Μία στις δύο κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στη χώρα σε δώδεκα χρόνια από σήμερα, το 2030, θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας:... ΥΠΕΝ: Στο 50 % ο στόχος για τις ΑΠΕ

Μία στις δύο κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγεται στη χώρα σε δώδεκα χρόνια από σήμερα, το 2030, θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: αυτός είναι ο εθνικός στόχος για την συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας, από το 29 % που είναι σήμερα.

Αυτό ανέφερε  την Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2017 ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» για τον ενεργειακό σχεδιασμό.  Ο υπουργός χαρακτήρισε φιλόδοξο το στόχο να προσεγγίσει το 50 % ως το 2030 η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ενέργειας, (αν και τόνισε ότι η Ελλάδα πάει καλά για την επίτευξή του), ωστόσο υπάρχουν σενάρια στο υπουργείο που ανεβάζουν το στόχο στο 55 % (βλέπε σχετική διαφάνεια).

Φυσικά στο σύνολο του ενεργειακού μείγματος (και όχι μόνο της ηλεκτρικής ενέργειας) το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών είναι μικρότερο και προβλέπεται να φθάσει στο 26 % το 2030. «Με βάση τις άδειες που δώσαμε για τις διαγωνιστικές διαδικασίες, αναμένονται επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ τα επόμενα δύο χρόνια στην αιολική ενέργεια, στην οποία είναι πολύ αισθητή η παρουσία εταιρειών διεθνούς εμβέλειας, μεταξύ αυτών κυρίως γαλλικές και ιταλικές», είπε ο κ. Σταθάκης.

Χαρακτήρισε επίσης πιο δύσκολο το στόχο για την εξοικονόμηση ενέργειας. «Εκεί υπάρχουν ακόμα αρκετά να γίνουν, με πρώτο στόχο να εξοικονομούμε περίπου το 1,5% της ενέργειας που καταναλώνουμε σήμερα», τόνισε.

Σημειώνεται ότι το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση θέτει ως στόχο τελικής κατανάλωσης ενέργειας το 2020 τα 18,4 εκατ. τον. ισοδύναμου πετρελαίου με εξοικονόμηση 3,3 εκατ. ΤΙΠ. Για το διάστημα 2021 – 2030 απαιτείται επιπλέον εξοικονόμηση 1,5 % το χρόνο.