Του Αργύρη Δεμερτζή/ Τη βεβαιότητα ότι στις 15 Φεβρουαρίου 2018 βγαίνει οριστικά από την καραντίνα των περιβαλλοντικών ελέγχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μεγάλο περιβαλλοντικό... Αγοραστός στο ecopress: Η ρύπανση της Κάρλας δεν είναι τοξική – To μεγάλο περιβαλλοντικό έργο ολοκληρώνεται και δεν θα επιστρέψουμε 200 εκ ευρώ στις Βρυξέλλες

Του Αργύρη Δεμερτζή/

Τη βεβαιότητα ότι στις 15 Φεβρουαρίου 2018 βγαίνει οριστικά από την καραντίνα των περιβαλλοντικών ελέγχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης το μεγάλο περιβαλλοντικό έργο ύψους 250 εκατ.  ευρώ  αναγέννησης της λίμνης Κάρλας και δεν θα υποχρεωθεί η χώρα να επιστρέψει 200 εκατ. ευρώ στα ταμεία των Βρυξελλών  εκφράζει ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας  και πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) Κ. Αγοραστός. Ταυτοχρόνως δηλώνει  ότι «η ρύπανση της Κάρλας δεν είναι τοξική». Για το θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη ρύπανση της λίμνης  και τα περιστατικά να ξεβράζονται ψόφια ψάρια και πουλιά, που απασχολεί τους τελευταίους μήνες την επικαιρότητα λέει ότι ήταν από αστικά απόβλητα. Ταυτοχρόνως μιλάει για «ανεξέλεγκτες μετρήσεις καθηγητών» και για «παιχνίδια ευρωπαϊκά ποιος θα πάρει τον έλεγχο των νερών».

Τις απαντήσεις αυτές έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός απαντώντας σε ερώτηση που του τέθηκε από το ecopress, στη διάρκεια  της συνέντευξης Τύπου που έγινε την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2018 στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με θέμα τα έργα διαχείρισης λυμάτων. Κοινή συνέντευξη έδωσαν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, ο αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος, ο Πρόεδρος της ΕΝΠΕ, Κωνσταντίνος Αγοραστός, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γιώργος Πατούλης, και ο Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ, Γιώργης Μαρινάκης.

Οικολογική διαταραχή

Για το θέμα το ecopress έγραψε δείτε εδώ ότι  αναγεννημένη λίμνη Κάρλα βρίσκεται το τελευταίο διάστημα στη δίνη μιας μεγάλης και επικίνδυνης οικολογικής διαταραχής. Αποδεδειγμένα, όπως διαπίστωσαν οι μετρήσεις του Ερευνητικού Κέντρου «Δημόκριτος» τον περασμένο Δεκέμβριο πνίγεται στη νιτρορύπανση, που οφείλεται κυρίως στη χρήση αζωτούχων λιπασμάτων στις γεωργικές καλλιέργειες.

Το πόρισμα του «Δημόκριτου», όπως έγραψε σε άλλο δημοσίευμα το ecopress  και τα αλλεπάλληλα περιστατικά των τελευταίων εβδομάδων να ξεβράζει η λίμνη μεγάλες ποσότητες νεκρών ψαριών και νεκρών πουλιών  φαίνεται ότι δεν έχουν κινητοποιήσει επαρκώς τους αρμοδίους της Περιφέρειας και του Φορέα Διαχείρισης, οι οποίοι μιλούν για «μεμονωμένα  και αντιμετωπίσιμα περιστατικά» και δηλώνουν:

-«Για μας η ύπαρξη του αζώτου ήταν δεδομένη. Έπρεπε όμως να ξεκαθαρίσουμε πως το περιβάλλον δεν είναι τοξικό».

Την ίδια ώρα η καθηγήτρια Βιολογίας του ΑΠΘ Μαρία Μουστάκα προειδοποιεί τώρα ότι η Κάρλα μπορεί να είναι η επόμενη μεγάλη οικολογική καταστροφή υδροβιότοπου της χώρας.

Ερώτηση- Απάντηση

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Περιβάλλοντος η ερώτηση που τέθηκε από το ecopress και η απάντηση που έδωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας έχουν ως εξής:

Α. ΔΕΜΕΡΤΖΗΣ: « … Mε την ευκαιρία που είναι εδώ ο Περιφερειάρχης, ο κ. Αγοραστός και είναι σχετικό το θέμα και είμαστε και στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, ήθελα να σας ρωτήσω για τη λίμνη Κάρλα. Ένα από τα πιο ακριβά περιβαλλοντικά έργα που έγινε στη χώρα, το οποίο εξ αιτίας λυμάτων ή άλλων τροφοδοσιών που γίνονται εκεί, είναι συνέχεια στην επικαιρότητα. Εμφανίζονται ψόφια ψάρια και παρουσιάζονται σαν ένα πολύ μεγάλο περιβαλλοντικό πρόβλημα, μια περιβαλλοντική διαταραχή. Επειδή όλα αυτά κάπου συνδέονται και δεν είναι μόνο να τελειώσουν τα έργα και να γλιτώσουμε τα πρόστιμα, αλλά υπάρχει και μια επόμενη μέρα και η διαχείρισή της, είναι ευκαιρία νομίζω να πείτε και κάτι γι’ αυτό».

