Τώρα το  «εξοικονομώ κατ΄οίκον» πάει για το Φεβρουάριο του 2018.  Μία ακόμη χρονική μετάθεση της προκήρυξης του πολυαναμενόμενου προγράμματος έχει αρχίσει να μην αποτελεί...

Τώρα το  «εξοικονομώ κατ΄οίκον» πάει για το Φεβρουάριο του 2018.  Μία ακόμη χρονική μετάθεση της προκήρυξης του πολυαναμενόμενου προγράμματος έχει αρχίσει να μην αποτελεί μεγάλη είδηση.  Είδηση αποτελεί όμως κάθε πληροφορία, που μπορεί να φωτίσει τους λόγους για τους οποίους καθυστερεί η προκήρυξη του προγράμματος, αφού οι  σύμφωνα με τους αρμόδιους εδώ και πολύ καιρό «όλα είναι έτοιμα» και «το πρόγραμμα σύντομα θα αρχίσει».

Οι δημοσιογράφοι λοιπόν, σε συνάντηση τους με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλέξη Χαρίτση ζήτησαν να τους αποκαλύψει το «μυστικό» και να απαντήσει στην ερώτηση «γιατί καθυστερεί η προκήρυξη του προγράμματος», αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο το ερώτημα «πότε θα προκηρυχθεί το πρόγραμμα».

Ο αν. υπουργός Α. Χαρίτσης και ο παριστάμενος γενικός γραμματέας ΕΣΠΑ Παναγιώτης Κορκολής είπαν ότι:

-«Ο λόγος για τον οποίο υπάρχει καθυστέρηση είναι η διασύνδεση των συνεταιριστικών τραπεζών με την ηλεκτρονική πλατφόρμα του Εθνικού Ταμείου Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ),  στην οποία θα υποβάλλονται οι αιτήσεις των δικαιούχων, ενώ οι μεγάλες τράπεζες –  οι λεγόμενες και «συστημικές» – έχουν ολοκληρώσει τη σχετική διαδικασία».

Ταυτοχρόνως ο κ Χαρίτσης ανακοίνωσε ότι το νέο πρόγραμμα επιδότησης για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον», συνολικού προϋπολογισμού 500 εκ  ευρώ θα προκηρυχθεί σε ένα περίπου μήνα, δηλαδή από τις αρχές Φεβρουαρίου 2018.  Η δημόσια δαπάνη του «Εξοικονόμηση Κατ’ Οίκον» είναι στα 300.000.000 ευρώ και η ιδιωτική περίπου 200.000.000 ευρώ.

Επίσης έγινε γνωστό πως οι Περιφέρειες σχεδόν στο σύνολο τους, «με εξαίρεση μέχρι τώρα δύο η τρείς περιπτώσεις» έχουν υπογράψει τις προσκλήσεις για την «αξιοποίηση συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας στον τομέα της κατοικίας», με αποδέκτη της πρόσκλησης το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (ΕΤΕΑΝ Α.Ε.), ώστε το νέο πρόγραμμα να αναπτυχθεί σε πανελλαδικό επίπεδο.

Επίσης αναφέρθηκε αρμοδίως  ότι είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις, όπως επίσης ότι βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο πριν από τη δημοσίευση του, ο οδηγός με τους όρους και τις προϋποθέσεις υπαγωγής στο νέο πρόγραμμα.