«Η ΕΤΕπ είναι πολύτιμος στρατηγικός εταίρος και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία. Στάθηκε δίπλα μας, από το 2015, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές»,...

 

«Η ΕΤΕπ είναι πολύτιμος στρατηγικός εταίρος και βρισκόμαστε σε στενή συνεργασία. Στάθηκε δίπλα μας, από το 2015, ακόμα και στις πιο δύσκολες στιγμές», υπογράμμισε ο υπουργός.  Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης στην τελετή υπογραφής δανειακή σύμβαση μεταξύ της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Αερίου (ΔΕΔΑ) και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ), ύψους 48 εκατ ευρώ, για την ανάπτυξη των δικτύων διανομής φυσικού αερίου σε τρεις Περιφέρειες της χώρας.

Η σύμβαση αφορά στη χρηματοδότηση έργων για την ανάπτυξη δικτύων σε 16 πόλεις στις περιφέρειες Κεντρικής Ελλάδας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Αμέσως μετά, ξεκινά η συζήτηση για τη δανειοδότηση, εκ μέρους της ΕΤΕπ, των έργων δικτύου φυσικού αερίου σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Ο δρόμος για τον επανασχεδιασμό όλου του συστήματος διείσδυσης φυσικού αερίου στην Δυτική Μακεδονία, ανέφερε ο κ. Σταθάκης, άνοιξε μετά την επαναδιαπραγμάτευση με την κοινοπραξία του αγωγού ΤΑΡ, κατά την οποία επετεύχθη η ύπαρξη τριών νέων σημείων εξόδου του αγωγού, εκ των οποίων τα δύο αφορούν τη Δυτική Μακεδονία, την Πτολεμαΐδα και την Καστοριά.

Εκτός από τη σύμβαση με τη ΔΕΔΑ, σημαντική είναι η συμβολή της ΕΤΕπ τόσο στην υλοποίηση έργων μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας από τον ΑΔΜΗΕ (π.χ. διασυνδέσεις Κυκλάδες και Κρήτη με ηπειρωτικό σύστημα), την κατασκευή και επέκταση υποσταθμών υψηλής τάσης και την πιλοτική εγκατάσταση «έξυπνων μετρητών», όσο και σε πρότζεκτ εξοικονόμησης ενέργειας  (π.χ. πρόγραμμα για αναβάθμιση δημοσίων κτηρίων, με προτεραιότητα σε σχολεία και νοσοκομεία) και ανάπτυξης τεχνολογιών ΑΠΕ.

Την τελευταία τριετία ο ρόλος της Τράπεζας έχει ενισχυθεί:

  • Από το 2015 και μετά εγκρίθηκαν για τη χώρα μας δάνεια άνω 5 δισ. ευρώ.
  • Ήδη, περισσότερα από 7 δισ. ευρώ επενδυτικά έργα, για την τριετία 2018-2020, έχουν συμφωνηθεί ή βρίσκονται στην τελική φάση έγκρισης από την ΕΤEπ. Ποσά που θα πολλαπλασιαστούν λόγω της μόχλευσης ιδιωτικών κεφαλαίων.

Επέκταση δικτύων

Η επέκταση των δικτύων διανομής και η αύξηση της χρήσης του φυσικού αερίου στον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα, θα επιφέρει μείωση του ενεργειακού κόστους, βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των πολιτών αλλά και μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Δημήτρης Τζώρτζης μιλώντας στην τελετή υπογραφής της δανειακής σύμβασης με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για την κατασκευή δικτύων φυσικού αερίου στην Αν. Μακεδονία και Θράκη, την Κεντρική Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα.

Η ΔΕΠΑ, πρόσθεσε ο κ. Τζώρτζης, πιστεύει και συμμερίζεται το όραμα της κυβέρνησης και του υπουργού Ενέργειας για ολική τροφοδοσία της χώρας με φυσικό αέριο. Συνηγορούν σε αυτό η διαχρονικά ισχυρή οικονομική θέση του ομίλου της ΔΕΠΑ και τα εξαιρετικά αποτελέσματα το 2017 με τζίρο ομίλου 1,142 δις. ευρώ και ΕΒΙΤDA ομίλου 260 εκατ. ευρώ.

Υπενθύμισε ακόμη τη συμμετοχή της ΔΕΠΑ σε διεθνή αναπτυξιακά σχέδια όπως είναι οι αγωγοί IGI Poseidon, IGB και EastMed, που συμβάλλουν όπως είπε αποφασιστικά τόσο στη γεωπολιτική αναβάθμιση της χώρας όσο και στην ασφάλεια τροφοδοσίας της πατρίδας μας. Το δάνειο από την ΕΤΕπ ύψους 48 εκατ. ευρώ έχει περίοδο χάριτος 4 χρόνια και περίοδο αποπληρωμής 20 χρόνια.

Το έργο συνίσταται στην εγκατάσταση 1.215 χλμ. δικτύων φυσικού αερίου μέσα από τα οποία θα διέρχονται ετησίως 6,2 TWh σε χρονικό ορίζοντα εικοσαετίας, εξυπηρετώντας τις ανάγκες 124.000 κτιρίων.

Τη σύμβαση υπέγραψαν ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Δικτύων Διανομής Φυσικού Αερίου Θόδωρος Τερζόπουλος και από πλευράς ΕΤΕπ ο Μάσιμο Νόβο και ο επικεφαλής της Τράπεζας στην Ελλάδα και στην Κύπρο Ιωάννης Καλτσάς.

 

.