Ευρεία δημοσιότητα λαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ», μία νέας ανώνυμης εταιρίας του δημοσίου, η οποία θα προχωρήσει... «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ»:  Ευρεία δημοσιότητα στο σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει με όχημα νέα ανώνυμη εταιρία του δημοσίου σε αναμόρφωση της Αθήνας

Ευρεία δημοσιότητα λαμβάνει το σχέδιο της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ίδρυση της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ», μία νέας ανώνυμης εταιρίας του δημοσίου, η οποία θα προχωρήσει σε μεγάλης κλίμακας παρεμβάσεις για την ανάπλαση και αναμόρφωση του κέντρου της Αθήνας. Ενδεικτικά:

  • Στο Πρώτο Θέμα της Κυριακής 4 Φεβρουαρίου 2018,  η δημοσιογράφος Μαριάννα Τζάννε γράφει χαρακτηριστικά ότι  «Με Φλαμπουράρη το σχέδιο ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο» και σημειώνει ότι  Πέντε υπουργοί υπογράφουν την ίδρυση της νέας Ανώνυμης εταιρίας του Δημοσίου «Ανάπλαση ΑΕ» καθώς επίσης ότι «στον πιο έμπιστο συνεργάτη και μέντορά του αναθέτει ο πρωθυπουργός το όραμά του για την Αθήνα, με ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσεων που θα ενσωματώσει εμβληματικές περιοχές  και θα χαράζει την επόμενη μέρα στο κέντρο της Αθήνας».
  • Στο ηλεκτρονικό «Βήμα», το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου 2018, η δημοσιογράφος Μάχη Τράτσα  σε δημοσίευμα με τίτλο «κρατική εταιρεία για την Αθήνα ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ» γράφει στο ρεπορτάζ ότι «επανέρχεται η κυβέρνηση με νέα «επικοινωνιακά» σχέδια ανάπλασης της πρωτεύουσας. Έναν χρόνο μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για τη «Νέα Αθήνα» – βασισμένες σε παλιές μελέτες που είχαν πολλάκις παρουσιαστεί στο παρελθόν από διαφόρων «αποχρώσεων» υπουργούς και δημάρχους -, έρχεται στο προσκήνιο πρόταση δημιουργίας μιας εταιρείας «ειδικού σκοπού», η οποία, υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, θα έχει ως στόχο να… αλλάξει το κέντρο της πόλης».

Σημειώνεται ότι  το ecopress  έγραψε δείτε εδώ  ότι με όχημα μία νέα ανώνυμη εταιρία του ελληνικού δημοσίου, με την επωνυμία «Ανάπλαση Αθήνας Ανώνυμη Εταιρεία» και το διακριτικό τίτλο «ΑΝΑΠΛΑΣΗ Α.Ε.», η οποία στις διεθνείς συναλλαγές θα έχει την  επωνυμία «ATHENS ANAPLASSIS S.A.»  η κυβέρνηση ετοιμάζει σαρωτικές παρεμβάσεις στις περιοχές του Εμπορικού Τριγώνου και των Προσφυγικών της Λεωφόρου Αλεξάνδρας. Επίσης ότι η  σύσταση της νέας εταιρίας ειδικού σκοπού, η οποία αναλαμβάνει να αλλάξει και να αναβαθμίσει το κέντρο της Αθήνας γίνεται με σχέδιο νόμου, το οποίο έφερε  στο φως της δημοσιότητας  το ecopress. Το σχέδιο νόμου για την  ίδρυση της «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΑΕ» βρίσκεται στο τελικό στάδιο της κατάρτισης του και ένα βήμα πριν κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή.

