Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» γίνεται ευνοϊκότερο για τον ιδιοκτήτη μόνο στις περιπτώσεις που η επιδότηση είναι 60 ή 70 %, δηλαδή για πολύ χαμηλές εισοδηματικές...

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» γίνεται ευνοϊκότερο για τον ιδιοκτήτη μόνο στις περιπτώσεις που η επιδότηση είναι 60 ή 70 %, δηλαδή για πολύ χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες για τις οποίες η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από αναλυτική μελέτη της ΠΟΜΙΔΑ . Ταυτοχρόνως υπογραμμίζεται ότι συντριπτικά πιο συμφέρουσα τόσο για το Δημόσιο όσο και για τους ιδιοκτήτες, είναι στην πλειονότητα των περιπτώσεων η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για παροχή φορολογικών κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών, αντί επιδοτήσεων μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον».

Σύμφωνα με σχετικό δελτίο Τύπου τα σχετικά στοιχεία παρουσιάστηκαν στο ενημερωτικό σεμινάριο για τα μέλη της ΠΟΜΙΔΑ που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018 . στα γραφεία της Οργάνωσης (Σοφοκλέους 15, 4ος όροφος) από τον πρόεδρο ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς και τον τεχνικό σύμβουλος της Ομοσπονδίας Δρ. Απόστολο Ευθυμιάδη, παραπέμποντας σε αναλυτικό συγκριτικό πίνακα κόστους / οφέλους (επισυνάπτεται) από τον οποίο προκύπτει ότι:

Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την εκτέλεση της ενεργειακής αναβάθμισης με επιστροφή φόρου ίση με το 50% της αξίας του έργου, μέσω της φορολογίας εισοδήματος ΕΝΦΙΑ και κάθε άλλου φόρου προς το Ελληνικό Δημόσιο,  είναι τελικά η ελκυστικότερη και ευκόλως υλοποιήσιμη διότι:

 1. Είναι η πλέον μαζικού χαρακτήρα προσέγγιση στο πρόβλημα, αφού κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συμμετάσχει άμεσα, γιατί δεν θα υπόκειται σε αριθμητικό περιορισμό δικαιούχων ιδιοκτητών, όπως το «Εξοικονομώ», οι δυνατότητες του οποίου είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του κτιριακού δυναμικού.
 2. Αποκτούν κίνητρα για αναβάθμιση και οι ιδιοκτήτες εκμισθούμενων κατοικιών, καθώς η μείωση του ενεργειακού κόστους ωφελεί τον ενοικιαστή και όχι τον ιδιοκτήτη που καλείται να χρηματοδοτήσει τις εργασίες.
 3. Δεν εκτίθεται ο ιδιοκτήτης σε μεγάλο βαθμό κινδύνου από την μη έγκριση των δαπανών όπως μπορεί να συμβεί με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
 4. Είναι η πλέον συμφέρουσα και για το Ελληνικό Δημόσιο διότι όχι μόνον δεν θα χάσει από την εφαρμογή της, αλλά θα κερδίσει σε φορολογικά έσοδα, απασχόληση και εξοικονόμηση ενέργειας, που είναι και ο τελικός στόχος.

Όμως αν δεν μειωθεί η τεράστια γραφειοκρατική επιβάρυνση των ιδιοκτητών από τη συμμετοχή τους στα επίσημα κρατικά προγράμματα, τότε στην πράξη ο ενδιαφερόμενος ενδέχεται να επιλέξει την εκτέλεση του έργου με αυτοχρηματοδότηση…

Από τα παραδείγματα που επεξεργάστηκε η ΠΟΜΙΔΑ, προκύπτει ότι η φοροαπαλλαγή είναι πιο συμφέρουσα ακόμη και από την περίπτωση που οι εργασίες αναβάθμισης γίνουν με «μαύρες» συναλλαγές, δηλαδή χωρίς παραστατικά. Περίπτωση που φυσικά επισύρει σοβαρούς κινδύνους για πρόστιμα ενώ αφήνει ακάλυπτο τον ιδιοκτήτη σε περίπτωση  κατασκευαστικής αστοχίας.

