Υψηλές τιμές αιωρουμένων σωματιδίων, σχεδόν διπλάσιες του επιτρεπομένου ορίου για την προστασία της δημόσιας υγείας, «δώρισε» ο νέος χρόνος στους πολίτες της Αττικής. Οι...

Υψηλές τιμές αιωρουμένων σωματιδίων, σχεδόν διπλάσιες του επιτρεπομένου ορίου για την προστασία της δημόσιας υγείας, «δώρισε» ο νέος χρόνος στους πολίτες της Αττικής. Οι περιοχές που «στέναξαν» ήταν το κέντρο της Αθήνας, το Περιστέρι και η Νέα Σμύρνη.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως γράφει η «Αυγή»  την Πρωτοχρονιά η οριακή τιμή των 50 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο αέρα, η οποία δεν πρέπει να υπερβαίνεται πάνω από 35 ημέρες τον χρόνο, ξεπεράστηκε στους 7 από τους συνολικά 11 σταθμούς μέτρησης του εν λόγω ρύπου στην Αττική.
Οι μέγιστες τιμές καταγράφηκαν στην Αριστοτέλους στο κέντρο της πόλης με 102 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, στο Περιστέρι με 91 και στη Νέα Σμύρνη με 90.
Ακολουθούν Λιόσια και Μαρούσι με 79 μικρογραμμάρια, Πειραιάς με 78 και Λυκόβρυση με 63 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα. Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τα αιωρούμενα μικροσωματίδια (ΡΜ-10) γιγαντώθηκε μετά το 2013, όταν εξισώθηκε ο ειδικός φόρος στο πετρέλαιο θέρμανσης με αυτό της κίνησης και έφερε βίαιη αλλαγή στον τρόπο θέρμανσης με τη στροφή στην καύση βιομάζας στα αστικά κέντρα.
Στα τέλη αυτής της χρονιάς θεσμοθετήθηκαν με Κοινή Υπουργική Απόφαση έκτακτα μέτρα μείωσης των εκπομπών αιωρούμενων σωματιδίων από εστίες καύσης, τη βιομηχανία – βιοτεχνία και την κυκλοφορία οχημάτων ανάλογα με τα επίπεδα συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων. Έτσι, με μέση τιμή εικοσιτετραώρου, από 51-75 μικρογραμμάρια εκδίδονται συστάσεις για την προστασία των ευπαθών ομάδων, από 76 έως 100 μικρογραμμάρια οι συστάσεις περιλαμβάνουν και τον γενικό πληθυσμό, από 101 έως 150, πάντα μέση τιμή εικοσιτετραώρου εκτός των συστάσεων, προβλέπεται εφαρμογή μέτρων μείωσης των εκπομπών από εστίες καύσης, βιομηχανικές – βιοτεχνικές δραστηριότητες και την κυκλοφορία. Έκτοτε το πρόβλημα της αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης απουσιάζει από τη δημόσια συζήτηση ακόμη και ως θέμα…
Υψηλές τιμές είχαν σημειωθεί και την ημέρα των Χριστουγέννων, με μέγιστες τιμές τα 114 μικρογραμμάρια στο Μαρούσι και τα 113 στο Περιστέρι, οπότε την επομένη το ΥΠΕΝ εξέδωσε σύσταση για «αποφυγή της χρήσης τζακιών, θερμαστρών στερεών καυσίμων και θερμαστρών βιομάζας».
Πάντως, από το χθεσινό ημερήσιο δελτίο τιμών ατμοσφαιρικής ρύπανσης και το σχόλιο που το συνοδεύει για την εκτίμηση των επιπέδων ατμοσφαιρικής ρύπανσης απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά στις υψηλές τιμές της Δευτέρας, παρ’ ότι καταγράφονται οι ελάχιστες και οι μέγιστες τιμές για τις τρεις προηγούμενες ημέρες…