 

Αναλυτικά τα δημοσιεύματα έχουν ως εξής:

 

Το σχέδιο ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο

Η ανάπλαση των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας εντάσσεται στο σχέδιο για το ιστορικό κέντρο που παραμένει βαλτωμένο χρόνια τώρα

Με Φλαμπουράρη το σχέδιο ανάπλασης στο ιστορικό κέντρο

ΠΕΝΤΕ ΥΠΟΥΡΓΟΙ υπογράφουν την ίδρυση της νέας Ανώνυμης εταιρίας του Δημοσίου

Στον πιο έμπιστο συνεργάτη και μέντορά του αναθέτει ο πρωθυπουργός το όραμά του για την Αθήνα, με ένα εκτεταμένο σχέδιο δράσεων που θα ενσωματώσει εμβληματικές περιοχές  και θα χαράζει την επόμενη μέρα στο κέντρο της Αθήνας.
Της  ΜΑΡΙΑΝΝΑΣ ΤΖΑΝΝΕ martzanne@yahoo.com

Η δημιουργία χώρου πρασίνου στο Γουδί, η ανάπλαση στα Προσφυγικά με την υπογειοποίηση της λεωφόρου Αλεξάνδρας που έχει βαλτώσει για πολλά χρόνια, η αναβάθμιση του Ελαιώνα και η αναμόρφωση του ιστορικού κέντρου της Αθήνας, με επεμβάσεις στο τρίγωνο των οδών Σταδίου, Πειραιώς και Ερμού, εντάσσονται στο κυβερνητικό σχέδιο που φιλοδοξεί να θέσει σε τροχιά υλοποίησης η Πολιτεία.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά τις επαγγελίες του Αλέξη Τσϊπρα και την παρουσίαση του σχεδίου των μεγάλων παρεμβάσεων, η κυβέρνηση επανέρχεται με νέο φορέα που θα αναλάβει να υλοποιήσει το όραμα για την αναμόρφωση του κέντρου.
Η νέα ανώνυμη εταιρεία του Ελληνικού Δημοσίου που θα αναλάβει να υπηρετήσει τον μεγάλο σκοπό της ανάπλασή θα αποτελέσει νομοθετική πρωτοβουλία πέντε υπουργών, με επικεφαλής τον Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, ο orroios είναι και ο συντονιστής της Επιτροπής Συντονισμού Μεγάλων Έργων Υποδομών. Η συνθετότητα και η έκταση της  παρέμβασης βάζουν στο παιχνίδι και άλλα υπουργεία, γι’ αυτό και τη σύσταση και τους σκοπούς της συνυπογράφουν οι υπουργοί Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτος, Περιβάλλοντος Γϊώργος Σταθάκης Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης. Αρμόδιες πηγές μιλούν για αναβίωση ins ΕΑΧΑ, της εταιρείας Ενοποίησης Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεων, την οποία σφράγισε η προηγούμενη κυβέρνηση προ τριετίας Η ανώνυμη εταιρεία είχε ιδρυθεί στα τέλη τns δεκαετίας του ’90 και καθιερώθηκε με τη μεγάλη παρέμβαση στο κέντρο της Αθήνας που αφορά σε την ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και τη διαμόρφωση του «Μεγάλου Περιπάτου», από τη λεωφόρο Αμαλίας και τη Διονυσίου Αρεοπαγίτου μέχρι την Πειραιά» και τον Κεραμεικό.

Η λειτουργία της διακόπηκε και το στελεχιακό δυναμικό της απορροφήθηκε από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όσοι παρακολουθούν από κοντά το νέο εγχείρημα, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια φιλόδοξη δράση για την οποία κρατούν μικρό καλάθι σε σχέση μετά πρακτικά αποτελέσματα. Άλλωστε οι επεμβάσεις που προβλέπει πατούν πάνω σε σχέδια του παρελθόντος και συνδέονται άρρηκτα με το παγωμένο σχέδιο της διπλής ανάπλασης στον Βοτανικό αλλά και τη μεταφορά της έδρας της ομάδας του Παναθηναϊκού από τη λεωφόρο Αλεξάνδρας στο Γουδί.
Παρά το μνημόνιο συνεργασίας που υπογράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι μεταξύ του Ερασιτέχνη Παναθηναϊκού και του αναπληρωτή υπουργού Σωκράτη Φάμελλου, η αποστασιοποίηση της πλευράς Αλαφούζου από τη διαχείριση και τη χρηματοδότηση της ομάδας προκαλεί έντονους κλυδωνισμούς στην ΠΑΕ και βάζει άλλες προτεραιότητες στην ομάδα. Σίγουρα δεν ευνοεί την άμεση υλοποίηση του σχεδιασμού.

