Ξεκίνησε η υλοποίηση των έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Σύμφωνα με το  dimokratiki.gr πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία των τεχνικών υπηρεσιών του...

Ξεκίνησε η υλοποίηση των έργων ανταποδοτικού χαρακτήρα της ΔΕΗ στη Νότια Ρόδο. Σύμφωνα με το  dimokratiki.gr πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στα γραφεία των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ρόδου με τη συμμετοχή του δημάρχου, Φώτη Χατζηδιάκου, του προέδρου της ΔΕΥΑΡ, Αλέξανδρου Μανωλάκη, μελών του διοικητικού συμβουλίου της δημοτικής επιχείρησης και στελεχών της ΔΕΗ με στόχο τον συντονισμό των διαδικασιών.

Συνολικά η ΔΕΗ θα υλοποιήσει εννέα έργα στην περιοχή (οκτώ στην Κατταβιά και ένα στο Γεννάδι). Άμεσα θα ξεκινήσει ένα έργο ηλεκτροφωτισμού στο χωριό του Γενναδίου και σε επόμενη φάση θα υλοποιηθούν τα έργα στην Κατταβιά που έχουν να κάνουν με πεζοδρομήσεις, πλακοστρώσεις, ηλεκτροφωτισμό οδών, υπογειοποίηση του δικτύου της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, επέκταση και αντικατάσταση των δικτύων ύδρευσης και άρδευσης. Η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει το ποσό των 3,9 εκατ. Ευρώ για όλα τα έργα. Σε περίπτωση υπέρβασης του ποσού αυτού, η διαφορά θα καλυφθεί από το Δήμο Ρόδου, όπως προβλέπεται από την σχετική προγραμματική σύμβαση. Τα έργα αναμένεται να αναβαθμίσουν μία απομακρυσμένη περιοχή του νησιού.

Στο μεταξύ, οι δοκιμές στο νέο εργοστάσιο της ΔΕΗ συνεχίζονται. Είναι σε εξέλιξη ο έλεγχος των βοηθητικών συστημάτων ώστε μέχρι το Φεβρουάριο να τεθούν σε λειτουργία οι μηχανές. Στόχος είναι πριν το άνοιγμα της νέας τουριστικής περιόδου να λειτουργούν τουλάχιστον δύο μηχανές στο νέο εργοστάσιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη λειτουργία μέχρι το τέλος του έτους. Το νέο εργοστάσιο θα χαρίσει στη Ρόδο ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία. Με παροχή 115MW αναμένεται όχι μόνο να καλύψει τις ανάγκες του νησιού (σε συνδυασμό με τον ΑΗΣ Σορωνής, αφού οι ανάγκες σε ηλεκτρική ισχύ φθάνουν σε περιόδους αιχμής τα 225 MW), αλλά να δώσει αναπτυξιακή προοπτική στον τόπο με τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού. Ο νέος οργανισμός λειτουργίας του εργοστασίου προβλέπει συνολικά 90 άτομα (μηχανικοί, μηχανοτεχνίτες, εργάτες κ.ά).

Η πρώτη προκήρυξη μόνιμου προσωπικού του ΑΣΕΠ που «έτρεχε» το διάστημα από 9 έως 24 Οκτωβρίου 2017 προέβλεπε είκοσι έξι θέσεις προσωπικού με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου Πανεπιστημιακής και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Σημειώνεται ότι το νέο εργοστάσιο είναι εξοπλισμένο με τα πλέον σύγχρονα ηλεκτρονικά συστήματα. Επιπλέον με τη σύγχρονη τεχνολογία που διαθέτει, το νέο εργοστάσιο είναι το μόνο στην Ελλάδα με τη χαμηλότερη εκπομπή ρύπων. Το καύσιμο που χρησιμοποιεί έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε θείο. Συνεπώς, η νέα μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ισχύος είναι φιλικότερη απέναντι στο περιβάλλον.