Για το ερευνητικό πρόγραμμα «Το λιμάνι της Κυλλήνης /Γλαρέντζας» (2007-2017), μια επιστημονική συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, που... Ολοκληρώθηκε το δεκαετές ερευνητικό πρόγραμμα «Το λιμάνι της Κυλλήνης – Γλαρέντζας» (2007-2017)

Για το ερευνητικό πρόγραμμα «Το λιμάνι της Κυλλήνης /Γλαρέντζας» (2007-2017), μια επιστημονική συνεργασία της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ) και του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, που ολοκληρώθηκε φέτος, ενημερώνει με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ γράφει ότι το πρόγραμμα έχει ως κύριο στόχο, αφενός την τοπογραφική, αρχιτεκτονική και γεωφυσική έρευνα του λιμένα, για την μελέτη των καταλοίπων του λιμανιού των Σταυροφόρων (13ος-14ος αιώνας) και αφετέρου την υποβρύχια ανασκαφική έρευνα για τον ακριβή εντοπισμό του αρχαίου λιμανιού της Κυλλήνης.

Σε ό,τι αφορά τη διεπιστημονική προσέγγιση της μελέτης της λιμενικής ζώνης, ο στόχος της ενάλιας γεωαρχαιολογικής μελέτης είναι η παλαιογεωγραφική ανάπλαση του παράκτιου περιβάλλοντος και της ακτογραμμής κατά την κλασσική αρχαιότητα και τον Μεσαίωνα, ενώ η υποβρύχια ανασκαφική έρευνα μελετά τη στρωματογραφία και την αποσαφήνιση ζητημάτων χρονολογικής συνάφειας των κατασκευών του μεσαιωνικού λιμένος της Γλαρέντζας και του αρχαίου λιμανιού της Κυλλήνης.

«Με το πρόγραμμα του έτους 2017, που υλοποιήθηκε στο χρονικό διάστημα από 22 Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου, με την αρωγή και την χορηγία του Δήμου Ανδραβίδας-Κυλλήνης και του Λιμενικού Ταμείου Κυλλήνης, ολοκληρώθηκε το δεκαετές εγκεκριμένο ερευνητικό πρόγραμμα συνεργασίας, κατά τη διάρκεια του οποίου συνεχίστηκε η υποβρύχια ανασκαφική έρευνα και η διενέργεια τρισδιάστατης τοπογραφικής και φωτογραμμετρικής αποτύπωσης σε κατασκευές του αρχαίου και του μεσαιωνικού λιμένα της Κυλλήνης» σημειώνει το ΥΠΠΟΑ.

Οι θαλάσσιες γεωφυσικές διασκοπήσεις πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Θαλάσσιας Γεωλογίας και Φυσικής Ωκεανογραφίας, του τμήματος Γεωλογίας του πανεπιστημίου Πατρών, υπό τη διεύθυνση του Δρ. Γ. Παπαθεοδώρου, ενώ υπεύθυνη της αρχαιοπεριβαλλοντικής μελέτης είναι η Δρ. Μ. Γεραγά. Οι γεωμορφολογικές έρευνες πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το τμήμα Γεωλογίας του Mainz, με επικεφαλής τον Dr. Andreas Vött. Την διεύθυνση του προγράμματος έχει η ΕΕΑ, δια της προϊσταμένης της, Δρ. Αγγελικής Γ. Σίμωσι, με επιστημονικό υπεύθυνο πεδίου, τον καταδυόμενο αρχαιολόγο της ΕΕΑ, Διονύση Ευαγγελιστή, ενώ από πλευράς του Φινλανδικού Ινστιτούτου Αθηνών, τον Δρ. Jari Pakkanen.

Τέλος, όπως αναφέρει το ΥΠΠΟΑ, την Κυριακή, 10 Σεπτεμβρίου, διενεργήθηκε ξενάγηση του κοινού (Open Day) στον χώρο της έρευνας, ενώ το πρόγραμμα παρουσιάστηκε στους φορείς και στους κατοίκους της περιοχής, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Κυλλήνια 2017» και σε εκδήλωση που οργάνωσε ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης