Του Νίκου Γρυλλάκη/ »Φιλέτα» στα αζήτητα για πάνω από 20 χρόνια. Πολυτελή διαμερίσματα, μονοκατοικίες και οικόπεδα στα ακριβά βόρεια και νότια προάστια , τεράστιες... Ακίνητα «φιλέτα» στα αζήτητα για πάνω από 20 χρόνια – Απειλούνται με δήμευση ως «αγνώστου» ιδιοκτήτη και από τα «κοράκια» της αγοράς

Του Νίκου Γρυλλάκη/

»Φιλέτα» στα αζήτητα για πάνω από 20 χρόνια. Πολυτελή διαμερίσματα, μονοκατοικίες και οικόπεδα στα ακριβά βόρεια και νότια προάστια , τεράστιες εκτάσεις κοντά σε αστικές περιοχές της υπόλοιπης χώρας ακόμα και ολόκληρα εργοστάσια βρίσκονται μεταξύ των ιδιοκτησιών που δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο και πλέον είναι ορατό το ενδεχόμενο να προστεθούν στην υπό εκποίηση δημόσια περιουσία όπως είχε καταγγελθεί στο συνέδριο της ΠΟΜΙΔΑ την περασμένη εβδομάδα.

Μόνο στα βόρεια προάστια έχουν καταγραφεί περισσότερα από 5.000 ακίνητα αγνώστου ιδιοκτήτη , μεγάλης εμπορικής αξίας τα περισσότερα τα οποία »περιφρουρεί» με κάθε δυνατό μέσο το Κτηματολόγιο από τα «αρπακτικά» της αγοράς που »ξεσκονίζουν» γωνιά -γωνιά τις περιζήτητες περιοχές προκειμένου να καρπωθούν ό,τι δεν έχει ταυτιστεί με συγκεκριμένο ιδιοκτήτη ή ιδιοκτήτες .

Ενδεικτικά ως αγνώστου ιδιοκτήτη , από το 1997, που άρχισε η Κτηματογράφηση και κλήθηκαν οι πολίτες σε πολλές περιοχές να δηλώσουν την ακίνητα περιουσία τους, εμφανίζονται στις περιοχές:

ΜΑΡΟΥΣΙ :2048 μεταξύ των οποίων 

1742 διαμερίσματα, καταστήματα 

ΧΑΛΑΝΔΡΙ:1238 εκ των οποίων 710

 διαμερίσματα, καταστήματα και στην 

ΑΓ.ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1528 (1288 διαμερίσματα, καταστήματα)

Πολλά απ αυτά εκτιμάται ότι ανήκουν είτε σε ιδιοκτήτες που πέθαναν και δεν άφησαν κληρονόμους , σε άλλους που βρίσκονται στο εξωτερικό και δεν ενημερώθηκαν  ή δεν ενδιαφέρθηκαν να τα δηλώσουν , σε άλλους που αγνόησαν το Κτηματολόγιο ή ήθελαν να τα «ξεφορτωθούν» για να απαλλαγούν από φορολογικές επιβαρύνσεις.

Τα ακίνητα αυτά περιέρχονται στην κυριότητα του δημοσίου μετά την παρέλευση 14 χρόνων από τη πρώτη ημέρα λειτουργίας Γραφείου Κτηματολογίου στην περιοχή όπου βρίσκονται. Η ΠΟΜΙΔΑ επικαλείται τον αστικό κώδικα και θέλει ο χρόνος αυτός να επεκταθεί στην 20ετία , είναι αγνωστο όμως αν το δημόσιο που θέλει να υπάρχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο έως το 2020 να έχει περιθώριο για παράταση 6 ακόμα χρόνων .

Δημεύσεις

Για  δήμευση των περιουσιών «αγνώστου ιδιοκτήτη» κάνει λόγο η  Ένωση  Άμισθων Υποθηκοφυλάκων Ελλάδος, τονίζοντας  ότι η οριστικοποίηση των αρχικών κτηματολογικών εγγραφών και το «αμάχητο τεκμήριο» υπέρ το δημοσίου  ξεκίνησε αθόρυβα να εφαρμόζεται, παρά τις αντίθετες υποσχέσεις. Επισημαίνει δε ότι  το κτηματολογικό μας σύστημα αντί να προστατεύει την ιδιοκτησία, όπως θα ώφειλε, την υπονομεύει, αφού δέχεται και θα εφαρμόζει πλέον την «ηλεκτρονική χρησικτησία» και την «ηλεκτρονική δήμευση» των ιδιωτικών ακινήτων.

NEWSLETTER