Αναλυτικά, για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης καθαρής αξίας 25.000 ευρώ (12.500 ευρώ κόστος υλικών και 12.500 ευρώ καθαρή αμοιβή εργασίας) το τελικό κόστος αφού προστεθούν οι φορολογικές, ασφαλιστικές κλπ, επιβαρύνσεις διαμορφώνεται στα 53.645 ευρώ. Το ποσό αυτό επιδοτείται μέσω του «Εξοικονομώ» κατά 25 – 70 % ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση και το ύψος του εισοδήματος. Στην περίπτωση της «μαύρης» συναλλαγής το κόστος για τον ιδιοκτήτη είναι 27.240 ευρώ και το Δημόσιο χάνει τα έσοδα από φόρους και εισφορές. Αν εφαρμοστεί το μοντέλο της φοροαπαλλαγής, που προτείνει η ΠΟΜΙΔΑ, ο ιδιοκτήτης θα πληρώσει τελικά 26.822 ευρώ, (αφού από το κόστος της αναβάθμισης αφαιρείται η φοροαπαλλαγή 50 %) και το Δημόσιο θα εισπράξει 29.395 ευρώ από φόρους και εισφορές στα υλικά και την εργασία.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» γίνεται ευνοϊκότερο για τον ιδιοκτήτη μόνο στις περιπτώσεις που η επιδότηση είναι 60 ή 70 %, δηλαδή για πολύ χαμηλές εισοδηματικές κατηγορίες για τις οποίες η συμμετοχή στο πρόγραμμα είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη.

Στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Στράτος Παραδιάς κάλεσε την κυβέρνηση έστω και τώρα να υιοθετήσει την πρόταση της Ομοσπονδίας , υπογραμμίζοντας ότι η φοροαπαλλαγή θα έχει συνολικά μεγαλύτερα πολλαπλασιαστικά οφέλη για την οικονομία (ΑΕΠ, απασχόληση, δημόσια έσοδα, εξοικονόμηση καυσίμων, εμπορικό ισοζύγιο, εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, μείωση ενεργειακής φτώχειας) καθώς οι εργασίες αναβάθμισης θα υλοποιηθούν σε συντριπτικά μεγαλύτερο αριθμό κατοικιών. Επικαλέστηκε δε τις δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργου Σταθάκη στα εγκαίνια τις έκθεσης “Climatherm”, στις 22 Φεβρουαρίου, όπου ο υπουργός χαρακτήρισε δύσκολο τον στόχο για εξοικονόμηση ενέργειας που προβλέπει η Κοινοτική νομοθεσία. Ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ τόνισε ότι ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί ο στόχος είναι να υπάρξει μαζική αναβάθμιση του κτιριακού αποθέματος της χώρας και αυτό εξασφαλίζεται μόνο με το μοντέλο των φοροαπαλλαγών.

Στα λοιπά θέματα του Σεμιναρίου:

Στην ομιλία του ο Μηχανικός κ. Θεόδωρος Σεραφείδης, τέως Πρόεδρος του ΤΕΕ – Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ αναφέρθηκε στην άμεση ανάγκη αναθεώρησης της «ύποπτης διάταξης» του νέου πολεοδομικού νόμου περί μελέτης στατικής επάρκειας σε όλα τα κτίρια όπου δηλώνονται αυθαίρετες ακόμη και μικροκατασκευές ασήμαντου εμβαδού σε υπάρχουσες οικοδομές.

Ο φοροτεχνικός κ. Αντώνης Μουζάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις φόρου εισοδήματος 2018, τις δηλώσεις ΕΝΦΙΑ – Ε9 του 2018, τη φορολογία ακίνητης περιουσίας και τους φορολογικούς ελέγχους επί δικαιοπραξιών ακινήτων.

Ο δικηγόρος κ. Γιώργος Χριστόπουλος αναφέρθηκε στη νομοθεσία για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις κατοικιών.

Η Δικηγόρος κα Πόλυ Τσιτσώνη ενημέρωσε για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση στις διαφορές συνιδιοκτητών.

Στην επικείμενη ανάρτηση των δασικών χαρτών Αττικής και τη διαδικασία ενστάσεων αναφέρθηκε ο Δασολόγος κ. Λευτέρης Καραπιδάκης, Τεχνικός Σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ.

Στις νέες διατάξεις για την αυτονόμηση στην κεντρική θέρμανση πολυκατοικιών αναφέρθηκε ο δικηγόρος  κ. Αναστάσιος Βάππας.

Στην Ασφάλιση Κτιρίων και τις νέες βελτιώσεις στο πρόγραμμα ασφάλισης κτιρίων ΠΟΜΙΔΑ –INTERAMERICAN αναφέρθηκε ο Υπεύθυνος Ανάπτυξης του προγράμματος ασφαλιστικός σύμβουλος της ΠΟΜΙΔΑ κ. Νίκος Κεχαγιάογλου.