Ποιος θα είναι ο ρόλος  της νέας εταιρείας και πώς θα στελεχωθεί;

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου που έχει συντάξει η κυβέρνηση, η Ανάπλαση Αθήνας Α.Ε., όπως είναι η επωνυμία του νέου φορέα, θα επικεντρωθεί σε ποικίλες δράσεις, δίνοντας όμως έμφαση σε τομείς, που θα αναβαθμίσουν την ποιότητα ζωής και θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη υποβαθμισμένων και εγκαταλειμμένων περιοχών. Στο πλαίσιο αυτό, η νέα Α.Ε. αποκτά τη δυνατότητα να αξιοποιεί κατά παρέκκλιση εγκαταλειμμένα, κενά ή ανενεργά δημόσια κτίρια.
Μια πρώτη γεύση αυτών των σχεδίων αποτελεί η αξιοποίηση 34 ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων στο κέντρο της πόλης συνολικά επιφάνειας 35-000 τ.μ., η οποία ολοκληρώθηκε πρόσφατα από το υπουργείο Εργασίας.

Η εταιρεία θα μπορεί επίσης να αποκαθιστά διατηρητέα κτίρια και νεότερα μνημεία, να αναλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της  αλληλέγγυας οικονομίας, για την ανάδειξη του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, για την πολιτιστική αναβάθμιση, για τον αθλητισμό, καθώς και υπέρ των νέων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Παράλληλα, θα καταγράφει το κτιριακό και πολιτιστικό απόθεμα, καθώς και κάθε είδους κοινόχρηστες ή μη υποδομές και χώρουs.

Η εταιρεία συστήνεται με αρχικό μετοχικό κεφάλαιο 50.000 ευρώ και θα διοικείται από οκταμελές διοικητικό συμβούλιο και εκπροσώπους των συναρμόδιων υπουργείων και του δήμου της Αθήνας

 

Κρατική εταιρεία για την Αθήνα ιδρύει ο ΣΥΡΙΖΑ

 

Της Μάχης Τράτσα

Επανέρχεται η κυβέρνηση με νέα «επικοινωνιακά» σχέδια ανάπλασης της πρωτεύουσας. Έναν χρόνο μετά τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα για τη «Νέα Αθήνα» – βασισμένες σε παλιές μελέτες που είχαν πολλάκις παρουσιαστεί στο παρελθόν από διαφόρων «αποχρώσεων» υπουργούς και δημάρχους -, έρχεται στο προσκήνιο πρόταση δημιουργίας μιας εταιρείας «ειδικού σκοπού», η οποία, υπό τον υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, θα έχει ως στόχο να… αλλάξει το κέντρο της πόλης.

Η νέα ανώνυμη εταιρεία του Δημοσίου θα έχει διακριτικό τίτλο Ανάπλαση ΑΕ και θα αναλάβει, υπό την ομπρέλα της, παρεμβάσεις στις περιοχές του ιστορικού εμπορικού τριγώνου, στο τμήμα της Πειραιώς που ανήκει στον Δήμο Αθηναίων και στην περιοχή των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επαναφέρει, με άλλο όνομα, την εταιρεία Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις, την πάλαι ποτέ ΕΑΧΑ, η οποία καταργήθηκε το 2014 και οι υπηρεσίες της είχαν απορροφηθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος. Η ΕΑΧΑ είχε υλοποιήσει σημαντικές παρεμβάσεις στο κέντρο της Αθήνας, με σημαντικότερη τη διαμόρφωση του λεγόμενου «Μεγάλου Περιπάτου» από τη λεωφόρο Αμαλίας και την οδό Διονυσίου Αρεοπαγίτου έως την οδό Πειραιώς και τον Κεραμεικό. Ωστόσο, θυσιάστηκε στον βωμό των μνημονιακών δεσμεύσεων για συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Το σχέδιο νόμου για την ίδρυση της νέας εταιρείας Ανάπλαση ΑΕ είναι έτοιμο, έχει υπογραφεί από τους υπουργούς Επικρατείας, Περιβάλλοντος, Υποδομών, Εσωτερικών και Πολιτισμού και αναμένεται σύντομα να πάρει τον δρόμο για τη Βουλή. Στόχος της είναι τα έργα ανάπλασης και οι παρεμβάσεις στο κέντρο της πόλης να προχωρούν με διαδικασίες… fast track.

