Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε σύσταση προς τους πολίτες τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 για αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων... Στο κόκκινο η αιθαλομίχλη από τα τζάκια στην Αθήνα – Σύσταση του υπουργείου Περιβάλλοντος

Το υπουργείο Περιβάλλοντος προχώρησε σε σύσταση προς τους πολίτες τουλάχιστον μέχρι την Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017 για αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας , με παράκληση για τη θετική τους ανταπόκριση στη σύσταση αυτή.

Η σύσταση του ΥΠΕΝ έρχεται σε συνέχεια του γεγονότος ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση χτύπησε κόκκινο στην Αθήνα το βράδυ των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με το ΥΠΕΝ το δίκτυο σταθμών παρακολούθησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης κατέγραψε στην Αττική, υψηλά επίπεδα αιωρούμενων σωματιδίων ΑΣ10, μεγαλύτερα από 100 μg/m3, για το 24ωρο της 25.12.2017. Συγκεκριμένα στο σταθμό ΜΑΡΟΥΣΙ 114 μg/m3 και ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ 113 μg/m3.

Στο μεταξύ σε ρεπορτάζ του δημοσιογράφου Προκόπη Γιόγακα στην εφημερίδα «Τα Νέα» αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον διευθυντή του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης στο Αστεροσκοπείο Αθηνών Νίκο Μιχαλόπουλο, «οι ωριαίες τιμές των αιωροΰμενων σωματιδίων ξεπέρασαν μετά τις 11 το βράδυ των Χριστουγέννων στο σταθμό μέτρησης του Θησείου τα 230 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα».
Το πρόβλημα με την αιθαλομίχλη συνεχίστηκε και την Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017,  εξαιτίας κυρίως της ανεξέλεγκτης χρήσης των τζακιών που σε συνδυασμό με τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν έκανε την ατμόσφαιρα αποπνικτική. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους σταθμούς μέτρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος, οι υψηλότερες συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων (ΡΜ 10) καταγράφηκαν ανήμερα των Χριστουγέννων (24 ωρη μέτρηση) στο Μαρούσι (114 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα), στο Περιστέρι (113), στον Πειραιά (93), στην Αριστοτέλους (89) και στα Λιόσια (71).
Σημειώνεται ότι το θεσπιζόμενο όριο για τα ΡΜ 10 είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Το όριο αυτό δεν πρέπει να παραβιάζεται πάνω από 35 φορές το χρόνο. Από το υπουργείο Περιβάλλοντος συστήνουν προκειμένου να μην επιδεινωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση να αποφεύγεται η χρήση τζακιών και θερμαστρών στερεών καυσίμων – βιομάζας.

ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Στο νέφος με την αιθαλομίχλη – ακόμη κι αν έχει μικρή ή μεσαία έκταση – αυτό που κάνει τους ειδικούς να ανησυχούν περισσότερο είναι τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (ΡΜ 2,5) που είναι και τα τηο επικίνδυνα για την υγεία των ανθρώπων. Αυτή τη στιγμή οι επίσημες μετρήσεις (από τους σταθμούς μέτρησης του υπουργείου Περιβάλλοντος) αφορούν τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα (ΡΜ 10).
Ωστόσο, σύμφωνα με ειδικούς, έχει αποδειχθεί, τόσο από τις μετρήσεις που έγιναν προχθές το βράδυ στο σταθμό μέτρησης του Αστεροσκοπείου στο Θησείο αλλά και από τις προηγούμενες χρονιές πως όταν έχουμε αιθαλομίχλη, τότε, μέσα στα ΡΜ 10 περιέχονται – ιδίως κατά τις-βραδινές ώρες – κατά 90% τα σωματίδια με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρογραμμάρια ή ακόμη μικρότερα (ΡΜ 1).
Και όπως εξηγεί, ο Νίκος Μιχαλόπουλος, η σύσταση της αιθαλομίχλης που σκέπασε το βράδυ των Χριστουγέννων την Αθήνα ήταν κατά κύριο λόγο οργανικοί ρύποι και κάπνα, πράγμα που δείχνει ξεκάθαρα ότι προκλήθηκε από τη μεγάλη χρήση των τζακιών.

ΟΙ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

«Η μακροχρόνια έκθεση σε υψηλές συγκεντρώσεις αιωρουμένων σωματιδίων ευθύνεται για την εμφάνιση καρκίνου των πνευμόνων αλλά και για καρδιακά νοσήματα», επισημαίνει ο πνευμονολόγος – διευθυντής στο Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολεγίου Ελλάδας Παναγιώτης Μπεχράκης. Όπως εξηγεί «τα πιο επικίνδυνα είναι αυτά με διάμετρο μικρότερη από 2,5 μικρόμετρα, τα οποία διεισδύουν και πιο εύκολα στο αναπνευστικό σύστημα και προκαλούν φλεγμονώδη αντίδραση σε όλο το σώμα μέσω της κυκλοφορίας του αίματος».
Σημειώνεται ότι η οικονομική κρίση εκτόξευσε τους δείκτες ατμοσφαιρικής ρύπανσης, το δε μέγεθος του προβλήματος αντικατοπτρίζεται στην αύξηση των αιωρουμένων σωματιδίων τα τελευταία χρόνια. Ενδεικτικό είναι στην Αττική οι εκπομπές των αιωρουμένων σωματιδίων πριν από την κρίση το 2007 προέρχονταν κατά 43% από σταθερές πηγές καύσης για θέρμανση (ξύλα) και το 2011 ξεπέρασε το 54% λόγω της καύσης βιομάζας.

Στην ανακοίνωση του υπουργείου σημειώνεται ότι η αρμόδια Υπηρεσία του ΥΠΕΝ παρακολουθεί την εξέλιξη των τιμών των συγκεντρώσεων των αιωρούμενων σωματιδίων σε 24-ωρη βάση και θα προβεί σε νεότερη ανακοίνωση εφόσον υπάρχει αξιόλογη μεταβολή.