστε δογματικοί» σημείωσε.

Αντίθετος με τη διαδικασία αυτή δήλωσε το μέλος του ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ, Απόστολος Αντωνούδης. «Eμείς πάμε ανάποδα, ενώ ο υπουργός λέει ότι υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Αν διαπιστωθεί ότι είναι ελλιπής η χρηματοδότηση, τότε να συμπληρωθεί με ΣΔΙΤ» σημείωσε.

Την ανάγκη να βρεθεί κατ΄ αρχάς το οικόπεδο στο οποίο θα γίνει η μονάδα στη δυτική Θεσσαλονίκη, υπογράμμισε ο δήμαρχος Θέρμης, Θεόδωρος Παπαδόπουλος. Για τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων στην ανατολική Θεσσαλονίκη, που χωροθετήθηκε στον Άγιο Αντώνιο, εκτίμησε ότι το έργο θα μπορεί να δημοπρατηθεί τον Ιούλιο, καθώς τα χρήματα είναι εξασφαλισμένα. Είπε ακόμη, ότι ο ίδιος θα σταθεί αντίθετος στο ενδεχόμενο η μονάδα του ανατολικού τομέα να καλύψει και τις ανάγκες του δυτικού τομέα.

Στο μεταξύ, το ΔΣ της ΠΕΔ-ΚΜ αποφάσισε σήμερα να συμμετέχει στην καμπάνια της πρωτοβουλίας «Σώστε το νερό» κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ. Ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας, Λάζαρος Κυρίζογλου, επανέλαβε ότι η ΠΕΔ-ΚΜ είναι διαχρονικά υπέρ της μη ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ και πρόσθεσε:

«Βλέπουμε στην Ευρώπη να γίνεται επαναδημοτικοποίηση στα ζητήματα διοίκησης και διαχείρισης του νερού, σε πόλεις ανάλογες με τη Θεσσαλονίκη και μεγαλύτερες ακόμη. Αυτό διότι και η τιμή του νερού ως καταναλωτικό αγαθό διασφαλίζεται και η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών».