Η φυγή των νέων στο εξωτερικό και ιδίως των αρίστων αποτελεί «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας... 86η Σύνοδος Πρυτάνεων – Μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας:  H ανάπτυξη της πανεπιστημιακής έρευνας αντίδοτο στο brain drain 

Η φυγή των νέων στο εξωτερικό και ιδίως των αρίστων αποτελεί «ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κηρύσσοντας την έναρξη των τριήμερων εργασιών της 86ης Συνόδου των Πρυτάνεων Ελληνικών Πανεπιστημίων,  που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο από τις 14 έως 16 Δεκεμβρίου 2017.

– «Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, είναι το γεγονός ότι ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας, η οποία περνάει από τα πανεπιστήμια, είτε τελειώνοντας το Πανεπιστήμιο και παρά την πολύ μεγάλη αξία των σπουδών και των δυνατοτήτων δεν μπορεί να αξιοποιηθεί, είτε εγκαταλείπει τη χώρα. Είναι τεράστιο το πρόβλημα της φυγής των νέων στο εξωτερικό και ιδίως των αρίστων. Βεβαίως και διαπρέπουν όταν φεύγουν στο εξωτερικό. Αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια, το ξέρετε όλοι σας. ‘Αλλωστε και εσείς σπουδάσατε στο εξωτερικό, οι περισσότεροι τουλάχιστον, και γνωρίζετε τι σημαίνει να διαπρέπεις. Αλλά, άλλοι καιροί τότε και άλλοι καιροί οι σημερινοί, που αυτή τη νεολαία την χρειαζόμαστε εδώ» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό των πρυτάνεων «ώστε να βρεθεί διέξοδος μέσα από το πανεπιστήμιο είτε μέσα από τις θέσεις μελών ΔΕΠ που πρέπει να πολλαπλασιασθούν, ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, είτε κυρίως μέσα από τη διευκόλυνση της πρόσληψης ερευνητών, σε όλο το μήκος και το πλάτος της έρευνας, εντός του Δημοσίου Πανεπιστημίου. Ξέρω, είπε, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζετε και ιδίως σε ό,τι αφορά το δεύτερο, αλλά να ξέρετε ότι θα είμαι δίπλα σας σε αυτή την προσπάθεια και όχι μόνον εγώ, όλοι», διαβεβαίωσε τη σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκφράζοντας παράλληλα τη βεβαιότητά του ότι «αυτή την κρίση -όπως και άλλες κρίσεις στο παρελθόν- θα την ξεπεράσουμε. Και ο ρόλος του πανεπιστημίου είναι κορυφαίος προς αυτή την κατεύθυνση».

Κατά την συνάντηση με τον υπουργό Παιδείας, Κώστα Γαβρόγλου ο οποίος παρέστη στις εργασίες της δεύτερης ημέρας, η Σύνοδος έθεσε υπ’ όψιν του το πρόβλημα των ισχνών οικονομικών των Πανεπιστημίων και των δυσκολιών που δημιουργούνται στη λειτουργία των Ιδρυμάτων. Ο κ. Γαβρόγλου εξέφρασε την κατανόησή του και ανακοίνωσε επιπρόσθετη χρηματοδότηση των Πανεπιστημίων με 7 εκατομμύρια ευρώ για το έτος 2017 και με 34 εκατομμύρια για το έτος 2018, γεγονός που χαιρετίστηκε με ικανοποίηση από τη Σύνοδο.

Για το έντονο πρόβλημα της υποστελέχωσης των Πανεπιστημίων, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες ώστε από τον Αύγουστο του 2019 να επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις όλων των μελών ΔΕΠ που αποχωρούν από την υπηρεσία.

Η Σύνοδος έθεσε στον υπουργό το ζήτημα του αποκλεισμού της από τις συζητήσεις που αφορούν στην αναδιάταξη του χάρτη ανώτατης εκπαίδευσης μέσω της δημιουργίας νέου Πανεπιστημίου και τη μεταφορά Τμημάτων ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα ενημερώσει τη Σύνοδο για το περιεχόμενο των προτάσεων που θα του υποβληθούν από τις επιτροπές που έχει συγκροτήσει για την μεταφορά Τμημάτων ΤΕΙ σε Πανεπιστήμια.

H Σύνοδος εξέφρασε την έντονη ανησυχία της για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε θέματα φοιτητικής μέριμνας (στέγαση και σίτιση) και ζήτησε να δραστηριοποιηθεί το ΙΝΕΔΙΒΙΜ για την αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών. Ο κ. Γαβρόγλου απάντησε ανακοινώνοντας ότι έχει ήδη εξασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατομμυρίων ευρώ για την αποτελεσματική λειτουργία του ΙΝΕΔΙΒΙΜ και την βελτίωση των υπηρεσιών στέγασης προς τους δικαιούχους φοιτητές.

 Τα θέματα

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων, οι αποφάσεις επί των οποίων έχουν  καταγραφεί σε ξεχωριστό κείμενο, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση είναι:

 • Χρηματοδότηση Πανεπιστημίων
 • Υποστελέχωση Πανεπιστημίων
 • Θέσπιση Ακαδημαϊκών Κριτηρίων για την Πανεπιστημιοποίηση
 • Μεταπτυχιακές Σπουδές
 • Παιδαγωγική Επάρκεια
 • Φοιτητική Μέριμνα
 • Θεσμικό Πλαίσιο Λειτουργίας των ΕΛΚΕ (Ν. 4485/2017)
 • Οργανισμός και Εσωτερικός Κανονισμός ΑΕΙ
 • Κρατήσεις Υπέρ Τρίτων και Καταλογισμοί σε Βάρος Πανεπιστημίων
 • Αναδρομικά Μελών ΔΕΠ και Διεκδικήσεις από Ιδρύματα
 • Θεσμοθέτηση Μακροχρόνιου Leasing για Κτίρια
 • Βελτιωτικές Αλλαγές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων
 • Γενίκευση Χρήσης Ψηφιακών Εγγράφων και Υπογραφών