Του Κώστα Βουτσαδάκη/ Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου περιέγραψε   την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018  τα κριτήρια με βάση τα οποία... “Κληρώνει” μέσα στο 2018 για το «έξυπνο νησί» – Σοβαρή υποψηφιότητα βάζει η Αστυπάλαια – Παίζουν Αμοργός,  Πάτμος, Σκύρος και  Σύμη – Οι σχεδιασμοί του ΔΕΔΔΗΕ

Του Κώστα Βουτσαδάκη/

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΕΔΔΗΕ Νίκος Χατζηαργυρίου περιέγραψε   την Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018  τα κριτήρια με βάση τα οποία θα επιλεγεί το νησί όπου θα εφαρμοστούν καινοτόμες τεχνολογίες που θα επιτρέψουν την κάλυψη των αναγκών του σε ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές σε ποσοστό άνω του 60 – 70%.

Συγκεκριμένα το νησί θα πρέπει να μην είναι διασυνδεδεμένο με άλλο ή με το ηπειρωτικό δίκτυο και να μην προβλέπεται η διασύνδεση του στο ορατό μέλλον. Επίσης θα πρέπει να έχει χαμηλή διείσδυση ανανεώσιμων πηγών και μεσαίο μέγεθος (ούτε πολύ μικρό αλλά ούτε και πολύ μεγάλο) προκειμένου οι επενδύσεις να είναι οικονομικά ανεκτές και αποδοτικές.

Πρακτικά το νησί θα πρέπει να βρίσκεται στην περιοχή των 5 με 10 μεγαβάτ. Επίσης θα πρέπει να έχει υψηλό κόστος ηλεκτροπαραγωγής ώστε να υπάρχει περιθώριο εξοικονόμησης με την υποκατάσταση των συμβατικών πηγών από ανανεώσιμες, οι οποίες έχουν επίσης σημαντικό κόστος, καθώς ο τελικός στόχος της πρωτοβουλίας είναι η μείωση του κόστους της ενέργειας και κατ επέκταση του λογαριασμού των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας που χρηματοδοτούν οι καταναλωτές μέσω των λογαριασμών ρεύματος

Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταλήξει σε λίστα πέντε νησιών την οποία θα υποβάλει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και ενέργειας για να γίνει η τελική επιλογή. Σε αυτήν εκτός από την Αστυπάλαια κατά πληροφορίες περιλαμβάνονται ακόμη η Αμοργός, η Πάτμος, η Σκύρος και η Σύμη.

Ο διαγωνισμός για την ανάδειξη του αναδόχου που θα αναλάβει την εγκατάσταση και εκμετάλλευση των Ανανεώσιμων Πηγών στο νησί θα γίνει από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας. Θα είναι μειοδοτικός με κριτήριο την τιμή πώλησης της κιλοβατώρας στο δίκτυο και η επένδυση θα αποπληρωθεί από την εξοικονόμηση πόρων που θα προκύψει με την λειτουργία του καινοτόμου συστήματος ηλεκτροπαραγωγής.

Εκτός από την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές στο έξυπνο νησί θα εγκατασταθούν και συστήματα διαχείρισης της ζήτησης, συστήματα αποθήκευσης της ενέργειας (μπαταρίες) και εποπτείας του δικτύου.

Στο συνέδριο για τα “έξυπνα νησιά και έξυπνες μικρές πόλεις” που πραγματοποιήθηκε την πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018 στην Αθήνα ο διαχειριστής του δικτύου αειφόρων νήσων Δάφνη Κώστας Κομνηνός παρουσίασε και την περίπτωση της Κύθνου για την οποία υπάρχουν επίσης προτάσεις για εφαρμογή έξυπνων λύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή.

Στην Κύθνο είχε εγκατασταθεί το 1982 από τη ΔΕΗ το πρώτο αιολικό πάρκο στην Ευρώπη ισχύος 100 κιλοβάτ ενώ ακολούθησε το 1983 και φωτοβολταϊκό, επίσης 100 κιλοβάτ σε συνδυασμό με μπαταρία. Τα συστήματα αυτά έχουν τεθεί από καιρού εκτός λειτουργίας συζητείται όμως τώρα η αναβάθμιση και ο εκσυγχρονισμός τους από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες προκειμένου να λειτουργήσουν εκ νέου.

Εκτός από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας το σχέδιο για την Κύθνο περιλαμβάνει και συστήματα αφαλάτωσης , διαχείρισης απορριμμάτων, αξιοποίηση των υπολειμμάτων βιοτεχνικών μονάδων του νησιού όπως τυροκομεία, διείσδυση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στον τομέα των οδικών μεταφορών (κάτι που θα βοηθήσει και στη διείσδυση των ανανεώσιμων πηγών αφού τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα λειτουργούν και ως συστήματα αποθήκευσης ενέργειας), και στη ναυτιλία (φόρτιση των μπαταριών των φέρρυ), εφαρμογή συστήματος διαχείρισης και ελέγχου του Δημοτικού φωτισμού, κ.α.