Ηδη, ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης έχει παραδώσει στον κ. Φλαμπουράρη τα σχέδια για τη βιώσιμη αστική ανάπτυξη του δήμου καθώς και εκείνα για την ανάπλαση του εμπορικού τριγώνου, η υλοποίηση των οποίων έχει ήδη ξεκινήσει με δέκα πεζοδρομήσεις, περιορισμούς στην κατάληψη δημοσίων χώρων κ.λπ. Στον σχεδιασμό του πλάνου της νέας εταιρείας αναμένεται να ενταχθούν πρωτοβουλίες όπως εκείνη της υπουργού Εργασίας κυρίας Εφης Αχτσιόγλου για την αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων ακινήτων των ασφαλιστικών ταμείων στο κέντρο της Αθήνας καθώς και κτιρίων του υπουργείου που παραμένουν κενά για χρόνια.

Επίσης, θα εξεταστεί το χρόνιο ζήτημα της αξιοποίησης των Προσφυγικών της λεωφόρου Αλεξάνδρας, ενώ σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής θα προχωρήσει η ανάπλαση και αξιοποίηση των κενών κτιρίων της οδού Πειραιώς.

Σκοπός της εταιρείας Ανάπλαση ΑΕ είναι ο συντονισμός του σχεδιασμού, ο προγραμματισμός και η υλοποίηση αναπλάσεων στην Αθήνα προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής, η κοινωνική συνοχή και η οικονομική ανάπτυξη στις γειτονιές του Κέντρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, θα έχει τη δυνατότητα να αξιοποιεί εγκαταλελειμμένα, κενά ή ανενεργά δημόσια κτίρια, αλλά και ιδιωτικά, δίχως να διευκρινίζεται πώς θα γίνει αυτό χωρίς να κινδυνεύουν οι σχετικές ρυθμίσεις να κριθούν αντισυνταγματικές. Σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που είχε παρουσιαστεί τον Νοέμβριο του 2014 (μεταξύ άλλων αναφερόταν στην απόκτηση από το Δημόσιο της διαχείρισης ή ακόμη και της κυριότητας κενών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων με αναγκαστική εξαγορά κτιρίων) δεν προχώρησε και ακόμη επανεξετάζεται από σχετική Επιτροπή του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ιδιοκτήτες διατηρητέων και άλλοι φορείς είχαν αντιδράσει καταγγέλλοντας τις τότε προωθούμενες ρυθμίσεις ως αντισυνταγματικές.

Πέρα από τις κτιριακές υποδομές, η Ανάπλαση ΑΕ θα μπορεί να αναλαμβάνει δράσεις για την ενίσχυση της νεοφυούς και καινοτόμου επιχειρηματικότητας και της αλληλέγγυας οικονομίας, για την ανάδειξη του τουριστικού χαρακτήρα των περιοχών, την πολιτιστική αναβάθμιση, τον αθλητισμό κ.λπ. Επίσης, θα επιχειρήσει να καταγράψει το κτιριακό και πολιτιστικό απόθεμα, τους κοινόχρηστους χώρους, τις υποδομές και θα έχει τη δυνατότητα να εκτελεί έργα και μελέτες (ή να τα αναθέτει σε τρίτους), να διενεργεί διαγωνισμούς κ.λπ.

Η Ανάπλαση ΑΕ θα μπορεί να επιχορηγείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και να δέχεται δωρεές, κληρονομιές, κληροδοσίες, χορηγίες και ενισχύσεις ιδιωτών. Στο ΔΣ της εταιρείας θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Περιβάλλοντος, Πολιτισμού, Υποδομών, του Δήμου Αθηναίων, της Περιφέρειας Αττικής και του Νοσοκομείου «Αγιος Σάββας». Η εταιρεία θα έχει τη δυνατότητα να προσλαμβάνει προσωπικό με σύμβαση εργασίας αορίστου και ορισμένου χρόνου και με σύμβαση μίσθωσης έργου και έμμισθης εντολής.