Του Νίκου Γρυλλάκη/     Περί τους 45.000 ιδιοκτήτες  έχουν τη δυνατότητα να θωρακίσουν ενεργειακά το ακίνητο τους, να μειώσουν τα ενεργειακά έξοδα και... Νέο «εξοικονομώ κατ΄οίκον»:  Ισχυρό αντίδοτο στην κρίση- Τι κερδίζουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων, μηχανικοί και τουλάχιστον δέκα επαγγελματικοί κλάδοι – Ο ρόλος των τραπεζών

Του Νίκου Γρυλλάκη/

 

 

Περί τους 45.000 ιδιοκτήτες  έχουν τη δυνατότητα να θωρακίσουν ενεργειακά το ακίνητο τους, να μειώσουν τα ενεργειακά έξοδα και να αυξήσουν το δείκτη της ποιότητας ζωής τους αλλά και την αξία της περιουσίας τους.  

Ταυτοχρόνως ανάσα σε τουλάχιστον 10 επαγγελματικούς κλάδους που ζουν υπό συνθήκες οριακής δοκιμασίας σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της κρίσης αναμένεται να δώσουν τα περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ που θα διοχετευτούν στην αγορά μέσω του νέου προγράμματος «εξοικονομώ κατ΄οικον».

Κερδισμένοι θα είναι και οι μηχανικοί τεχνικοί σύμβουλοι του νέου προγράμματος, αναλαμβάνοντας  την κύρια ευθύνη από την προετοιμασία ένταξης, μέχρι την ολοκλήρωση του προγράμματος  για κάθε ωφελούμενο ιδιοκτήτη.

Επαγγελματικοί κλάδοι

Ωφελημένοι αναμένεται να βγουν από το νέο πρόγραμμα όσοι εμπλέκονται, μεταξύ άλλων με:

 • τζάμια,
 • κουφώματα,
 • μονώσεις,
 • τέντες,
 • ηλιακούς θερμοσίφωνες,
 • κλιματιστικά,
 • φωτοβολταικά,
 • λέβητες,
 •  καυστήρες .
 • Επίσης εγκαταστάτες,
 • τεχνικοί και
 •  μηχανικοί καθώς για κάθε παρέμβαση ενεργειακής αναβάθμισης χρειάζεται τεχνική έκθεση από ενεργειακό επιθεωρητή και ολοκληρωμένες υπηρεσίες τεχνικού συμβούλου του έργου, με δαπάνη, που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα.

Κερδισμένες φυσικά θα είναι και οι τράπεζες που συνδέονται με τη χρηματοδότηση της αγοράς . Πρέπει να σημειωθεί ωστόσο ότι στο νέο πρόγραμμα «εξοικονόμηση κατ΄οικον» συγκριτικά με το προηγούμενο πρόγραμμα ο ρόλος των τραπεζών είναι εξαιρετικά περιορισμένος.

Αυτό διότι δεν είναι πλέον υποχρεωτική  η σύναψη δανειακής σύμβασης για τις 6 από τις 7 κατηγορίες του νέου προγράμματος.

Νέες θετικές εξελίξεις στην αγορά ακινήτων θα φέρει η εκτεταμένη εφαρμογή του νέου «εξοικονομώ κατοίκον» και παράλληλα η αναμενόμενη αξιοποίηση των κινήτρων ενεργειακής βελτίωσης και στατικής ενίσχυσης, στο πλαίσιο της νομιμοποίησης αυθαιρέτων κτισμάτων.

Σημειώνεται ότι ασύνδετα και παράλληλα με το «εξοικονομώ κατ΄οίκον» στο νέο πολεοδομικό νόμο προβλέπονται κίνητρα, με την μορφή μείωσης του προστίμου νομιμοποίησης για τους ιδιοκτήτες, που θα προχωρήσουν σε ενεργειακή αναβάθμιση και στατική ενίσχυση της κατασκευής του. Ρύθμιση που εντός του έτους αναμένεται να ενεργοποιήσει το ΥΠΕΝ.

Ωφελούμενοι 45.000 νοικοκυριά

Σύμφωνα με το νέο εξοικονομώ που αναμένεται να ενεργοποιηθεί από τις αρχές Μαρτίου θα ωφεληθούν 45.000 νοικοκυριά, ωστόσο μέσα από τη νομιμοποίηση (συμψηφισμός προστίμου  με παρεμβάσεις ενεργειακής αναβάθμισης ) ο αριθμός αυτός μπορεί να τριπλασιαστεί και να τετραπλασιαστεί .

Τα οφέλη επεκτείνονται και στο εθνικό ενεργειακό κόστος, αλλά φυσικά και στο περιβάλλον.

Στην Ελλάδα μάλιστα, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, υπάρχουν περίπου 4 εκατομμύρια κτίρια με συνολική επιφάνεια 552 εκατομμύριων m2, τα οποία ευθύνονται για το 40 % της τελικής ενεργειακής κατανάλωσης.

Με βάση τα νούμερα αυτά και με τελικό στόχο τη μείωση της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος από τον κτιριακό τομέα, έχουν γίνει πολλές προσπάθειες για την ανάπτυξη μεθοδολογιών που θα οδηγήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση των υπαρχόντων κτιρίων και τον ορθό ενεργειακό σχεδιασμό των νέων και υφιστάμενων κατασκευών.

Στον κτιριακό τομέα το 70 % της ενεργειακής κατανάλωσης οφείλεται στη θέρμανση και το δροσισμό. Μάλιστα η απώλεια θερμότητας το χειμώνα και η υπερθέρμανση το καλοκαίρι είναι αποτέλεσμα κατά ένα 50 % των τοίχων, των οροφών και των πατωμάτων και κατά ένα 25 % των κουφωμάτων.

Τα πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα από την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων είναι τα ακόλουθα:

 • Η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων οδηγεί σε μικρότερο κόστος λειτουργίας του κτιρίου ειδικά μάλιστα σήμερα με τις τιμές των καυσίμων να αυξάνονται συνεχώς.
 • Η ενεργειακή αναβάθμιση συντελεί στην προστασία του περιβάλλοντος.
 • Η βελτίωση του εσωτερικού κλίματος και της ποιότητας ζωής και τέλος
 • Η αύξηση της αξίας του ακινήτου, καθώς ένα κτίριο με υψηλή ενεργειακή κλάση (μεγαλύτερη από Β) είναι οικονομικότερο στη χρήση από ένα χαμηλής κλάσης και μπορεί να διεκδικήσει μεγαλύτερο τίμημα κατά την πώληση ή την ενοικίαση.