Του Κώστα Βουτσαδάκη/       Ο άνεμος αντιπροσωπεύει το 55 % των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που εγκαταστάθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017. ενώ... Ο άνεμος δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ –  Στη 14η θέση η Ελλάδα – Οι 20 «πρωταθλητές» της εγχώριας αγοράς

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

 

 

 

Ο άνεμος αντιπροσωπεύει το 55 % των νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής που εγκαταστάθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2017. ενώ συνολικά οι ανανεώσιμες πηγές έφθασαν στο 85 % (24,1 GW από σύνολο 28,5 GW).

Την ίδια ώρα οι νέες μονάδες άνθρακα και ντήζελ είναι μικρότερες σε ισχύ από εκείνες που αποσύρονται λόγω παλαιότητας, ενώ στο φυσικό αέριο το ισοζύγιο εγκαινίων / λουκέτων είναι 1:1.

Ο άνεμος είναι πλέον η δεύτερη μεγαλύτερη πηγή ηλεκτρικής ενέργειας σε όρους εγκατεστημένης ισχύος στην ΕΕ, μετά το φυσικό αέριο, έχοντας ξεπεράσει προ πολλού τον άνθρακα, τα πυρηνικά, υδροηλεκτρικά κλπ πηγές.

Τα στοιχεία προκύπτουν από την Στατιστική της Αιολικής Ενέργειας στην Ευρώπη το 2017 που ανακοίνωσε την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου 2018  η Ευρωπαϊκή Ένωση Αιολικής Ενέργειας, Wind Europe, σύμφωνα με την οποία οι ΑΠΕ καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μερίδιο στην ισχύ, την ενέργεια και τις επενδύσεις σε σχέση με τα συμβατικά καύσιμα.

Συγκεκριμένα, το 2017 ήταν η χρονιά των ρεκόρ για την αιολική ενέργεια στην Ευρώπη, καθώς οι νέες εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών (15,7 γιγαβάτ) ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο όριο. Η Γερμανία παραμένει με διαφορά η χώρα με το υψηλότερο αιολικό δυναμικό (62,6 γιγαβάτ) και τις περισσότερες νέες εγκαταστάσεις (6,6 γιγαβάτ, 42 % του συνόλου), η Ελλάδα συνεισέφερε στο ευρωπαϊκό ρεκόρ με την προσθήκη 282 μεγαβάτ , μέγεθος που κατατάσσει τη χώρα μας στην όγδοη θέση μεταξύ των «28» και στην έκτη θέση με το κριτήριο της νέας αιολικής ισχύος ως προς τη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (πρώτη είναι η Ιρλανδία με 426 μεγαβάτ).

Σύμφωνα με την έκθεση:

-Οι νέες εγκαταστάσεις αιολικών αυξάνονται συνεχώς την τελευταία δωδεκαετία. Από 6,6 γιγαβάτ το 2005 σε 15,7 πέρυσι (το προηγούμενο ρεκόρ ήταν το 2015 με 12,8 γιγαβάτ).

– Η Δανία κάλυψε το 44 % των αναγκών της σε ηλεκτρική ενέργεια από τα αιολικά, ποσοστό που είναι το υψηλότερο στην ΕΕ. Ακολουθούν η Πορτογαλία και η Ιρλανδία (24 %). Στην Ελλάδα το ποσοστό ήταν 8,3 % ενώ στη Γερμανία, που σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση της διείσδυσης των αιολικών στο ενεργειακό ισοζύγιο, μία στις πέντε κιλοβατώρες (20,8 %) παρήχθη από τον άνεμο. Ο μέσος όρος της ΕΕ ήταν 11,6 %, σχεδόν μία στις δέκα κιλοβατώρες.

-Ρεκόρ νέων εγκαταστάσεων σημειώθηκε σε επτά χώρες – μέλη: Γερμανία (6,6 GW), Ηνωμένο Βασίλειο (4,3 GW), Γαλλία (1,7 GW), Φινλανδία (577 MW), Βέλγιο (476 MW), Ιρλανδία (426 MW) και Κροατία (147 MW).

Το πλήρες κείμενο της έκθεσης στη διεύθυνση https://windeurope.org/about-wind/statistics/european/wind-in-power-2017/

 

Η Ελλάδα στην 14η θέση  των 28 της ΕΕ 

 

 

Οι 20 «πρωταγωνιστές» της ελληνικής αγοράς αιολικής ενέργειας

Ο χάρτης της εγκατεστημένης αιολικής ενέργειας στην Ελλάδα

 

NEWSLETTER