Ο συγκριτικός πίνακας

ΔΕΔΟΜΕΝΑ/ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ/ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ :

 1. Στην περίπτωση της αυτοχρηματοδότησης τα 2/3 των υλικών θα ληφθούν ατιμολόγητα.
 2. Η επιδότηση του «Εξοικονομώ» καλύπτει και το ΦΠΑ 24%.
 3. Λαμβάνεται μία τυπική αναλογούσα εισφορά αλληλεγγύης 3% που αναλογεί σε αυτό το έργο, στην πράξη μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερη.
 4. Το συνολικό ποσοστό % των επιβαρύνσεων του τιμολογίου (φορολογικών ~29% και ασφαλιστικών ~30 έως 37%, εισφορά αλληλεγγύης) λαμβάνεται ίσο με ε= 58%.
 5. Το τελικό τιμολόγιο λαμβάνεται ίσο με ίσες με Y / (1-ε%) όπου Y είναι η καθαρή παρεχόμενη υπηρεσία.
 6. Τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης της περιπτώσεως αυτής λαμβάνονται παντού ίσα με 500 ευρώ έκαστο, (πλέον ΦΠΑ). Στην περίπτωση της αυτοχρηματοδότησης είναι πιθανόν και να παραλειφθούν εντελώς, ιδιαίτερα το πρώτο.
 7. Το συνολικό κόστος για τον ιδιοκτήτη αποτελεί την βασική παράμετρο συγκρίσεως μεταξύ των διαφόρων επιλογών. Παρατηρείται ότι η αυτοχρηματοδότηση είναι ανταγωνιστική όλων των περιπτώσεων επιδοτήσεων εκτός από επιδοτήσεις 60% και πάνω. Εάν όμως ληφθούν υπ’ όψιν οι απαιτήσεις προσωπικής εργασίας από πλευράς ιδιοκτησίας για την παρακολούθηση και συντονισμό του έργου αλλά και ο κίνδυνος που αναλαμβάνει η ιδιοκτησία σε περίπτωση ελέγχου και απορρίψεως των δαπανών, διαπιστώνεται ότι απαιτείται το ποσοστό επιδότησης να είναι τουλάχιστον 70% ώστε να καθίσταται ελκυστική η ένταξη στο «Εξοικονομώ».
 8. Υπολογίζεται η δημοσιονομική δαπάνη με βάση τα ανωτέρω στοιχεία.
 9. Στο δημοσιονομικό όφελος προστίθεται ένα 7% επί τον τζίρο των υλικών+εξοπλισμός ως τυπικός φόρος εισοδήματος των προμηθευτικών εταιρειών.
 10. Τα οφέλη από την μείωση της ανεργίας εκτιμώνται εδώ συντηρητικά ως 7% επί των εργατικών του έργου.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ για την εκτέλεση της ενεργειακής αναβάθμισης με επιστροφή φόρου ίση με το 50% της αξίας του έργου, μέσω της φορολογίσς εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και κάθε άλλου φόρου προς το Ελληνικό Δημόσιο,  είναι η πλέον συμφέρουσα διότι:

 1. Είναι η πλέον μαζικού χαρακτήρα προσέγγιση στο πρόβλημα, αφού κάθε ενδιαφερόμενος θα μπορεί να συμμετάσχει άμεσα, γιατί δεν θα υπόκειται σε αριθμητικό περιορισμό δικαιούχων ιδιοκτητών, όπως το «Εξοικονομώ», οι δυνατότητες του οποίου είναι σταγόνα στον ωκεανό σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες του κτιριακού δυναμικού.
 2. Δεν εκτίθεται ο ιδιοκτήτης σε μεγάλο βαθμό κινδύνου από την μη έγκριση των δαπανών όπως μπορεί να συμβεί με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ».
 3. Είναι η πλέον συμφέρουσα και για το Ελληνικό Δημόσιο διότι όχι μόνον δεν θα χάσει από την εφαρμογή της, αλλά θα κερδίσει σε φορολογικά έσοδα, απασχόληση και εξοικονόμηση ενέργειας, που είναι και ο τελικός στόχος.

Όμως αν δεν μειωθεί η τεράστια γραφειοκρατική επιβάρυνση των ιδιοκτητών από τη συμμετοχή τους στα επίσημα κρατικά προγράμματα, τότε στην πράξη ο ενδιαφερόμενος ενδέχεται να επιλέξει την εκτέλεση του έργου με αυτοχρηματοδότηση…   

 

 

 

NEWSLETTER