Κ. ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: «Κάρλα. Παραλάβαμε εμείς ως Περιφέρεια που δεν είχαμε και την ευθύνη 12 Μαΐου του  2014  ένα έργο σταματημένο και αυτή τη στιγμή το έργο έχει ολοκληρωθεί κατά 95%. Είναι το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στην Ευρώπη, η Επιτροπή ελέγχου ισολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα έρθει και τις 15 Φεβρουαρίου και έχει έρθει και πέρσι και μας έδωσε τα εύσημα και το έβγαλε από τα κόκκινα και το έβαλε στα πράσινα, έτσι το διαβάζουν αυτοί πράσινη ή κόκκινη κάρτα, συνεπώς η χώρα δεν θα χάσει 200 εκατομμύρια ευρώ που κινδύνευε να τα χάσει και να τα επιστρέψει.

Έχουν ολοκληρωθεί 25 έργα. Είναι ένα έργο το οποίο σας καλώ όλους να έρθετε να το δείτε, ένα έργο περιβαλλοντικό υδρευτικό για την επάρκεια την ποιοτική και ποσοτική νερού στο Βόλο. Αρδευτικό για να μειώσουμε το κόστος άρδευσης στα πλαίσια της παραγωγικής ανασυγκρότησης αλλά ταυτόχρονα να μειώσουμε και τις ρηγματώσεις γιατί είναι αργιλώδες το έδαφος εκεί και τραβούσαν το νερό και έσπαζε η άργιλος και σταμάτησαν οι αργιλώσεις από τότε που ξεκινήσαμε το έργο.

Ήδη έχει πληρωθεί η λίμνη κατά 80%. Έχουν επιστρέψει 181 είδη πτηνών και είναι η τρίτη παροικία πελεκάνων και αναζωογονήθηκαν 13 είδη ψαριών, αυτό σημαίνει ότι είναι μηδέν η τοξική. Βέβαια έχουμε κάνει κι ένα ωραίο info point center στο Στεφανοβίκειο και ένα πολύ καλό εκθετήριο ένα Μουσείο καταπληκτικό το οποίο σύντομα θα λειτουργήσει με τον φορέα της Κάρλας.

Έχουν ολοκληρωθεί στο 95% τα έργα, βάζουμε νερό μέσα και είναι και αντιπλημμυρικό ταυτόχρονα, σώσαμε όλη την περιοχή. Δεν είναι τοξικό. Τα ψάρια ψοφάνε για πολλούς και διαφόρους λόγους. Ο πρώτος λόγος είναι σε κάποια στιγμή εκεί από ό,τι έβγαλαν οι μετρήσεις που κάνει ο φορέας διαχείρισης της Κάρλας υπήρχαν αστικά απόβλητα σε μια τάφρο και ψόφησαν κάποια ψάρια.

Αλλά η Κάρλα προσφέρεται και σε όλους τους επιστήμονες να γράψουν papers να κάνουν τις μετρήσεις τους ανεξέλεγκτα χωρίς να υπάρχουν διαδικασίες οι οποίες να μπαίνουν μέσα σε πρότυπα και βγάζουν σε διάφορα σεμινάρια για να εμπλουτίσουν και το βιογραφικό τους για να κάνουν την εξέλιξή τους. Εμείς το θέλουμε αυτό, αλλά όχι ανεξέλεγκτα και χαιρόμαστε που γίνεται και αντικείμενο η Κάρλα και βγαίνει και προς τα έξω.

Διότι δεν θα είχαν και αντικείμενο εξέλιξης στην πορεία τους την πανεπιστημιακή αν δεν υπήρχε η Κάρλα. Και παίζονται και παιχνίδια ευρωπαϊκά ποιος θα πάρει τον έλεγχο των νερών γιατί δεν το έχουν εκείνοι και το έχει ο φορέας περιβαλλοντικής προστασίας της Κάρλας που έχει θεσμοθετήσει ο κ. Φάμελλος και δεν το έχει κάποιος άλλος που έχει τις υπόλοιπες λίμνες και γίνονται οι κόντρες.

Ξεκάθαρα και τα πράγματα και την πληρώνει η Κάρλα. Αλλά η Κάρλα ανεβαίνει ό,τι και να κάνουν δεν πρόκειται …..»

Στο περιθώριο της συνέντευξης Τύπου ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι εντατικοποιούνται οι έλεγχοι και θα καταλογίζονται συστηματικά πρόστιμα σε όσους ρυπαίνουν τη λίμνη. Επίσης ότι πλέον η κατάσταση της λίμνης είναι καλή.